Uhlíkově neutrální výrobky jsou výrobky, jejichž emise CO2 byly vypočteny a kompenzovány prostřednictvím certifikovaného projektu na ochranu klimatu. Pomůžeme vám vypočítat uhlíkovou stopu vaší společnosti a budeme vám stát po boku, dokud nebudou vaše uhlíkově neutrální výrobky uvedeny na trh.
Co je to uhlíková neutralita? Nulové emise (nebo také uhlíková neutralita) znamenají dosažení rovnováhy mezi emisemi a pohlcováním uhlíku. Pokud je oxid uhličitý z atmosféry odstraněn, označuje se to jako sekvestrace nebo imobilizace uhlíku.
CO JE TO UHLÍKOVÁ NEUTRALITA?
Každá lidská činnost, ať už fyziologická - například dýchání - nebo antropogenní - například zemědělství - může vytvářet emise skleníkových plynů, které jsou primárně zodpovědné za znečištění ovzduší, globální oteplování a změnu klimatu.
Hlavním plynem zodpovědným za tyto změny je oxid uhličitý (CO2), jehož nadměrná produkce ohrožuje existenci ozonu, atmosférické plynné vrstvy, která chrání Zemi před slunečním UV-C zářením, jež je škodlivé zejména pro lidské zdraví a bezpečnost životního prostředí.
Za účelem sledování údajů o změně klimatu vydává Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) pravidelně hodnotící zprávy obsahující informace o hlavních příčinách tohoto jevu. Z páté zprávy (AR5), která byla zveřejněna v roce 2014, vyplývá, že na dynamiku změny klimatu má masivní vliv člověk a že současná úroveň antropogenních emisí skleníkových plynů je rekordně vysoká, což má dopad na přírodní a lidské systémy.
Za účelem snížení antropogenních emisí skleníkových plynů (zejména CO2) byly v průmyslové a zemědělské výrobě přijaty nové systémy, jako je „uhlíková neutralita“, někdy překládaná jako nulové emise nebo nulový dopad.
Tento přístup zahrnuje dosažení nulové bilance emisí CO2 vznikajících ve výrobním procesu prostřednictvím opatření k jejich snížení a kompenzaci. Tímto způsobem se eliminuje nebo alespoň drasticky sníží jeho vliv na životní prostředí.
Co jsou uhlíkově neutrální vinařství
Jedním z odvětví, kde je produkce CO2 hojná, je vinařství. Ve všech fázích výroby vína, jako je vinohradnictví (pěstování a sklizeň hroznů), vinifikace (kvašení vína), lahvování a distribuce, jsou emise CO2 na velmi vysoké úrovni. Tyto emise pocházejí například z výroby skla, spotřeby elektrické energie a spotřeby nafty zemědělských vozidel při pěstování.
Nedávná studie z roku 2022 zjistila, že při výrobě jedné láhve o objemu 0,75 l se emise CO2 v jednotlivých fázích výroby pohybují v rozmezí od 0,15 do 3,51 kg. Pro srovnání, emise CO2 u benzinového automobilu činí 2,38 g na jeden spotřebovaný litr.
Aby tyto hodnoty snížila, přijala některá vinařství opatření a začala používat méně nárazové a udržitelnější způsoby výroby.
Za tímto účelem se objevují uhlíkově neutrální vinařství, tj. vinařství, která omezují své výrobní činnosti náročné na emise CO2 přechodem na udržitelnější metody, například výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů, omezením používání pesticidů, úpravou fermentačních procesů a volbou recyklovatelných obalů a méně znečišťujících dopravních prostředků.
Uhlíkově neutrální vinařství ve světě
Prvním vinařstvím na světě, které se stalo uhlíkově neutrálním, bylo Fetzer Vineyards v Hoplandu v Kalifornii. Od 80. let 20. století uplatňuje při pěstování hroznů 100% ekologické postupy, stalo se prvním certifikovaným vinařstvím s nulovým odpadem a prvním v Kalifornii, které pracuje výhradně s obnovitelnou energií.
Od roku 2005 zavedla společnost Fetzer Vineyards řadu postupů ke snižování emisí CO2, jako je používání panelů na rekuperaci solární energie a instalace udržitelných systémů na úpravu vody, čímž výrazně snížila své emise.
Také na mezinárodní scéně nabývá na významu mezinárodní skupina vinařství International Wineries for Climate Action (IWCA), která spolupracuje na ochraně klimatu. 37 vinařství je v současné době členy této sítě, která se řídí protokolem, podle něhož musí vyhodnotit své emise a prostředky k jejich snížení. K dnešnímu dni společně snížily emise o 59336 tun.