Barbaresco, DOCG , 2015, Tradizione , Vinařství Fontanafredda , 13,5%, 0,75l

Značka: Fontanfredda
1 390 Kč 1 853,33 Kč / 1 l
Skladem (3 ks)
Můžeme doručit do:
2.4.2025
Možnosti doručení

Barva vína Barbaresco má rubínově červenou barvu, s fialkovými podtóny, ve vůni jsou typické tóny delšího stárnutí, víno je bohaté na strukturu, plné, robustní s tóny vanilky. Chuť je hřejivá, jemná, plná, sametová, harmonická. Ideální v párování s pokrmy červeného masa, středně vyzrálých sýrech

Detailní informace

Detailní popis produktu

Zejména na přirozené vlastnosti tohoto produktu, je obsaženo ve víně  s bohatou strukturou, plnou a robustní schopností  dobře odolávat v průběhu let. Ve sklenici Barbaresco představuje rubínově červenou barvu s lehkým nádechem vanilky, intenzivního podrostu a fialek. Chuť je teplá, měkká, plná, sametová a harmonická, dlouhá perzistentní. Fermentace probíhá  v nerezových tancích,  při kontrolované teplotě 30-31°C v nerezových nádržích po dobu 15dní, s častými přečerpávání tanku pro optimalizaci uvolňování polyfenolů do vína. Následné zrání jeden rok v barikovém sudu Allier a následně ve větších sudech o objemu 2-3tis litrů. Poté je víno nalahvováno pro následné zrání v lahvi dalších 12měsíců.  

Barberesco,  původ tohoto šlechtického vína, se v legendě ztratil. Někteří říkají, že Galové původně dorazili do Itálie právě proto, že je přitahovalo jisté vynikající víno zvané „barbaritium“. Jiní uvádějí, že Barbaresco odvozil svůj název od barbarských hromad, které způsobily pád Římské říše. Pravděpodobně je pravda, že během římských časů byl kopec, kde nyní stojí vesnice Barbaresco, intenzivně zalesněný a ligurské kmeny tyto lesy používaly jako úkryt, aby unikly smrtící římské jízdě. Římané tuto oblast nazývali „barbarica silva“ neboli „divoké lesy“, protože se nacházela na samém okraji jejich panství a byla kvůli přítomnosti barbarů rizikovým územím. Profesor Domizio Cavazza, vůbec první ředitel Enologické školy v Albě, byl také prvním, kdo popsal vlastnosti tohoto vína během stejného období - kolem druhé poloviny 19. století -, kdy hrabě Cavour, markýz Falletti a Savoy Royal Family se všichni zajímali o Barolo, další velkou červenou z hroznů Nebbiolo

Oblast produkce zahrnuje celé území vesnic Barbaresco, Treiso a Neive a část území obce Alba.  Barbaresco se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo a představuje intenzivní a brilantní barvu od rubínové po granátově červenou. Kytice je stimulující kombinací ovoce včetně malin a ostružinového džemu, muškáty a fialky, ale také zeleného pepře, skořice, muškátového oříšku, sena, opečených lískových ořechů, vanilky a dokonce anýzu. Barbaresco musí být ponecháno zrát nejméně dva roky v dubu - po čtyřech letech může být použit titul „Riserva“. Nejlepší je, když jste ve věku od pěti do deseti let, ale může žít ještě déle.

Proč nám chutná?

Ocení hlavně ty příznivci kvalitních červených vín pro každodenní příležitost. Barbaresco není tak složité víno v porovnání s víny Barolo, avšak významnější a strukturálnější v chuti než základní Nebbiolo.

