Nebbiolo Langhe Ebbio, vinařství Fontanafredda DOC , 13,5%

Více za méně
Značka: Fontanfredda
649 Kč 865,33 Kč / 1 l
Skladem (>100 ks)
Můžeme doručit do:
2.4.2025
Možnosti doručení
Množstevní sleva
1 - 5 ks
649 Kč / ks
6 - 11 ks = sleva 5 %
617 Kč / ks
12 a více ks = sleva 8 %
597 Kč / ks
Ušetříte 0 Kč
Mladé Nebbiolo představuje voňavé a příjemně spontánní překvapení, ve své barvě, ve svém buketu, ve svém těle. Toto sametové Nebbilolo vyjadřuje typický charakter této královské odrůdy, která pochází z kraje Piemonte. Svá granátová barva s zvýrazněnými oranžovými tóny, intenzivní tóny uschlých květin, například růže, pelargonie

Detailní informace

Detailní popis produktu

Toto víno se získává tradičním kvašením v nerezových tancích,  které trvá v průměru 10-12 dní při kontrolované teplotě (28 °C). Víno zraje  ve dřevěných sudech po dobu nejméně 4 měsíců a poté v láhvi po dobu nejméně 1-2 měsíců. Vrcholu zušlechtění je dosaženo okamžitě a zůstává konstantní po dobu nejméně tří až čtyř let po sklizni. Vinice se nacházejí v oblasti Colline delle Lagnhe a Roero v nadmořské výšce 200-300m.n.m. Způsob vedení vinice je technika gujot. Hustota osázení je 4200kusů. 

Toto víno se pije se mladé, má voňavou příjemnost spontánnosti a překvapení. Ve svém buketu, barvě, velkorysém a sametovém těle vyjadřuje toto Nebbiolo z Langhe veškerou typičnost královské révy, z níž pochází. Stárnutím získává granátovou barvu s lehkými oranžovými tóny a intenzivnější vůni zvadlých květin, jako je růže a - především - pelargonie. Chuť je teplá, jemná, plná, sametová a harmonická, s dobrou perzistencí.

 Odrůda Nebbiolo kraje Piemonte, kde nachází svou kolébku v oblastech Alba, Langhe v provincii Cuneo. Název pochází ze dvou odlišných domněnek: první se vztahuje jinovatce na slupkách zralých plodů, jako kdyby byly přikryté mlhou. (mlha = nebbia v italštině) . Druhá vychází k období sklizně, pozdější sklizně, období mlhy v údolích oblasti Langhe. První zmínky nazývali odrůdu Nibiol, což je dochováno ve kronikách z roku 1268, což je odrůda, která se nacházela poblíž města Torino. V raných letech sedmnáctého století dochází ke křížení červených odrůd pěstovaných v Piemonte. 

Proč nám chutná? 

Víno je velice elegantní, jemné a dokonale se páruje k prvním i druhým chodům. Ocení hlavně příznivci lehčích červených vín. 

