Barolo , DOCG , 2010, Serralunga d'Alba , Vinařství Fontanafredda , 14%, 500ml

Značka: Fontanfredda
1 099 Kč 2 198 Kč / 1 l
Skladem (18 ks)
Můžeme doručit do:
2.4.2025
Možnosti doručení
Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro párování s pokrmy na bázy červeného masa, sýrů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro párování s  pokrmy na bázy červeného masa, sýrů.

Jaký byl ročník 2010? Ročník 2010 měl  obzvláště dlouhou a tvrdou zimu, která trvala až do začátku března: ve srovnání s minulými roky poměrně neobvyklá, ale v průměru se vracela za delší časové období.
Silné sněžení zajistilo značné zásoby vody v půdě a spolu s teplotami  přispěly k dubnu a květnu k vynikajícícm pupenům pro  všechny vinice v této oblasti. Začátek léta se vyznačoval spoustou srážek, které byly občas velmi silné, s lehkými místními krupobití, které mohly způsobit značné škody na produkci.
Mírné teploty na začátku srpna byly nižší než v letech předcházejících, což naznačuje, že hrozny dozrávají později než v předchozích ročnících, i když plně v souladu s „historickými“ průměry. Nárůst denních teplot byl zaznamenán během posledních deseti dnů v srpnu a v září, přičemž vynikající rozdíly mezi denními a nočními teplotami zásadně přispěly k vlastnostem hroznů, zejména pokud jde o polyfenoly. Tento jev byl zvláště patrný u odrůd s pozdním zráním.

Pokud jde o zdraví hroznů, rok 2010 je složitým ročníkem. V oblastech nejvíce zasažených deštěm začátkem června museli producenti podniknout agronomická a jiná opatření, aby zabránili nebezpečí napadení houbami. Závěrem lze konstatovat, že ročník byl z klimatického hlediska velmi zvláštní a znovu odměňoval „velké vinice“ a oblasti, kde se výběr odrůdy prováděl velmi pečlivě, s přihlédnutím k poloze vinic, povaha půdy a klimatické proměnné, které charakterizují kopce Langa a Roero a činí je zcela jedinečnými na světové vinařské scéně.  Nebbiolo si  po celý měsíc září dokázalo užívat pěkného počasí, což kompenzuje mírné zpoždění dozrávání hroznů v důsledku vlhkého počasí mezi červencem a srpnem. Kontroly dozrávání ukázaly, že se cukry hromadily i během druhé poloviny měsíce, zatímco obsah kyselin postupně klesal na velmi přijatelné úrovně. Zrání fenolických složek, které jsou nezbytné pro zajištění kapacity těla a stárnutí, bylo vynikající. 

Fermentace probíhá dle tradiční metody, při kontrolované teplotě 30-31°C v nerezových nádržích po dobu 15dní, s častými přečerpávání tanku pro optimalizaci uvolňování polyfenolů do vína. Zrání je 24měsíců v sudu a rok v lahvi. Z toho jeden rok v barikových sudech Allier a následující rok ve větších sudech o objemu 2 000 - 3000litrů. Poté je víno nalahvováno pro následné zrání v lahvi dalších 12měsíců.  Zráním je dosaženo vrcholu po 8-10letech, ale také se to liší v čase

Víno Barolo  je podle definice velkého italského vína, které se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo. Barolo víno pochází z vesnice ve stejnojmenné vesnici Langa několik kilometrů jižně od Alby. Nyní se vyrábí v jedenácti „obcích“ nebo na vesnických územích, které se nacházejí na malebných kopcích Langa formovaných staletím pěstování révy a dominují jim středověké hrady - včetně vlastního Barola. Díky zemědělskému géniovi hraběte Camilla Benso z Cavour (který byl také prvním italským předsedou vlády) a díky intuici Giulie Colbert Falletti, posledního markýzy z Barola, se víno Barolo začalo vyrábět zhruba v polovině 19. století. Toto víno, obzvláště bohaté a harmonické, se stalo nejlepším velvyslancem Savoy Family, který zastupuje Piemont na všech královských dvorech v Evropě. Spolu s Barbaresco vidělo Barolo v průběhu 20. století vzestup mnoha sdružení ve svůj prospěch, počínaje „Pro-Barolo“ a vrcholící založením Konsorcia a přisuzováním DOC  a poté DOCG statusu a nakonec v 2005, kontrolní plán pro certifikaci požadovaný Evropskou unií. Tyto podmanivé vlastnosti vedly šlechtu 19. století k tomu, aby jí dala titul „král vín a víno králů“. Barolo musí být ponecháno  po dobu nejméně tří let, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se zrání prodlouží o pět let, víno získá titul „Riserva“. Vinice pro oblast Barolo DOCG jsou  La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d’Alba, Cherasco a Roddi. Barva  vína je plná a intenzivní granátově červená a vůně jsou ovocné i kořeněné. V nose i v ústech jsou přítomny červené bobule, třešně v likéru a džem, spolu s růžemi, vybledlými fialkami, skořicí, pepřem, muškátovým oříškem, vanilkou a občas lékořicí, kakaem, tabákem a kůží. Jedním z posledních a nejdůležitějších výzkumů Barolo bylo shromáždění „cru list“ nebo dalších geografických definic a jejich zahrnutí do disciplinárních předpisů v roce 2010.

Proč nám chutná? 

Víno ocení znalci archivních vín a hlavně se specializací na piemontské vína. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Hmotnost: 1.1 kg
Ročník: 2010
Objem: 0,5L
Alkohol: 14%
Odrůda: Nebbiolo
Region: Piemonte
Alergeny: SO2
Zbytkový cukr: suché
Označení vína: DOCG
Pro jakou příležitost: slavnostní večeře
Párování: hovězí maso, vyzrálé sýry, pečené maso, tatarák