Condimento SABA, Casanova, Itálie 500ml
Detailní popis produktu
Již Římané používali jako sladidlo. Barva produktu z odrůd Trebiano a Lambrusco je velmi tmavá, až černá, způsobená pomalým vařením v otevřeném kotli až do tmavé barvy. Vůně je povidlová. Chuť je sladká, slouží jako sladidlo do salátů, jogurtů, dezerty. Vynikající pro přípravu domácí LIMONÁDY. Použití jako sirup.
SABA je komplexní sladidlo s kulatým a jemnějším chuťovým profilem. SABA je 36hodin vařený hroznový mošt, získaná z hroznů odrůdy Lambrusco a Trebbiano. Výrobce Acetaia Leonardi, používá pro základ všech balzamikových octů dvě odrůdy Trebbiano a Lambrusco v poměru 2/3 a 1/3. Smíchaná hroznová štáva z obou odrůd se dá do velkého kotle, kde se zahřívá po dobu 36hodin. Tímto vařením v otevřeném kotli se voda vypařuje, tekutina začíná houstnout a barva se mění v hodně černou.
Domácí limonáda : 25ml SABA, 200ml soda kostky ledu nebo ledová drť, ozdobit nakrájenými hrozny
Přírodní sladidlo získané pomalým vařením hroznového moštu Trebbiano a Lambrusco.
Doporučujeme na: aperitivy, rýži, polévku, vařenou zeleninu, pečeného krocana, sýry, ovocné saláty, zmrzlinu, jogurt, ricottové dorty, panna cottu, palačinky.
Proč mi chutná?
Výborně dochutí spousta receptů, jedná se o přírodní dochucovadlo.
CO JE TO "SABA"
SABA je tradiční sladidlo používané v kraji Emilia Romagna, Marche, Apulii a na Sardinii. Je to sirup z hroznů, který se získává z moštu hned vylisované z bílých a červených odrůd. Saba je také označení pro vařený most, vařené víno a nebo označení jako hroznový med.Saba je hotová, jakmile vařením sníží zhruba o třetinu svůj objem. Výsledkem je sladká tekutina, který se dobře uchovává díky vyššímu podílu cukru. SABA vychází z latinského výrazu sapor. Jednalo se o přírodní sladidlo našich předků, protože třtinový nebo řepný cukr byl tenkrát neznámý.