Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP, 15LET, Casanova, 100ml

Značka: Casanova
1 790 Kč 17 900 Kč / 1 l
Skladem (8 ks)
Můžeme doručit do:
2.4.2025
Možnosti doručení

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP,15LET, Casanova je tradiční balsamikový ocet z Modeny, který představuje pravost a dokonalost italské tradice. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tento balzamikový ocet, který se vyrábí ve městě Modena z ceněných hroznů této oblasti, se vyrábí pouze z vařeného hroznového moštu, který zraje v malých sudech z různých druhů dřeva (dub, kaštan, třešeň, jalovec, jasan, akácie, moruše), aby získal své nejsložitější aromatické a chuťové tóny. Tradiční balzamikový ocet z Modeny  DOP je k dispozici ve dvou zráních: „AFFINATO“, minimálně 12 let, a „EXTRAVECCHIO“, minimálně 25 let, a může obohatit širokou škálu pokrmů. Je ideální pro zvýraznění chuti salátů, sýrů, masa, zeleniny a dokonce i dezertů. Jeho hustá sirupovitá konzistence dodá každé přípravě nádech elegance.

Barva  balsamikového octu je tmavá , způsobená  zpracováním hroznů odrůdy  Lambrusco. Pro výrobu se používá výhradně vařená hroznová štáva (mosto cotto), nikoliv v  kombinaci s vinným octem. Tento produkt zraje v dubových soudkách různých velikostí zvaných "batteria" minimálně 15let. 

 Vůně je  delikátní, intenzivní, povidlová.  Chuť je  sladká, s výrazným dlouhým závěrem. Jelikož se jedná o exkluzivní produkt, používá se i jako digestiv na závěr významných slavnostních večeří či obědů, například na dezerty, na ovoce.

 

 Jak se rodí bílé balsamico  

Postup pro výrobu Aceto Balsamico Tradizionale di Modena D.O.P.
Krok 1: sklizeň Sklizně hroznů se stále provádí ručně, podle tradice, vybírají nejlepší hrozny Trebbiano . Odehrává se v měsících září a říjnu, kdy je poměr mezi cukrem a kyselinkou vyšší, a to je velmi důležitá fáze při výrobě octu balsamico z Modeny, protože kvalita a integrita ze svazku jsou před lisováním zásadní.


Krok 2: Lisování Lisování hroznů se provádí "měkkým systémem", aby se zabránilo nadbytku polyfenoly obsažené v slupce, semenech a třapině, které zpomalují proces acidifikace a mohli by zapříčinit hořkost výrobku. Mošt se potom filtruje, aby se odstranily zbytkové pevné látky a nečistoty.


Krok 3: Vaření Hroznová šťáva se vaří do 24 hodin od lisování, aby se zabránilo kvašení. Vaří se v otevřeném ocelovém kotli, pod kterým je topeniště po dobu 36 - 48 hodin, až do °C. Uvařená štáva se nechá zchladnout a odpočinout až do konce ledna.

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Balzamikové octy
Hmotnost: 0.7 kg
Objem: 0,1L
Odrůda: Trebbiano, Lambrusco
Region: Emilia Romagna
Pro jakou příležitost: gastronomie, dárky, vaření
Párování: pečená zelenina, uzeniny, ryby, zeleniové saláty, zralé sýry, ovoce, pečené maso, grilování, omoleta, carpacio