Brunello di Montalcino, Toskánsko, DOCG Vinařství Capanne Ricci , 14,5%

Značka: Capanne Ricci
1 299 Kč –21 %
Brunello di Montalcino, Toskánsko, DOCG Vinařství  Capanne Ricci , 14,5%
1 299 Kč –21 % 1 019 Kč 1 358,67 Kč / 1 l
Skladem (94 ks)
Můžeme doručit do:
2.4.2025
Možnosti doručení

Brunello di Montalcino patří mezi celosvětově vyhledávaná červená vína.  Tato vína jsou určena k archivaci. Vinařství patří mezi jedni z historických vinařství v jádru oblasti Montalcino. Zaujme náročné zákazníky. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

 Barva vína je rubínově červená. Vůně je intenzivní, jemná, kořeněná. Chuť je suchá, s výraznou strukturou, velmi dlouhý závěr. Doporučená archivace 15let. Doporučujeme podávat s toskánskými pokrmy,  pečeným masem, grilovaným masem, vyzrálými sýry. Nadmořská výška vinice Montalcino je 300 - 350m. Toskánská apelace MONTALCINO nacházející se v západní části ve výše položené nadmořské výšce je celosvětově známá hlavně díky vyhledávanému vínu BRUNELLO di MONTALCINO. Každoročně se uskutečňuje v městečku MONTALCINO  událost pod názvem ANTEPRIMA BRUNELLO, kde se ochutnávají nové ročníky tohoto skvělého vína, které teprve půjde do prodeje. Hodnotí se kvalita nových ročník. Je to událost, kterou nejen Italové milují. Způsob vedení odrůd je  Gujot. Hrozny se sbírají ručně v polovině října. Následuje jemné lisování a fermentace, která trvá   10-12 dní a následná macerace na slupkách. Zrání probíhá  24 měsíců v dubových sudech o různých velikostech a následně nejméně 4 měsíce v lahvi. 

Proč mi chutná?

Vysoká kvalita jedinečného červeného vína zaujme náročné klienty, které dobře znají toskánská vína a umí tak ocenit jedinečné zpracování odrůdy Sangiovese. 

Odrůda Sangiovese

Sangiovese  patří mezi jedny významnější italské odrůdy, antický původ vychází ze jména sanguis Jovis (sangue di Giove = Jupiterova krev), odkud vychází myšlenka Sangiovese. První zmínky o odrůdě jsou z roku 550 n.l., Svědčí o tom důkaz,  že kořeny jsou  jistě starší hlavně v té centrální části Itálie včetně Umbrie, Marche, Romagna, Toskánsko. Není možné přesně stanovit oblast původu, pravděpodobně mezi Toskánskem a Romagna. 

První zápisky o této odrůdě jsou z roku 1590, nazývaného jako Sangioveto nebo Sangiogheto. V roce 1876 se začíná odlišovat Sangioveto pěstované v oblasti Chianti mezi Brunello pěstované v Montalcino. Proto byl ustálen výraz Sangioveto Piccolo a Sangiovesse Grosso, kde hlavní odlišnosti jsou ve velikosti bobule zda je větší nebo menší. V posledním století je více jak 50 druhů Sangiovese pro vysvětlení různých biotipů shodné odrůdy. V roce 1970 je odrůda Sangiovese zapsána do Registro Nazionale delle Varieta di Vite, která se rozkládá na zrhruba 70 000 ha a zaujímá 10% v Itálii. 

Sangiovese naleznete v těchto krajích Itálie: Toskánsko, Romagna, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata a i na Sicílii a Sardinii, v Campanii. Na severu Itálie už jen ojediněle v provincii Torino, Brescia, Mantova a La Spezia. Je zde zhruba 100oblasti s ozačením D.O.C. a 8 oblastí s označením D.O.C.G. (Chianti, Brunello di Montalcino, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano, Montecucco Sangiovese, Morellino di Scansano, Val di Cornia Rosso, Suvereto) 

Vinná réva Sangiovese hrozen je střední až menší velikosti nebo střední až větší velikosti, tvar je spíše cylindrický-pyramidový, veden jeden až dvěmi třapinami. 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Hmotnost: 1.3 kg
Ročník: 2019, 2015
Objem: 0,75L
Alkohol: 14,5%
Odrůda: Sangiovese
Region: Toskánsko
Alergeny: SO2
Zbytkový cukr: suché
Hodnocení vína: 90bodů Wine-searcher
Pro jakou příležitost: gastronomie, slavnostní večeře, výjimečné události
Párování: hovězí maso, ragů, toskánská kuchyně, Pici e pappardelle, Bistecca alla fiorentina, kachní maso