Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro…
Barolo Cru, DOCG , 1998, Vigna La Rosa , Vinařství Fontanafredda , 13,5%, 0,75l
- Kód
- 80501206
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 3 900,00 Kč/ks165,96 €
Popis
Víno pro opravdové znalce a milovníky starších ročníků.
Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro párování s pokrmy na bázy červeného masa, sýrů.
Doporučujeme servírovat při teplotě 18°C
Jaký byl ročník 1998? Sklizeň 1998: další ročník století?
Každý, kdo si myslel, že mimořádné klimatické události roku 1997 jsou neopakovatelné, byl okamžitě vyslyšen.
Ročník 1998 zopakoval klimatický trend, s nímž se setkal již v roce 1997, a přidal něco dalšího a vlastního: teplo bylo stále zdůrazněno intenzitou a trváním a přineslo léto, které bylo tak horlivé i na kopcích Langa a Roero. Kontroly zralosti hroznů, které sdružení Barolo Barbaresco Alba Langhe a Roero Consortium aktivovaly již po jedenáctý rok, spolu s řadou dalších subjektů působících v tomto odvětví, poskytují první technické údaje o kvalitě této nové sklizňové akce. Z kvalitativního hlediska jsou všechny hrozny - bílé i modré, časné i pozdní - krásné, zdravé. Pokud jde o jejich bohatost v obsahu cukru, akumulace se obecně jeví o něco nižší než v roce 1997, pravděpodobně proto, že rostliny nebyly schopny proporcionálně využít veškeré teplo a sucho, se kterými se v létě setkáváme. Tato situace je také hodnocena pozitivně, protože může vést k lepší kondici rovnováhy ve vínech. Obsah kyselosti obvykle reprodukuje hladiny roku 1997, s dobrou stabilitou díky složení kyselého obrazu, s jasnou prevalencí kyseliny vinné a téměř úplnou nepřítomností kyseliny jablečné, která je mnohem nestabilnější. Testy prováděné s ohledem na polyfenolické zrání také ukazují optimální situace podobné těm, které již byly nalezeny v roce 1997. Bereme-li na vědomí celkově velmi příznivý obraz, chceme-li analýzu dále prohloubit, zjistíme, že se očekává, že situace dozrávání bude u středně pozdních a pozdních vinic (Barbera a Nebbiolo) lepší, zatímco u raných (Arneis , Favorita, Chardonnay, Dolcetto), které méně účinně reagovaly na objektivně výjimečné podmínky letošního klimatického trendu. V důsledku toho očekáváme připravená k pití bílá a červená vína vynikající kvality s dobrou schopností odolat času, ale na druhou stranu se zdá oprávněné doufat ve středně dlouhá a dlouho zrající červená vína s velkými strukturami a s velmi prestižní kvalita, také schopná zakrýt obraz roku 1997. V této situaci, která se stále vyvíjí a je otevřená dalšímu vývoji, je třeba poznamenat dva konkrétní prvky: na jedné straně kvantitativní úroveň produkce roku 1998. Na rozdíl od letních předpovědí, které se zdály optimističtější, je produkce roku 1998 v Langa a Roero nižší než v roce 1997. Průměrné snížení ve srovnání s předchozím rokem lze označit na 10% . Kvantitativní snížení se projevilo i vlivem suchého počasí také ve výsledku výnosu z hroznů / vín, který má také tendenci být nižší než v roce 1997.
Prestižní ročníky 1995, 1996 a 1997 a 1998 jsou na stejně vysoké úrovni.
Odrůdové složení: 100% Nebbiolo
Oblast: Piemonte Serralunga d´Alba
Kategorie: DOCG
Cukr: suché
Ročník: 1998
Alkohol: 13,5%
Fermentace: fermentace probíhá dle tradiční metody, při kontrolované teplotě 30-31°C v nerezových nádržích po dobu 15dní, s častými přečerpávání tanku pro optimalizaci uvolňování polyfenolů do vína.
Zrání: 36měsíců v sudu a rok v lahvi
jeden rok v barikových sudech Allier a následující roky ve větších sudech o objemu 2 000 - 3000litrů. Poté je víno nalahvováno pro následné zrání v lahvi dalších 12měsíců.
VÍNO BAROLO: Toto je podle definice velkého italského vína, které se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo. Barolo víno pochází z vesnice ve stejnojmenné vesnici Langa několik kilometrů jižně od Alby. Nyní se vyrábí v jedenácti „obcích“ nebo na vesnických územích, které se nacházejí na malebných kopcích Langa formovaných staletím pěstování révy a dominují jim středověké hrady - včetně vlastního Barola. Díky zemědělskému géniovi hraběte Camilla Benso z Cavour (který byl také prvním italským předsedou vlády) a díky intuici Giulie Colbert Falletti, posledního markýzy z Barola, se víno Barolo začalo vyrábět zhruba v polovině 19. století. Toto víno, obzvláště bohaté a harmonické, se stalo nejlepším velvyslancem Savoy Family, který zastupuje Piemont na všech královských dvorech v Evropě. Spolu s Barbaresco vidělo Barolo v průběhu 20. století vzestup mnoha sdružení ve svůj prospěch, počínaje „Pro-Barolo“ a vrcholící založením Konsorcia a přisuzováním DOC a poté DOCG statusu a nakonec v 2005, kontrolní plán pro certifikaci požadovaný Evropskou unií. Tyto podmanivé vlastnosti vedly šlechtu 19. století k tomu, aby jí dala titul „král vín a víno králů“.
Barolo musí být ponecháno po dobu nejméně tří let, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se zrání prodlouží o pět let, víno získá titul „Riserva“.
Vinice pro oblast Barolo DOCG jsou La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d’Alba, Cherasco a Roddi.
Barva vína je plná a intenzivní granátově červená a vůně jsou ovocné i kořeněné. V nose i v ústech jsou přítomny červené bobule, třešně v likéru a džem, spolu s růžemi, vybledlými fialkami, skořicí, pepřem, muškátovým oříškem, vanilkou a občas lékořicí, kakaem, tabákem a kůží.
Jedním z posledních a nejdůležitějších výzkumů Barolo bylo shromáždění „cru list“ nebo dalších geografických definic a jejich zahrnutí do disciplinárních předpisů v roce 2010.
Parametry
Parametry produktu Barolo Cru, DOCG , 1998, Vigna La Rosa , Vinařství Fontanafredda , 13,5%, 0,75l
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů