Příběh o české tradici a lžičce v šampaňském
Byl to jeden z těch večerů, kdy se sešli přátelé v malém pražském bytě, aby oslavili společně uplynulý rok. Sklenky se naplnily po okraj šumivým vínem, smích se nesl celým prostorem a radost se dala doslova cítit ve vzduchu. Jak to tak bývá, oslava byla bujará a víno plynulo. Po několika hodinách se ale zjistilo, že lahev šumivého vína, která byla tak pečlivě otevřena, byla téměř do dna vypita, ale k tomu závěrečnému doušku se ještě nikdo neodhodlal.
Zbylý obsah láhve, i když byl krásně perlivý, už nebyl tak atraktivní. A co s tím? Naštěstí, v každém českém domově se najde nějaký malý trik, který zachrání šumivé víno, které se už nehodlá pít, ale nechce se ho zbytečně vylévat. A tak přišla na řadu ta malá, nenápadná česká tradice – lžička v hrdle láhve.
A jak že to vlastně funguje?
Tento malý trik je známý mezi znalci vína a především mezi těmi, kdo si rádi vychutnávají šampaňské a sekt. V Čechách se říká, že když už víno nechcete pít a nehodláte zbytek lahev otevřeného šumivého vína nechat ztratit svou čerstvost, stačí vzít obyčejnou lžičku a opatrně ji vložit do hrdla láhve.
Tajemství spočívá v tom, že lžička, která se postaví hrdlem dolů do lahve, funguje jako nějaký druh zámku pro šumivé víno. Zatímco sklenky zůstávají prázdné, bublinky zůstávají zachovány v láhvi po delší dobu, a víno tak neztrácí svou perlivost.
Jak to celé začalo?
Původ této tradice není úplně jasný, ale je pravděpodobné, že začala jako způsob, jak uchovat čerstvost šampaňského, když nebylo možné vypít celou lahev. Když byla šampaňská vína stále vzácnější a dražší, každý trik, který by zajistil jejich uchování, měl svou hodnotu.
Ačkoliv mnoho lidí tuto tradici považuje za zábavný zvyk, vědecké vysvětlení o tom, jak lžička funguje, není úplně jednoznačné. Někteří tvrdí, že kovová lžička ochlazuje vzduch uvnitř lahve a tím zpomaluje únik oxidu uhličitého, který způsobuje bublinky. Jiní tvrdí, že samotná lžička pomáhá víno udržet pod tlakem, čímž zachovává šumivý efekt. Ať už je to jakkoliv, v českých domácnostech je tento zvyk považován za běžný způsob, jak si uchovat pár skleniček na později.
A co na to hosté?
V ten večer, kdy se večeře chýlila ke konci, a zbytek šumivého vína už nebyl natolik lákavý, že by si ho někdo ještě nalil do sklenky, přišla na řadu ona kouzelná lžička. Stačilo vzít tenký stříbrný nástroj a jemně ho vložit do hrdla láhve. Nikdo už neřešil, že zbytek láhve nebyl vypitý během večera – to byla malá záruka, že šampaňské si udrží svěžest i do druhého dne.
Když se tento rituál stal součástí večera, přítomní hosté, ať už Češi nebo cizinci, začali pozorovat, jak starý český zvyk pomohl zachovat krásu a jemnost perlivého vína, které by jinak mohlo ztratit svou kouzelnou jiskru.
Následující den, když si někdo vzpomněl na to, že má ještě láhev s lžičkou uvnitř, byla na stole další sklenka šumivého vína s jemnými bublinkami, které připomněly, že i malé triky mohou být zábavné a praktické zároveň.
Závěr
Tato česká tradice s lžičkou v hrdle šumivého vína je tak jednoduchá, že by si ji mohl osvojit každý, kdo chce prodloužit radost z vína i po skončení oslavy. I když není vědecky zaručeno, že tento trik skutečně udrží všechny bublinky, Češi v to věří a rádi tak zachovávají nejen šampaňské, ale i příjemnou atmosféru kolem stolu. Ať už jde o zábavnou tradici, nebo jen způsob, jak si uchovat trochu vína pro později, lžička v hrdle je součástí české kultury a jejím tajemstvím, jak si víno užít až do poslední kapky. Budete-li vyprávět tento český trik Italovi, moc vám bohužel neuvěří a raději použije korkovou zátku pro uzavření láhve šumivého vína.