Výrobce

Jako všechny krásné věci se i Fontanafredda zrodila z milostného příběhu prvního italského krále Viktora Emanuela II. a Rosy Vercellany. V roce 1858 panství Fontanafredda koupil Vittorio Emanuele II. jako dárek pro "krásnou " Rosinu, ženu, kterou miloval a následně zapsal na jméno svých dětí Maria Vittoria a Emanuele Alberto, hrabě z Mirafiore , Fontanfredda.  V roce 1866 král kupuje první vinici v Barolo, ze které se zrodil název "Tenimenti di Barolo v Fontanafredda", který se objevuje na prvních lahvích.  V roce 1870 začíná první vinifikace . Výroba vína začíná ve sklepích Fontanfredda, i když zmínka o Fontanafredda Barolo pochází z roku 1867. V roce 1878 hrabě Emanuele Alberto založil vinařství s více jak 300ha  obdělávanými přímo se specializovanými pracovníky. V té době to bylo velice unikátní. V roce 1886 první Barolo vyráží do zámoří. V roce 1887 se ve sklepích Fontanafredda instalují první betonové nádrže v Evropě. V roce 1894 umírá Emanuele Alberto di Mirafiore, člověk, který proměnil Barolo v mýtus. Byl to on, kdo udělal z Fontanafredda skutečnou vesnici s kostelem a školou. Jeho mladý druhý syn Gastone přebírá vedení.  V roce 1918 pod vedením ředitele Cav. Mollo, společnost dosáhla své maximální obchodní a produktivní expanze, s 200 zaměstnanci a více než 40 rodinami, které bydlí na pozemku Fontanafredda. V roce 1931  je phylloxera. Kvůli devastaci způsobeném révokazem, vážnou chorobou vinné révy a Velké hospodářské krizi, která dorazila z USA, byly pozemky a sklep prodány za  1 050 500lir toskánské bance Mote dei Paschi di Siena, které se inspirovala pro nový název společnosti z toponyma oblasti : Tenimenti  di Barolo a Fontanafredda.  Mezitím značka Casa E. di Mirafiore je prodána piemontské  rodině  Gancia za částku 100 000lir.  V poválečných letech 1950 - 1959 si Fontanfredda díky práci Cavaliera Giuseppe Bressana vytvořila image kvality a silné značky.  V roce 1964 se začíná vyrábět první certifikované Cru z vinice La Rosa. V rpce 1988 se začíná vyrábět první Barolo Serralunga d´Alba.  V roce 2006 se Fontanafredda stává olympijským vínem. U příležitosti XX. zimních olympijských her v Turíně. Právě v posledních letech se začal proces zvyšování povědomí o udržitelnosti. V roce 2008 dochází k velké změně. Přichází Oscar Farinetti a Luca Baffigo, který kupují panaství, po 77letech se tak dostává Fontanfredda opět do rukou Piemontu.  V roce 2012 Barolo La Rosa 2008  zařazeno do seznamu 100 nejlepších vín světa od Wine Spectator.  V roce 2015 začíná proces konverze k ekologickému hospodaření na všech vinicích. V roce 2017 Fontanafredda se stává "Evropským vinařstvím roku" pro prestižní americký časopis Wine Enthusiast a slavnostně otevírá "Villaggio Narrante". V roce 2018 ke 160.narozeninám je první certifikovaná sklizeň v bio kvalitě. S 95body od Wine Spectator ro Barolo Property 2013, první vyrobený ročník a 94bodů Wine Enthusiast Editor´s Choice pro Barolo Serralunga 2015. V roce 2020 nová renesance, scénář se mění a hodnoty se mění, aby se dosáhlo stejného výsledku znovuzrození. 2021 je první zpráva o udržitelnosti a certifikaci. Je dosaženo certifikace Equalitas, Vegan Product a History Brand.  V roce 2022 je Barolo Serralunga d´Alba zařazeno mezi TOP100. V roceš 2023 se slaví 165let od jejího založení. Sw důvěrou v přítomnosti a odvážně do budoucnosti. Vinařství je zařazeno mezi TOP 100 premiových značek vín a destilátů na světě a Barolo Lazzarito La Delizioa 2019 vstupuje do žebříčku TOP 100 Wines 2023 Wine Enthusiast. V roce 2024 Bosco Vigna, více než 150 exemplářů lesních a ovocných rostlin vysazených mezi vinicemi Fontanafredda na podporu biologické rozmanitosti v Langhe. 

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Hmotnost: 1.26 kg
Ročník: 2021
Objem: 0,75L
Alkohol: 13,5%
Odrůda: Nebbiolo
Alergeny: SO2
Teplota servírování: 18-20°C
Zbytkový cukr: suché
Pro jakou příležitost: významný oběd, večer s přáteli, chvíle odpočinku
Párování: hovězí maso, pečené maso, tatarák, antipasto, paštika