Grappa

Grappa je označení pro pálenku, která je vyrobena na území Itálie. Dokládá to i samotný zákon.

Grappa G. Bertagnolli  vzniká destilací čerstvých výlisků hroznového vína z kraje Trentino. Pouze z kvalitní matoliny vzniká kvalitní grappa. Grappa G. Bertagnolli obsahuje 40% a více alkoholu.

Grappa se může i dávat do sudu, aby důkladně vyzrála. Mluvíme o „staření grappy“. Příkladem stařené grappy je Riserva 1870.

Grappa se používá i na přípravu likérů, například Grappa s borůvkami, kde je však již snížen obsah alkoholu. Obecně platí, že čím delší zrání v sudu, tím jemnější projev grappy a také výraznější chutě a vůně. Jelikož dubové sudy pomalu propouští vzdušný kyslík přes stěnu sudu a tím se více zvýrazní organoleptické vlastnosti grappy. Pro zrání se doporučuje dubové dřevo z francouzské oblasti LIMOUSINE, TRONCAIS, ALLIER.

Grappa se podává hlavně po dobrém obědě či večeři. Italové jsou však zvyklí konzumovat grappu i k dobré kávě a nebo ji významně používat při vaření, například k dochucení risotto dle italského receptu.
 
                                                                                                                                                  Zpět do kategorie GRAPPA


 

Odeslat článek známému   Vytisknout