Barva vína je rubínově červená. Vůně je intenzivní, jemná, kořeněná. Chuť je suchá, s výraznou strukturou, velmi dlouhý závěr. Doporučená archivace 15let.
Rosso di Montalcino Capanne Ricci DOC 14,5%
- Kód
- RDM CR
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 519,00 Kč/ks22,09 €
- Množstevní sleva
- od 6 ks sleva 5 %
Popis
Barva vína je granátově rubínově červená. Vůně je intenzívní a výrazná. Chuť je suchá skvělá struktura a dlouhá perzistence. Červené víno Rosso Montalcino DOCG je nově uznané víno pro tuto apelaci. Důvodem pro zařazení tohoto vína je hlavně skutečnost, aby červená vína z této oblasti Montalcino měla příležitost se dostat na trh svěží, mladá vína, avšak zda již s bohatou strukturou. Struktura, plnost těchto vín je dána hlavně vulkanickým podložím, orientací vinice na jih, nadmořskou výškou, nižší výtěžností a výběrem pouze vyzrálých odrůd.
Oblast Montalcino je velmi žádaná toskánská oblast hlavně červené odrůdy Sangiovese. Městečko Montalcino se nachází ve výší poloze. Okolní krajina jsou hlavně kopce od 300 m.n.m. do zhruba 900 m.n.m. Montalcino je západní část Toskánska, kousek od moře.
Doporučujeme podávat s toskánskými pokrmy, pečeným mase, grilovaným masem.
Odrůdové složení: 100 % Sangiovese
Oblast: Toskánsko
Kategorie: DOC
Cukr: suché
Alkohol: 14,5 %
- Nadmořská výška vinice Montalcino : 400 - 450m,
- Způsob vedení: Gujot
- Půda: hlinitopísčitá
- Sběr: ruční sběr, začátek října
- Fermentace: v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 15 - 18 ° po dobu 15 dní s častým pumpováním, promíchávání vinných slupek s moštem
- Zrání: 50% zraje v dubových sudech o objemu 25 hl po dobu 6 měsíců , 50% zraje v nerezovém tanku. Následné zrání je v lahvi po dobu 3 měsíců, potenciál archivace vína je 8let
Doporučujeme podávat při teplotě 18 - 20 °C.
Odrůda Sangiovese
Sangiovese patří mezi jedny významnější italské odrůdy, antický původ vychází ze jména sanguis Jovis (sangue di Giove = Jupiterova krev), odkud vychází myšlenka Sangiovese. První zmínky o odrůdě jsou z roku 550 n.l., Svědčí o tom důkaz, že kořeny jsou jistě starší hlavně v té centrální části Itálie včetně Umbrie, Marche, Romagna, Toskánsko. Není možné přesně stanovit oblast původu, pravděpodobně mezi Toskánskem a Romagna.
První zápisky o této odrůdě jsou z roku 1590, nazývaného jako Sangioveto nebo Sangiogheto. V roce 1876 se začíná odlišovat Sangioveto pěstované v oblasti Chianti mezi Brunello pěstované v Montalcino. Proto byl ustálen výraz Sangioveto Piccolo a Sangiovesse Grosso, kde hlavní odlišnosti jsou ve velikosti bobule zda je větší nebo menší. V posledním století je více jak 50 druhů Sangiovese pro vysvětlení různých biotipů shodné odrůdy. V roce 1970 je odrůda Sangiovese zapsána do Registro Nazionale delle Varieta di Vite, která se rozkládá na zrhruba 70 000 ha a zaujímá 10% v Itálii.
Sangiovese naleznete v těchto krajích Itálie: Toskánsko, Romagna, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata a i na Sicílii a Sardinii, v Campanii. Na severu Itálie už jen ojediněle v provincii Torino, Brescia, Mantova a La Spezia. Je zde zhruba 100oblasti s ozačením D.O.C. a 8 oblastí s označením D.O.C.G. (Chianti, Brunello di Montalcino, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano, Montecucco Sangiovese, Morellino di Scansano, Val di Cornia Rosso, Suvereto)
Vinná réva Sangiovese hrozen je střední až menší velikosti nebo střední až větší velikosti, tvar je spíše cylindrický-pyramidový, veden jeden až dvěmi třapinami.
Parametry
Parametry produktu Rosso di Montalcino Capanne Ricci DOC 14,5%
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů