Maremma, DOC, Toskánsko, vinařství Cacciagrande 0,75l
Související produkty
Detailní popis produktu
Interpretace nejklasičtější toskánské směsi Sangiovese, Merlotu a Cabernetu Sauvignon. Pitelné a svěží víno, vytrvalé v tónech červeného ovoce. Zrcadlo "v červené" barvě Vermentina, je dynamické a lehké, ideální k lehkým suchozemským pokrmům nebo pokrmům založeným na nejchutnějších rybách. Barva vína je rubínově červená s fialovými tóny. Intenzívní vůně s tóny zralého červeného ovoce třešní, višní a angreštu. Chuť je jemná, elegantní, vytrvalá, s tóny červeného ovoce. Maremma Toscana je víno typické pro tuto oblast. Již Etruskové v této lokalitě pěstovali některé kultivary odrůdy Sangiovese.V 19. století prošla tato oblast velkou rekultivací a stala se tak velmi vyhledávaná zona pro vinice. Přímořský vzduch z jedné strany a z druhé strany hornatý masív tak velmi pěkně působí pro kvalitu hroznů z této oblasti. Velmi malé vinařství Cacciagrande v oblasti Maremma Toscana, přímořská oblast v kraji Toskánsko poblíž městečka Castiglione di Pescaia připadně většího města Grosseto. Nadmořská výška vinice je 50 m.n.m. Způsob vedení vinice je Gujot. Podloží je písčité. Sběr je ruční a probíhá začátkem září. Po jemném lisování probíhá zrání fermentace v nerezových tancích při teplotě 25 ° C po dobu 20 dní. Následuje jablečno-mléčné kvašení a zrání v cementových nádobách. Konečné zrání probíhá v lahvi 2 měsíce, s uvedením na trh přibližně se počítá dalších 6 měsíců.
Proč mi chutná?
Zajímavé propojení odrůd Sangiovese, Merlot a Cabernet Vás hned přenese na toskánskou vinici, kde si vychutná sklenku vína s krásným výhledem do vinic.
Odrůda Sangiovese
Sangiovese patří mezi jedny významnější italské odrůdy, antický původ vychází ze jména sanguis Jovis (sangue di Giove = Jupiterova krev), odkud vychází myšlenka Sangiovese. První zmínky o odrůdě jsou z roku 550 n.l., Svědčí o tom důkaz, že kořeny jsou jistě starší hlavně v té centrální části Itálie včetně Umbrie, Marche, Romagna, Toskánsko. Není možné přesně stanovit oblast původu, pravděpodobně mezi Toskánskem a Romagna.
První zápisky o této odrůdě jsou z roku 1590, nazývaného jako Sangioveto nebo Sangiogheto. V roce 1876 se začíná odlišovat Sangioveto pěstované v oblasti Chianti mezi Brunello pěstované v Montalcino. Proto byl ustálen výraz Sangioveto Piccolo a Sangiovesse Grosso, kde hlavní odlišnosti jsou ve velikosti bobule zda je větší nebo menší. V posledním století je více jak 50 druhů Sangiovese pro vysvětlení různých biotipů shodné odrůdy. V roce 1970 je odrůda Sangiovese zapsána do Registro Nazionale delle Varieta di Vite, která se rozkládá na zrhruba 70 000 ha a zaujímá 10% v Itálii.
Sangiovese naleznete v těchto krajích Itálie: Toskánsko, Romagna, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata a i na Sicílii a Sardinii, v Campanii. Na severu Itálie už jen ojediněle v provincii Torino, Brescia, Mantova a La Spezia. Je zde zhruba 100oblasti s ozačením D.O.C. a 8 oblastí s označením D.O.C.G. (Chianti, Brunello di Montalcino, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano, Montecucco Sangiovese, Morellino di Scansano, Val di Cornia Rosso, Suvereto)
Vinná réva Sangiovese hrozen je střední až menší velikosti nebo střední až větší velikosti, tvar je spíše cylindrický-pyramidový, veden jeden až dvěmi třapinami.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.27 kg |
Ročník: | 2023 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 14,5% |
Odrůda: | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Region: | Toskánsko |
Teplota servírování: | 18-20°C |
Označení vína: | DOC |
Pro jakou příležitost: | rodinný oběd, večer s přáteli, chvíle odpočinku |
Párování: | vepřové maso, hovězí maso, pečené maso, grilování, uzeniny, Bistecca alla fiorentina, gastronomie |