Barbaresco, DOCG , 2015, Tradizione, Fontanafredda, 13,5%, 0,75l
Související produkty
Detailní popis produktu
Zejména na přirozené vlastnosti tohoto produktu, je obsaženo ve víně s bohatou strukturou, plnou a robustní schopností dobře odolávat v průběhu let. Ve sklenici Barbaresco představuje rubínově červenou barvu s lehkým nádechem vanilky, intenzivního podrostu a fialek. Chuť je teplá, měkká, plná, sametová a harmonická, dlouhá perzistentní. Fermentace probíhá v nerezových tancích, při kontrolované teplotě 30-31°C v nerezových nádržích po dobu 15dní, s častými přečerpávání tanku pro optimalizaci uvolňování polyfenolů do vína. Následné zrání jeden rok v barikovém sudu Allier a následně ve větších sudech o objemu 2-3tis litrů. Poté je víno nalahvováno pro následné zrání v lahvi dalších 12měsíců. Barberesco, původ tohoto šlechtického vína, se v legendě ztratil. Někteří říkají, že Galové původně dorazili do Itálie právě proto, že je přitahovalo jisté vynikající víno zvané „barbaritium“. Jiní uvádějí, že Barbaresco odvozil svůj název od barbarských hromad, které způsobily pád Římské říše. Pravděpodobně je pravda, že během římských časů byl kopec, kde nyní stojí vesnice Barbaresco, intenzivně zalesněný a ligurské kmeny tyto lesy používaly jako úkryt, aby unikly smrtící římské jízdě. Římané tuto oblast nazývali „barbarica silva“ neboli „divoké lesy“, protože se nacházela na samém okraji jejich panství a byla kvůli přítomnosti barbarů rizikovým územím. Profesor Domizio Cavazza, vůbec první ředitel Enologické školy v Albě, byl také prvním, kdo popsal vlastnosti tohoto vína během stejného období - kolem druhé poloviny 19. století -, kdy hrabě Cavour, markýz Falletti a Savoy Royal Family se všichni zajímali o Barolo, další velkou červenou z hroznů Nebbiolo. Oblast produkce zahrnuje celé území vesnic Barbaresco, Treiso a Neive a část území obce Alba. Barbaresco se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo a představuje intenzivní a brilantní barvu od rubínové po granátově červenou. Kytice je stimulující kombinací ovoce včetně malin a ostružinového džemu, muškáty a fialky, ale také zeleného pepře, skořice, muškátového oříšku, sena, opečených lískových ořechů, vanilky a dokonce anýzu. Barbaresco musí být ponecháno zrát nejméně dva roky v dubu - po čtyřech letech může být použit titul „Riserva“. Nejlepší je, když jste ve věku od pěti do deseti let, ale může žít ještě déle.
Proč nám chutná?
Ocení hlavně ty příznivci kvalitních červených vín pro každodenní příležitost. Barbaresco není tak složité víno v porovnání s víny Barolo, avšak významnější a strukturálnější v chuti než základní Nebbiolo.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
EAN: | 8000174219828 |
Ročník: | 2015 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 13,5% |
Odrůda: | Nebbiolo |
Region: | Piemonte |
Alergeny: | SO2 |
Zbytkový cukr: | suché |
Hodnocení vína: | Wine Spectator 91 bodů ročník 2018, James Suckling 92 bodů ročník 2018 |
Pro jakou příležitost: | slavnostní večeře, významný oběd, chvíle odpočinku |
Párování: | risotto, hovězí maso, vyzrálé sýry, pečené maso, lanýže |