Grappa

Grappa

Grappa je označení pro pálenku, která je vyrobena na území Itálie. Grappa je 40% destilát z vinné matoliny. Vzniká destilací čerstvých výlisků hroznového vína z kraje Trentino

CO JE GRAPPA        ČLENĚNÍ GRAPPY        VÝROBA GRAPPY        SPRÁVNÝ VÝBĚR GRAPPY        GRAPPA TRENTINA

Grappa je jediným skutečně výhradně italským destilátem, pokud jde o historii, původ a výrobu. Její název je odvozen od termínu používaného v Lombardii pro označení stonků hroznů, i když někteří tvrdí, že se vztahuje k hoře Monte Grappa v Benátsku, na jejíchž svazích tato tradice vznikla. V Itálii se destilát, zpočátku málo hodnotný a velmi chudý, rozšířil na severu mezi rolníky v Benátsku a Trentinu kolem 16. století. Ve skutečnosti metody destilace používané na víno pro přípravu aqua-vitae vznikly mnohem dříve, přesněji mezi 8. a 6. stoletím př. n. l. v Mezopotámii.

Podle legendy byl tento postup přenesen do Itálie v 1. století př. n. l. díky římskému legionáři, který po návratu z Egypta začal s využitím naučených technik vyrábět destilát z matolin z vinice, kterou vlastnil ve Friuli. První skutečnou destilaci, která dala vzniknout grappě, však provedl v roce 511 n. l. ve Friuli germánský kmen Burgundů, který během krátkého průchodu Cividale zavedl do praxe techniky používané při destilaci jablečného moštu z matolin, a získal tak grappu. Tvrdí to historik Luigi Papo; o mnoho století později, v roce 1779, znamenalo založení společnosti Distilleria Nardini v Bassano del Grappa počátek moderní destilace v Itálii zavedením "parní" destilace.  Dodnes je nejstarší palírnou a drží rekord v tom, že byla první grappou v Itálii. Teprve v roce 1813 se však podařilo zdokonalit metodu destilace, která do té doby vycházela z pravidel zavedených jezuity v roce 1600.

Během první světové války se stala nápojem Alpinů, kteří ji pili, aby lépe čelili nebezpečí a nepřízni války, ale teprve s koncem druhé světové války získala významnější postavení ve společnosti, až Evropská rada v roce 1989 rozhodla, že grappa se může nazývat pouze destilát z výlisků vyrobený v Itálii. Vzniká destilací zkvašených výlisků, tj. hroznových slupek ještě napuštěných moštem. Mylně se soudí, že grappa je destilát na trhu s nejvyšším obsahem alkoholu. Minimální obsah alkoholu se pohybuje kolem 37,5 %, ale horní hranice není stanovena: obvykle se pohybuje mezi 40 a 60 %.

Ve světě grappy existuje mnoho možných variant: jednodruhová (tj. s použitím jediné odrůdy révy, jako je grappa Moscato) nebo vícedruhová (kombinující různé odrůdy révy, jako je grappa Grappino bianco a nebo grappa bianca Nardini), mladá (nemusí zrát ve dřevě, ale pouze v ocelových nebo skleněných nádobách) nebo zrající ve dřevě , přírodní nebo aromatizovaná (na konci destilačního procesu se přidává jedna nebo více esencí, příkladem je Mandorla a nebo Dorange

 

Grappa bianca je bezbarvá, má ovocnou vůni a suchou chuť. Naproti tomu barikovaná grappa je grappa, která se nechá nejméně 12 měsíců zrát v barikových sudech, tj. malých sudech o objemu 225 nebo 228 litrů vyrobených z dubu, kaštanu, popela nebo mandlí.

Specifikace stanoví, že pouze za těchto podmínek se může nazývat "grappa barrique nebo barricade" a musí podléhat celní kontrole. Ve stařené grappě převládají kořeněné vůně, jako je kakao, tabák, vanilka nebo kůže a sušené ovoce. To je způsobeno dřevem, které dává barvu, třísloviny a dřevité chutě, díky čemuž jsou jemnější a méně ostré. Do kategorie barrique patří například ceněná grappa Amarone, která se vyrábí z pečlivě vybraných výlisků vzácného tradičního veronského vína, získaných ze sušených hroznů, a oplývá bohatým buketem vůní od sušeného zralého ovoce až po tóny kakaa a čokolády. Zrání v dubových sudech ho obohacuje o jemné kouřové tóny.

 

 

Filtrovat

Dostupnosti

Dostupnosti

Příznaky

Příznaky

Ceny

Ceny

Hodnocení

Hodnocení
Na stránce
zrušit všechny filtry

italský destilát z vinohradu

Grappa, tradiční italský destilát z vinohradu, který přináší intenzivní aroma a bohatou chuť. Každá lahvička grappy je symbolem italského řemeslného zpracování a lásky k tradici. Osvěžte své smysly touto lahodnou a vysoce ceněnou lihovinou