Využijte slevový kód STARTUJEME2025, který jednoduše uplatníte v košíku. Děkujeme, že jste s námi.

Zajímavosti o Franciacortě

Slovo Franciacorta dnes označuje nejen území, ale také víno a způsob jeho výroby, který splňuje přísné a důsledné normy, jež potvrzují jeho absolutní kvalitu.Jako strážce metody Franciacorta provádí Konsorcium trvalé činnosti na ochranu, posílení a propagaci Franciacorty v Itálii i ve světě.Strada del Franciacorta naproti tomu podporuje a rozvíjí turistický potenciál oblasti a nabízí trasy mezi malými i velkými poklady umění, přírody a historie.

Pod jezerem Iseo, mezi řekou Oglio a městem Brescia a severně od Monte Orfano, se rozkládá Franciacorta, v jejímž nitru je jasně patrný tvar morénového amfiteátru. Ten byl vytvořen v době zalednění (ve druhohorách a třetihorách) velkým ledovcem, který přicházel z údolí Val Camonica a hned za jezerní pánví se rozdělil na dvě větve: malou na východě a mnohem větší a významnější na západě. Amfiteátr jezera Iseo, který je z velké části morénového původu, vděčí za svůj vzhled pěti hlavním obdobím vývoje ledovce

První období je charakterizováno velkým rozšířením ledovce s vytvořením prvního morénového oblouku s vyloučením masivu Montorfano, který má původ ve vyzdvižení mořského dna v důsledku tektonických pohybů zemské kůry. Pozůstatky tohoto období tvoří nepravidelné, nepříliš vysoké zvlnění.

Druhé období je charakteristické dlouhým pobytem ledovce na místě, což vedlo k vytvoření nejvyššího a nejvýznamnějšího morénového kruhu. Západní část představují morény přiléhající ke svahům Monte Alto. Východní část je naopak nejtypičtější a tvoří ji série pahorkatin. Čelní moréna tvoří velkolepý oblouk, který se táhne od Adra mezi Torbiatem a Erbuscem až ke Calinu.
Tři po sobě jdoucí období jsou charakterizována ústupem ledovce z Brescijské nížiny s následným uvolněním velkého množství morénového materiálu, který se pak postupem času pokryl aktivní půdou a dal vzniknout mírným kopcům Franciacorta.

Jedná se o velmi zvláštní půdy, bohaté na písek a bahno, zpravidla chudé na jíl, často s vysokou propustností a značnou mocností. V půdě je chaoticky rozptýleno množství kamenů různých tvarů, povahy a barvy, které se po staletí používaly jako stavební materiál pro vily, zemědělské usedlosti a broli, charakteristické kamenné zdi obklopující domy a vinice.

Co se týče klimatu, Franciacorta se nachází na nejsevernějším okraji Pádské nížiny, v předalpském systému a jižně od jezera Iseo, a přestože trpí kontinentálním typem klimatu, má obrovský prospěch z blízkosti jezera, které má obrovský zmírňující vliv na teploty v létě i v zimě. Stačí říci, že vegetace Franciacorty je místy typicky středomořská se spontánními a přirozenými nebo snadno pěstovanými botanickými druhy, jako je olivovník. 

V létě je někdy dusné horko, typické pro rovinu, zmírňováno chladnými proudy, které přicházejí přes jezero z údolí Camonica. V zimě je to vždy jezero, které chrání morénový amfiteátr před vzduchem, tentokrát mrazivým, který přichází z údolí Camonica. Jezero funguje jako akumulátor tepla a studený vzduch přicházející ze severu se ohřeje o několik stupňů, než se dostane dále na jih, do Franciacorty.

Přítomnost jezera a rašelinišť přispívá v létě k vysoké vlhkosti vzduchu. Za těchto podmínek dochází při střetu těchto mas se studenými proudy přicházejícími z alpských údolí k bouřkám, které mohou být v období jara a léta časté.

Během vegetačního období vinné révy (duben-říjen) spadne v průměru 500-600 mm srážek, což představuje přibližně 2/3 ročního úhrnu.

