Červená vína z regionu Toscana

Objevte červená vína z Toskánska – od svěžího Chianti po ikonické Brunello di Montalcino. Skvělé k těstovinám, steakům a vyzrálým sýrům.

5 položek celkem

Cena

2952946
12952946

Značky

Ročník

Odrůda

Region

Hodnocení vína

Párování

Položek k zobrazení: 5
Chianti Classico RODÁNO DOCG, 0,75L 14,5%
Více za méně
449 Kč
CHCR016
Rosso di Montalcino Capanne Ricci DOC 14,5%
519 Kč
RDM CR
SET Toskánsko
2 946 Kč
KOMPLETTOSKANSKO

Červená vína z Toskánska – tradice, elegance a charakter

Toskánsko je jedním z nejvýznamnějších vinařských regionů světa a domovem slavných červených vín, jako jsou Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano. Typickým znakem těchto vín je jejich závislost na odrůdě Sangiovese, která jim dodává osvěžující kyselinku, jemné třísloviny a komplexní aromatický profil.

Nejznámější červená vína z Toskánska

Chianti DOCG

  • Charakter: Lehčí, ovocné a kořenité víno s výraznější kyselinkou.
  • Aroma: Třešně, červený rybíz, sušené byliny, koření.
  • Varianta: Chianti Classico DOCG – prémiová verze s delším zráním.

Brunello di Montalcino DOCG

  • Charakter: Plné, strukturované víno s dlouhým potenciálem zrání.
  • Aroma: Tóny červených plodů, tabáku, kůže a sušených květin.
  • Zrání: Minimálně 5 let, Riserva až 6 let.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

  • Charakter: Vyvážené víno s elegancí Chianti a strukturou Brunella.
  • Aroma: Švestky, fialky, jemné koření.
  • Zrání: Minimálně 2 roky, Riserva 3 roky.

Super Tuscan

  • Charakter: Moderní cuvée kombinující Sangiovese s odrůdami jako Cabernet Sauvignon a Merlot.
  • Aroma: Zralé ovoce, vanilka, čokoláda, tabák.
  • Styl: Plnější vína s mezinárodním charakterem.

Ideální párování s pokrmy

  • Tradiční toskánská kuchyně: Bistecca alla Fiorentina (toskánský steak), divočina.
  • Těstoviny: Pappardelle s ragú, těstoviny s lanýži.
  • Sýry: Pecorino Toscano, parmazán.
  • Grilovaná masa: Jehněčí, pečené hovězí, vepřová žebírka.

Servírování červených vín z Toskánska

  • Teplota podávání: 16–18 °C.
  • Dekantace: U strukturovaných vín (Brunello, Super Tuscan) doporučujeme dekantaci 1–2 hodiny.
  • Sklenice: Středně široká až velká sklenice pro rozvinutí vůní.

Červená vína z Toskánska jsou ideální volbou pro milovníky elegantních, sofistikovaných vín s dlouhým potenciálem zrání.