Nero d´Avola , Sicílie, DOC, Vinařství Feudo Disisa, 13,5% 0,75 l
Související produkty
Detailní popis produktu
Intenzivní rubínově červená barva s fialovými odlesky, vůně je ovocná s tóny třešní a červeného ovoce. Chuť je svěží, harmonická. Vybrané hrozny se fermentují při kontrolované teplotě 25-27°C, následuje macerace 15 dní a pak zrání v nerezu. 30% zraje v sudu a 70% zraje v nerezovém tanku. V lahvi se víno nechává zrát 120dní. Vinice se rozprostírají v nadmořské výšce 480 m.n.m. u města Monreale. Doporučujeme podávat k masitým pokrmům, k pečeni, k silným omáčkám, k tučnějším pokrmům . Nero d´Avola je červená nejreprezentativnější odrůda pěstována na Sicílii, o které nemáme přesné historické zmínky. Velké červené víno určené obzvlášť k archivaci, třešňově červená barva s komplexní vůní, po tónech červeného ovoce, koření, sole a balsamikových tónů . V chuti je velmi tělnaté, teplé, suché, s jemným taniny.
Proč nám chutná?
Výborně se páruje k složitějším pokrmům, tak oceníte nejlépe kvalitu tohoto vína.
Výrobce
Rodina Di Lorenzo, anglického původu, dorazila na Sicílii pod plukem krále Rogera, když se Silvestre Di Lorenzo, vikomt z Antony ve vévodství Nottuberland, usadil na území Val di Noto. Na konci 16. století se část rodiny přestěhovala do Gibelliny. O dvě století později, v roce 1803, byl Nicola Di Lorenzo oceněn titulem markýze z Castelluccia, na základě ústupku krále Ferdinanda IV. V roce 1867, několik let po vyhlášení Italského království, koupil arcikněz Santi Di Lorenzo, velký milovník zemědělství, bývalou Feudo Disisa a odkázal ji svému synovci Nicolò Di Lorenzo, bývalému starostovi Gibelliny a poslanci Italského království pro dva volební období v letech 1904 až 1909. Ctihodný Nicolò Di Lorenzo se oženil s Annou Emanuele di Villabianca, neteří slavného učence sicilské historie a kultury, který byl velmi podrobně popsán v jeho četných dílech.
Ve 30. letech jeho syn Mario Di Lorenzo, po absolvování zemědělství na univerzitě v Portici začal na plný úvazek věnovat rodinnému statku a rozšířil pěstování vinné révy i olivovníků. Okamžitě se totiž rozhodl vysadit 150 hektarů vinic a 70 hektarů olivových hájů a zahájil výstavbu prvního sklepa určeného k výrobě míchacího vína. Nová struktura byla dokončena v roce 1935, kdy spatřila světlo světa první sklizeň pro prodej sudového vína určeného pro trhy severní Itálie a Francie. Společnost tak zaznamenává svou první zásadní proměnu, která radikálně mění tvář okolí, a to jak z hlediska zemědělského, tak i z hlediska hospodářsko-sociálního. V roce 1980 bylo staré vinařství uzavřeno a rodina začala hrozny dodávat do družstevních vinařství v oblasti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.15 kg |
Ročník: | 2022 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 13,5% |
Odrůda: | Nero D´Avola |
Region: | Sicílie |
Alergeny: | SO2 |
Zbytkový cukr: | suché |
Označení vína: | DOC |
Pro jakou příležitost: | gastronomie, rodinný oběd, večer s přáteli, chvíle odpočinku |
Párování: | vepřové maso, hovězí maso, ragů, vyzrálé sýry |