Model pěstování vína Franciacorta se neustále vyvíjí. Pomalý a neustálý vývoj, který respektuje zemědělské cykly, ale vždy se snaží o zlepšení. Díky studiím a výzkumu je Franciacorta schopna v průběhu času experimentovat a uplatňovat avantgardní strategie spolu se svými technickými znalostmi, což vede k rychlejší úpravě vinařské krajiny a agronomických technik. Odrůdy vinné révy Franciacorta jsou: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir a Erbamat.

 Vína Franciacorta se dělí na různé druhy v závislosti na hroznech a způsobu kvašení, počínaje Franciacortou. Toto víno se svou pikantní, svěží, jemnou a harmonickou chutí je ideálním vínem k celému jídlu, od nejjednodušších až po nejsložitější pokrmy. Franciacorta Satèn, ovocná a vyznačující se příjemnou pikantností a svěžestí, je naopak ideálním vínem k jemným, lehkým a delikátním pokrmům. A konečně Franciacorta Rosé, víno s velkou strukturou a sílou, je na rozdíl od Satènu ideální pro párování s pikantnějšími pokrmy.

Franciacorta, Franciacorta Satèn a Franciacorta Rosé mohou získat více osobitosti, komplexnosti a rafinovanosti delším zráním a zušlechťováním. To je případ vín Franciacorta Millesimato a Franciacorta Riserva.

Franciacorta se vyrábí z hroznů odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, z nichž je povoleno maximálně 50 %. Nedávno byla zavedena nová odrůda Erbamat, která je ve Franciacorta zastoupena v maximálním procentuálním podílu 10 %.

Vinice v oblasti Franciacorta mají maximální výnos 100 centrimetrů hroznů na hektar a sklizeň, která se musí provádět ručně, probíhá v závislosti na ročníku od prvních deseti dnů srpna do prvního týdne září

Měkkým lisováním hroznů vzniká moštový květ pro výrobu základů Franciacorta, z nichž se na jaře vyrábí cuvée.První kvašení probíhá v kádích a na jaře výrobci vytvářejí cuveés kombinací moštů z různých odrůd, vinic a sklizní. Po sestavení cuvée se do lahvového vína přidá cukr a kvasinky, které provedou druhou, pomalou fermentaci vína. Po stočení se lahve uzavřou korunkovým uzávěrem a vodorovně se uloží do sklepů, kde zůstanou dlouho v kontaktu s kvasinkami.Po ukončení zrání se lahve, které byly několik měsíců stohovány, umístí na šikmé stojany zvané pupitres a denně se otáčejí, aby se sedlina dostala k hrdlu lahve.Odstraní se korunkový uzávěr a přidá se „dávkovací sirup“, který se skládá ze základního vína Franciacorta a cukru v takovém množství, aby se určil typ chuti Franciacorty, Dosage Zero, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Demi-sec. U Franciacorty Pas Dosé se přidává pouze základní víno. Před uvedením na trh jsou láhve Franciacorty opatřeny státní značkou jako zárukou původu a kvality.

Různé druhy Franciacorty se vyznačují různým množstvím dávkovacího sirupu přidaného po vyklopení. V závislosti na množství zbytkového cukru se získávají různé typy Franciacorty:

Nulová dávka: cukr do 3 g/l
Extra Brut: cukr nižší než 6 g/l
Brut: Cukr méně než 12 g/l
Extra Dry: Cukr 12-17 g/l
Sec nebo Dry: Cukr 17-32 g/l
Demi Sec: Cukr 33-50 g/l

Konsorcium bylo založeno 5. března 1990 v Corte Franca 29 výrobci s cílem zaručit a kontrolovat dodržování předpisů pro výrobu vína Franciacorta. Konsorcium Franciacorta, které se v roce 1993 přestěhovalo do svého současného sídla v Erbuscu, má dnes přibližně 200 členů, mezi nimiž jsou vinaři, vinaři a stáčírny, kteří jsou zapojeni do výrobního řetězce označení Franciacorta DOCG, Curtefranca DOC a Sebino IGT.

Disciplinare je regulační akt, který stanoví pravidla pro výrobu vín Franciacorta DOCG. Výrobci vína Franciacorta se postupem času zavázali vypracovat soubor pravidel na ochranu kvality svých vín, který je v této výrobní kategorii jedním z nejpřísnějších na světě.