Výrobce

Jako všechny krásné věci se i Fontanafredda zrodila z milostného příběhu prvního italského krále Viktora Emanuela II. a Rosy Vercellany. V roce 1858 panství Fontanafredda koupil Vittorio Emanuele II. jako dárek pro "krásnou " Rosinu, ženu, kterou miloval a následně zapsal na jméno svých dětí Maria Vittoria a Emanuele Alberto, hrabě z Mirafiore , Fontanfredda.  V roce 1866 král kupuje první vinici v Barolo, ze které se zrodil název "Tenimenti di Barolo v Fontanafredda", který se objevuje na prvních lahvích.  V roce 1870 začíná první vinifikace . Výroba vína začíná ve sklepích Fontanfredda, i když zmínka o Fontanafredda Barolo pochází z roku 1867. V roce 1878 hrabě Emanuele Alberto založil vinařství s více jak 300ha  obdělávanými přímo se specializovanými pracovníky. V té době to bylo velice unikátní. V roce 1886 první Barolo vyráží do zámoří. V roce 1887 se ve sklepích Fontanafredda instalují první betonové nádrže v Evropě. V roce 1894 umírá Emanuele Alberto di Mirafiore, člověk, který proměnil Barolo v mýtus. Byl to on, kdo udělal z Fontanafredda skutečnou vesnici s kostelem a školou. Jeho mladý druhý syn Gastone přebírá vedení.  V roce 1918 pod vedením ředitele Cav. Mollo, společnost dosáhla své maximální obchodní a produktivní expanze, s 200 zaměstnanci a více než 40 rodinami, které bydlí na pozemku Fontanafredda. V roce 1931  je phylloxera. Kvůli devastaci způsobeném révokazem, vážnou chorobou vinné révy a Velké hospodářské krizi, která dorazila z USA, byly pozemky a sklep prodány za  1 050 500lir toskánské bance Mote dei Paschi di Siena, které se inspirovala pro nový název společnosti z toponyma oblasti : Tenimenti  di Barolo a Fontanafredda.  Mezitím značka Casa E. di Mirafiore je prodána piemontské  rodině  Gancia za částku 100 000lir.  V poválečných letech 1950 - 1959 si Fontanfredda díky práci Cavaliera Giuseppe Bressana vytvořila image kvality a silné značky.  V roce 1964 se začíná vyrábět první certifikované Cru z vinice La Rosa. V rpce 1988 se začíná vyrábět první Barolo Serralunga d´Alba.  V roce 2006 se Fontanafredda stává olympijským vínem. U příležitosti XX. zimních olympijských her v Turíně. Právě v posledních letech se začal proces zvyšování povědomí o udržitelnosti. V roce 2008 dochází k velké změně. Přichází Oscar Farinetti a Luca Baffigo, který kupují panaství, po 77letech se tak dostává Fontanfredda opět do rukou Piemontu.  V roce 2012 Barolo La Rosa 2008  zařazeno do seznamu 100 nejlepších vín světa od Wine Spectator.  V roce 2015 začíná proces konverze k ekologickému hospodaření na všech vinicích. V roce 2017 Fontanafredda se stává "Evropským vinařstvím roku" pro prestižní americký časopis Wine Enthusiast a slavnostně otevírá "Villaggio Narrante". V roce 2018 ke 160.narozeninám je první certifikovaná sklizeň v bio kvalitě. S 95body od Wine Spectator ro Barolo Property 2013, první vyrobený ročník a 94bodů Wine Enthusiast Editor´s Choice pro Barolo Serralunga 2015. V roce 2020 nová renesance, scénář se mění a hodnoty se mění, aby se dosáhlo stejného výsledku znovuzrození. 2021 je první zpráva o udržitelnosti a certifikaci. Je dosaženo certifikace Equalitas, Vegan Product a History Brand.  V roce 2022 je Barolo Serralunga d´Alba zařazeno mezi TOP100. V roceš 2023 se slaví 165let od jejího založení. Sw důvěrou v přítomnosti a odvážně do budoucnosti. Vinařství je zařazeno mezi TOP 100 premiových značek vín a destilátů na světě a Barolo Lazzarito La Delizioa 2019 vstupuje do žebříčku TOP 100 Wines 2023 Wine Enthusiast. V roce 2024 Bosco Vigna, více než 150 exemplářů lesních a ovocných rostlin vysazených mezi vinicemi Fontanafredda na podporu biologické rozmanitosti v Langhe. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Hmotnost: 2 kg
Ročník: 2015
Objem: 0,75L
Alkohol: 13,5%
Odrůda: Nebbiolo
Region: Piemonte
Alergeny: SO2
Zbytkový cukr: suché
Hodnocení vína: Wine Spectator 91 bodů ročník 2018, James Suckling 92 bodů ročník 2018
Pro jakou příležitost: slavnostní večeře, významný oběd, chvíle odpočinku
Párování: risotto, hovězí maso, vyzrálé sýry, pečené maso, lanýže