Montepulciano d'Abruzzo , SPYRO, Abruzzo, DOC, Novaripa 14,5%, 0,75l
Detailní popis produktu
Barva vína je červená, s fialkovými odlesky, příjemná vůně s tóny lesního bobulovitého ovoce a lehkými tóny vanilky. Plnější tělnaté víno s jemnými taniny. Doporučujeme k červeným masům, obzvlášť zajímavé k letnímu grilování. Získává se po 24 měsících mezi velkými sudy a barikových sudech a 12 měsících zrání v láhvi. Spyro je spojen s historií vesnice Ripa Teatina, kde mělo svou půdu prvních 20 zemědělců. Vinice jsou v nadmořské výšce 300 m.n.m., půda má střední texturu se sklony k jílovitým půdám. Systém vedení vinice je cordone speronato. Hrozny se sklízí později, až v polovině října. Jsou ručně sbírány a vinifikovány v tancích na slupkách při kontrolované teplotě 28-30°C. Jakmile je alkoholové kvašení dokončeno, začíná jablečno-mléčná fermentace.
Montelpulciano je název odrůdy hlavně pro centrální Itálii. Dochází však k časté záměně s vínem Nobile di Montelpulciano, případně Rosso di Montelpulciano. Tyto dvě vína nemají s odrůdou Montelpulciano nic společného. Pocházejí z odrůdy Sangiovese, z oblasti Toskánska a patří k významným italským vínům pojmenovaným po stejnojmenné vesnici Montelpulciano. Odrůda je samostatná se svojí tradicí a původem. Pěstuje se zhruba na 35 000ha. Montepulciano má několik vinařských apelací, jednou z nejvýznamnějších je Montepulciano d´Abruzzo DOC. Je vždy charakterizováno s tóny třešní, marasca, s bohatou strukturou, jemnými taniny a málo agresivní.
Proč mi chutná?
Červené víno ze střední Itálie, které si dokonale vychutnáte při dlouhých chladnějších večeřích s přáteli. Víno odráží kopcovitý kraj Abruzzo, vliv horských podmínek přilehlých Apenin.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
Ročník: | 2019 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 14,5% |
Odrůda: | Montelpulciano d´Abruzzo |
Region: | Abruzzo |
Alergeny: | SO2 |
Teplota servírování: | 18-20°C |
Zbytkový cukr: | suché, 6gr |
Označení vína: | DOC |
Pro jakou příležitost: | slavnostní večeře, významný oběd, meditace |
Párování: | vepřové maso, hovězí maso, ragů, hořká čokoláda |