Barolo, Cru , DOCG , 2001, Vigna Lazzarito , Vinařství Fontanafredda, 14% 0.75l
Detailní popis produktu
Víno pro opravdové znalce a milovníky starších ročníků. Vinice Lazzarito se nacházejí v oblastí Serralunga d´Alba. Vinifikace probíhá odstopkováním hroznů a následně rozemletím hroznů, které jsou zahřívány na teplotu 32-33°C, kde dochází oddělení hroznové šťávy od dužiny. K tomu dochází velmi rychle, zhruba do 3 dnů pro optimální extrakci šťávy včetně taninů. Aby během zvyšování obsahu alkoholu nedocházelo ke zvyšování obsahu taninů, je snížena teplota na 25°C. Poté dochází k pravidelnému procesu pumpování oddělené matoliny od moštu, tak aby obě složky byly promíchávány pravidelně. Tento proces trvá 20-30dní. Alkoholická fermentace následuje okamžitě po maloaktické fermentaci. Pro zrání se používají nové sudy od společnosti Allier, které jsou z 50% nové. Víno zůstává v sudu po dobu asi 12měsíců a následně se přendá do sudu větších velikosti okolo 2tis - 3tis litrů, kde pokračuje další rok zrání. Poté dojde k nalahvování, kde následně pokračuje víno zrání.
Rok 2001 je definován jako období se zpožděnou sklizní, neobvykle chladné jako a léto produkovalo víno s výbušnou tříslovinovou strukturou. Barva vína je rubínově červená s výraznými granátovými tóny, v podtónech cítit zralá švestka, tabák, lékořice, sušené houby, muškátový oříšek a bílý pepř. Velmi výrazné, plné hustý třísloviny dodávají chuti pocit měkkosti a rovnováhy. dobře Ideální k velkým pokrmům z červeného masa a středně vyzrálým nebo zralým sýrům. Ročník 2001 byl charakterizován jiným klimatickým trendem než v předchozích letech, s vyšším množstvím dešťů. Dobrá dostupnost vody v půdě a teploty nad sezónními průměry upřednostňovali, počínaje březnem, časné klíčení, ale především po celé období plození. Měsíc duben byl ovlivněn malými srážkami, ale nestabilními povětrnostními podmínkami, které zaznamenávaly minimální teplotu roku. Květen zajistil dobrý přísun vody v půdě, což při velmi vysokých teplotách umožnovalo rychlý rozvoj vinné révy a vytvoření listů. Kvetení probíhalo za vynikajících podmínek . V následujících měsících nebyly srážky významné, ale umožnovali pravidelný vegetativní vývoj vinné révy a normální průběh fází. Srpen a první dny v září byly charakteristickým horkým vlhkým podnebím a úplná absence dešťů, což umožnilo dosažení dokonalého dozrávání raných odrůd. Následně ke konci září došlo ke snížení teplot, což zpomalilo dozrávání středních pozdních odrůd. Rok 2001 byl na produkci o 10% lepší než rok 2000.
Proč nám chutná?
Ocení znalci jednotlivých CRU vína Barolo.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.6 kg |
Ročník: | 2001 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 14% |
Odrůda: | Nebbiolo |
Region: | Piemonte |
Alergeny: | SO2 |
Zbytkový cukr: | suché |
Označení vína: | DOCG |
Pro jakou příležitost: | slavnostní večeře |
Párování: | hovězí maso, vyzrálé sýry, pečené maso, lanýže, tatarák |