Barolo Cru, DOCG , 2016, Vigna La Rosa , Vinařství Fontanafredda , 14,5%, 0,75l
Detailní popis produktu
V srdci Fontanafredda je nejhistoričtější a nejreprezentativnější vinice. Své jméno má podle dámy Bella Rosina a není to náhoda, že tento pás země bohatý na písek, vápenec a modrou opuku typicky pro Serralungu připomíná květinové vůně růže. Dáma "Bella Rosina" byla milenkou Vittorio Emanuela Vittoria II. Hrozny sklízené během dne jsou dodávány do vinařství v malých 20kg perforovaných bednách, zbavené stopek a nerozdrcené, aby nedošlo k poškození slupky, která je u odrůdy Nebbiolo velmi jemná. Fermentace pak začíná v tepelně upravených ocelových tancích s domácími kvasinkami při teplotě mezi 28-30°C. Na konci fermentace se provádí nácvik slepování, které zajistí, že uzávěr slupek zůstane zcela ponořen po dobu 15dnů, aby se ze samotné kůry vytěžilo, co nejvíce ušlechtilých látek, které přispějí k bohatosti hotového výrobku. Zrání: jakmile se hrubší pevné látky usadí na dně tanku, odkud bylo víno staženo, je dekantováno do středně velkých dubových sudů (30-50hl), ve kterých zraje 24měsíců dále pak je nalahvováno a zde zraje dalších 12měsíců. Jasně granátová červená barva, ve vůní jsou náznaky středomořských křovin, tymiánu, jalovce. Na patře je víno harmonické, bohaté, s ovocnými tóny.
Proč nám chutná?
Vinice je právem řazena mezi TOP 100. Barolo z této oblasti si uchovává svoje kouzlo. Ocení milovníci odrůdy Nebbiolo ve víně Barolo ve starších ročnících.
Výrobce
Jako všechny krásné věci se i Fontanafredda zrodila z milostného příběhu prvního italského krále Viktora Emanuela II. a Rosy Vercellany. V roce 1858 panství Fontanafredda koupil Vittorio Emanuele II. jako dárek pro "krásnou " Rosinu, ženu, kterou miloval a následně zapsal na jméno svých dětí Maria Vittoria a Emanuele Alberto, hrabě z Mirafiore , Fontanfredda. V roce 1866 král kupuje první vinici v Barolo, ze které se zrodil název "Tenimenti di Barolo v Fontanafredda", který se objevuje na prvních lahvích. V roce 1870 začíná první vinifikace . Výroba vína začíná ve sklepích Fontanfredda, i když zmínka o Fontanafredda Barolo pochází z roku 1867. V roce 1878 hrabě Emanuele Alberto založil vinařství s více jak 300ha obdělávanými přímo se specializovanými pracovníky. V té době to bylo velice unikátní. V roce 1886 první Barolo vyráží do zámoří. V roce 1887 se ve sklepích Fontanafredda instalují první betonové nádrže v Evropě. V roce 1894 umírá Emanuele Alberto di Mirafiore, člověk, který proměnil Barolo v mýtus. Byl to on, kdo udělal z Fontanafredda skutečnou vesnici s kostelem a školou. Jeho mladý druhý syn Gastone přebírá vedení. V roce 1918 pod vedením ředitele Cav. Mollo, společnost dosáhla své maximální obchodní a produktivní expanze, s 200 zaměstnanci a více než 40 rodinami, které bydlí na pozemku Fontanafredda. V roce 1931 je phylloxera. Kvůli devastaci způsobeném révokazem, vážnou chorobou vinné révy a Velké hospodářské krizi, která dorazila z USA, byly pozemky a sklep prodány za 1 050 500lir toskánské bance Mote dei Paschi di Siena, které se inspirovala pro nový název společnosti z toponyma oblasti : Tenimenti di Barolo a Fontanafredda. Mezitím značka Casa E. di Mirafiore je prodána piemontské rodině Gancia za částku 100 000lir. V poválečných letech 1950 - 1959 si Fontanfredda díky práci Cavaliera Giuseppe Bressana vytvořila image kvality a silné značky. V roce 1964 se začíná vyrábět první certifikované Cru z vinice La Rosa. V rpce 1988 se začíná vyrábět první Barolo Serralunga d´Alba. V roce 2006 se Fontanafredda stává olympijským vínem. U příležitosti XX. zimních olympijských her v Turíně. Právě v posledních letech se začal proces zvyšování povědomí o udržitelnosti. V roce 2008 dochází k velké změně. Přichází Oscar Farinetti a Luca Baffigo, který kupují panaství, po 77letech se tak dostává Fontanfredda opět do rukou Piemontu. V roce 2012 Barolo La Rosa 2008 zařazeno do seznamu 100 nejlepších vín světa od Wine Spectator. V roce 2015 začíná proces konverze k ekologickému hospodaření na všech vinicích. V roce 2017 Fontanafredda se stává "Evropským vinařstvím roku" pro prestižní americký časopis Wine Enthusiast a slavnostně otevírá "Villaggio Narrante". V roce 2018 ke 160.narozeninám je první certifikovaná sklizeň v bio kvalitě. S 95body od Wine Spectator ro Barolo Property 2013, první vyrobený ročník a 94bodů Wine Enthusiast Editor´s Choice pro Barolo Serralunga 2015. V roce 2020 nová renesance, scénář se mění a hodnoty se mění, aby se dosáhlo stejného výsledku znovuzrození. 2021 je první zpráva o udržitelnosti a certifikaci. Je dosaženo certifikace Equalitas, Vegan Product a History Brand. V roce 2022 je Barolo Serralunga d´Alba zařazeno mezi TOP100. V roceš 2023 se slaví 165let od jejího založení. Sw důvěrou v přítomnosti a odvážně do budoucnosti. Vinařství je zařazeno mezi TOP 100 premiových značek vín a destilátů na světě a Barolo Lazzarito La Delizioa 2019 vstupuje do žebříčku TOP 100 Wines 2023 Wine Enthusiast. V roce 2024 Bosco Vigna, více než 150 exemplářů lesních a ovocných rostlin vysazených mezi vinicemi Fontanafredda na podporu biologické rozmanitosti v Langhe.
VÍNO BAROLO: Toto je podle definice velkého italského vína, které se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo. Barolo víno pochází z vesnice ve stejnojmenné vesnici Langa několik kilometrů jižně od Alby. Nyní se vyrábí v jedenácti „obcích“ nebo na vesnických územích, které se nacházejí na malebných kopcích Langa formovaných staletím pěstování révy a dominují jim středověké hrady - včetně vlastního Barola. Díky zemědělskému géniovi hraběte Camilla Benso z Cavour (který byl také prvním italským předsedou vlády) a díky intuici Giulie Colbert Falletti, posledního markýzy z Barola, se víno Barolo začalo vyrábět zhruba v polovině 19. století. Toto víno, obzvláště bohaté a harmonické, se stalo nejlepším velvyslancem Savoy Family, který zastupuje Piemont na všech královských dvorech v Evropě. Spolu s Barbaresco vidělo Barolo v průběhu 20. století vzestup mnoha sdružení ve svůj prospěch, počínaje „Pro-Barolo“ a vrcholící založením Konsorcia a přisuzováním DOC a poté DOCG statusu a nakonec v 2005, kontrolní plán pro certifikaci požadovaný Evropskou unií. Tyto podmanivé vlastnosti vedly šlechtu 19. století k tomu, aby jí dala titul „král vín a víno králů“. Barolo musí být ponecháno po dobu nejméně tří let, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se zrání prodlouží o pět let, víno získá titul „Riserva“. Vinice pro oblast Barolo DOCG jsou La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d’Alba, Cherasco a Roddi. Barva vína je plná a intenzivní granátově červená a vůně jsou ovocné i kořeněné. V nose i v ústech jsou přítomny červené bobule, třešně v likéru a džem, spolu s růžemi, vybledlými fialkami, skořicí, pepřem, muškátovým oříškem, vanilkou a občas lékořicí, kakaem, tabákem a kůží. Jedním z posledních a nejdůležitějších výzkumů Barolo bylo shromáždění „cru list“ nebo dalších geografických definic a jejich zahrnutí do disciplinárních předpisů v roce 2010.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.4 kg |
Ročník: | 2016 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 14,5% |
Odrůda: | Nebbiolo |
Region: | Piemonte |
Alergeny: | SO2 |
Teplota servírování: | 18-20°C |
Zbytkový cukr: | suché |
Pro jakou příležitost: | slavnostní večeře |
Párování: | hovězí maso, ragů, vyzrálé sýry, lanýže, divočina |