KARTON bílé víno Passerina, Parallelo 43° , Marche, Piersanti, 6x 0,75L 12%
Detailní popis produktu
Vinice této odrůdy se nacházejí v oblasti San Paolo di Jesi, v přímořské oblasti 50-100 m.n.m. Hrozny se sbírají v posledních deseti dnech měsíce září. Passerina IGT má slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Vůně je elegantně ovocná s tóny jablek a květin. Chuť je suchá a příjemně nakyslá. Má dobrou aromatickou perzistenci a zachovává si své charakteristické aroma i dva roky po sklizni. Barva vína je slámově žlutá. Vůně je svěží, s tóny jablka a květin. Chuť je suchá, s příjemnou kyselinkou. Hrozny jsou ručně sbírány s následnou 12ti hodinou studenou macerací při kontrolované teplotě. Vinice se nacházejí 200-300 metrů nad mořem, výtěžnost je nižší. Jemné lisování hroznů ve vinařství se získá hroznová šťáva, která se nechá pomalu fermentovat při nízké teplotě v nerezovém tanku. Do prodeje se dostává během března.
Název Passerina zřejmě pochází od vrabců, kteří mají rádi menší hrozny. Passerina je bílá odrůda vinné révy pocházející ze střední Itálie. Dnes rozšířený hlavně mezi Marche a Abruzzo, jeho přesný původ je sporný mezi Marche a provincií Frosinone, zatímco ve zbytku Lazio je téměř úplně chybějící. Kuriózní jméno Passerina zřejmě pochází od vrabců, kteří mají rádi své malé hrozny, i když je znám pod různými synonymy, což přispělo k nejistotě ohledně jeho původu. Zdá se, že Passerina patří do rodiny Trebbiani, se kterou byla často zaměňována, stejně jako s Bombino Bianco, zatímco jiní ji považují za mutaci Biancame, domorodé révy vždy přítomné v Marche. Passerina, i přes zřetelně vyšší kvalitu, nedávno postoupila obdělávanou plochu ve prospěch Trebbiano Toscano, které poskytuje vyšší výnosy a má výrazně vyšší odolnost vůči nepřízni osudu.
Proč nám chutná?
Víno zaujme příznivce svěžích bílých vín, s lehce nakyslou chutí. Víno je velmi neutrální a proto Vás nikdy neunaví.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Víno po kartonu |
---|---|
Hmotnost: | 8 kg |
Ročník: | 2023 |
Objem: | 6x0,75L |
Alkohol: | 12% |
Odrůda: | Passerina |
Region: | Marche |
Teplota servírování: | 10-12°C |
Zbytkový cukr: | suché |
Pro jakou příležitost: | gastronomie, rodinný oběd, večer s přáteli |
Párování: | rybí pokrmy, těstoviny, bílé maso, první chody, zeleninové saláty, vyzrálé sýry, antipasto, studené saláty z obilovin /orzo, farro/ |