Barolo DOCG Serralunga d'Alba Magnum Fontanafredda wood box, 1,5L
Související produkty
Detailní popis produktu
Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro párování s pokrmy na bázy červeného masa, sýrů. ;Fermentace probíhala při kontrolované teplotě (27-28 °C) v nerezových kádích s plovoucím uzávěrem, po dobu cca 15 dnů, s častým přečerpáváním za účelem optimalizace extrakce polyfenolických látek. Po cca 30 měsících v dubových sudech a 6/8 měsících v cementu je víno připraveno k lahvování. Víno schopné okamžitě projevit své kvalitativní vlastnosti a také okamžitou pitelnost, přičemž si zachovává schopnost vydržet v průběhu času i 25-30 let. Barolo se zajímavou květinovou vůní, která ponechává prostor pro komplexní a elegantní druhou vůni, s vůní červeného ovoce doprovázenou květinovými tóny připomínajícími růži a podrost, s počátečními kořeněnými pocity. V ústech je hojné a obalující, s objemnými, ale hedvábnými tříslovinami, dokonale vyvážené. Svěží, velkorysé, s živými tříslovinami, vyjadřuje veškerý potenciál zrání typický pro skvělé Barolo. Barolo par excellence se hodí k důležitým jídlům, jako jsou tradiční piemontská masová hlavní jídla a středně dlouhé sýry. Pro ročník 2019 doporučujeme speciální párování s rizotem Castelmagno a brioškovým chlebem s perličkami, prsíčky a játrovou pěnou. V případě potřeby může také doprovázet konverzaci na konci jídla nebo "speciální" přípitek!
VÍNO BAROLO: Toto je podle definice velkého italského vína, které se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo. Barolo víno pochází z vesnice ve stejnojmenné vesnici Langa několik kilometrů jižně od Alby. Nyní se vyrábí v jedenácti „obcích“ nebo na vesnických územích, které se nacházejí na malebných kopcích Langa formovaných staletím pěstování révy a dominují jim středověké hrady - včetně vlastního Barola. Díky zemědělskému géniovi hraběte Camilla Benso z Cavour (který byl také prvním italským předsedou vlády) a díky intuici Giulie Colbert Falletti, posledního markýzy z Barola, se víno Barolo začalo vyrábět zhruba v polovině 19. století. Toto víno, obzvláště bohaté a harmonické, se stalo nejlepším velvyslancem Savoy Family, který zastupuje Piemont na všech královských dvorech v Evropě. Spolu s Barbaresco vidělo Barolo v průběhu 20. století vzestup mnoha sdružení ve svůj prospěch, počínaje „Pro-Barolo“ a vrcholící založením Konsorcia a přisuzováním DOC a poté DOCG statusu a nakonec v 2005, kontrolní plán pro certifikaci požadovaný Evropskou unií. Tyto podmanivé vlastnosti vedly šlechtu 19. století k tomu, aby jí dala titul „král vín a víno králů“. Barolo musí být ponecháno po dobu nejméně tří let, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se zrání prodlouží o pět let, víno získá titul „Riserva“. Vinice pro oblast Barolo DOCG jsou La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d’Alba, Cherasco a Roddi. Barva vína je plná a intenzivní granátově červená a vůně jsou ovocné i kořeněné. V nose i v ústech jsou přítomny červené bobule, třešně v likéru a džem, spolu s růžemi, vybledlými fialkami, skořicí, pepřem, muškátovým oříškem, vanilkou a občas lékořicí, kakaem, tabákem a kůží. Jedním z posledních a nejdůležitějších výzkumů Barolo bylo shromáždění „cru list“ nebo dalších geografických definic a jejich zahrnutí do disciplinárních předpisů v roce 2010.
Proč mi chutná?
Kvalitu vína ocení hlavně znalci archivních vín se specializací na piemontská vína
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
Ročník: | 2015 |
Alkohol: | 14% |
Odrůda: | Nebbiolo |
Region: | Piemonte |
Alergeny: | SO2 |
Teplota servírování: | 18-20°C |
Zbytkový cukr: | suché |
Označení vína: | DOCG |
Pro jakou příležitost: | slavnostní večeře, významný oběd |
Párování: | hovězí maso, vyzrálé sýry, pečené maso |