Franciacorta Pas Dose Riserva 33, DOCG, Metodo Classico, Ferghettina,12,5%, 0,75L
Detailní popis produktu
Barva vína zlatavě žlutá. Perlení je velmi jemné a vytrvalé. Elegantní je vůně s tóny kandovaného ovoce a zralého ovoce. Riserva 33 je „assemblage assemblage“, základní víno před pěněním, ve skutečnosti 33 % každé se skládá ze základů saten, milledi a extra brut. Celkový počet vinic sestavených do tohoto vína je přibližně 40 různých parcel nacházejících se v 8 obcích Franciacorta. Celé hrozny se lisují pneumatickým lisem pod velmi jemným tlakem. Během vinifikace se mošt rozdělí na dvě frakce: mošt z prvního lisování, který má nejlepší jakostní vlastnosti a používá se k výrobě vína Franciacorta, a mošt z druhého lisování, který se nepoužívá k lahvování. Alkoholové kvašení probíhá v ocelových tancích při kontrolované teplotě 16 až 18 °C. Základní víno leží v tancích až do jara následujícího po sklizni.
Oblast Franciacorta se nachází kousek od provincie Brescia, v kraji Lombardie, v blízkosti jezera Lago Iseo a řeky Oglio. Geografie zvlněných kopců byla formována ledovcovým působením. Půda, ledovcové morény se skládají ze štěrku a písku, nad ním je vápenec, který dobře odvodňuje a proto je to ideální podloží pro pěstování révy. Počasí je mírné, konstantní díky poloze na jihu ohraničeno úpatím Alp a přítomností velkých jezer. Počasí je mírné, konstantní díky poloze na jihu ohraničeno úpatím Alp a přítomností velkých jezer. Oblast DOCG Franciacorta zahrnuje 2200 ha vinic složených z: 85 % Chardonnay, 10 % Pinot Nero a 5 % Pinot Bianco. Legislativa vína Franciacorta spočívá ve zrání minimálně 18 měsíců na kvasinkách v lahvi, v porovnání s 15 měsíci u Champagne. Franciacorta Vintage nebo Millesimato nesmí jít do prodeje dříve než je 37 měsíců od sklizně a z toho 30 měsíců musí být na kvasinkách v lahvi. Franciacorta Rosé musí obsahovat alespoň 15 % Pinot Nero. Franciacorta Satén musí být vyrobena pouze z odrůdy Chardonnay a musí mít pouze 4,5 atmosfér v lahvi místo 6. Povolené dozážní likér je shodný jako pro Champagne Pas dosé, nebo Dosage zéro, Pas opéré, or nature: maximálěn 2 g/l zbytkového cukru
Dělení podle zbytkového cukru: Extra brut: 6 g/l;Brut: 15 g/l; Extra dry: 12–20 g/l; Sec: 17–35 g/l; Demi-sec: 33–50 g/l.
Proč nám chutná?
Víno je určeno pro znalce šumivých vín klasickou metodou zrání, které vyhledávají vína bez přidaného dozážního likérku s 0g zbytkového cukru.
Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta?
V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda.
U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se šumivé víno již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.
Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží, se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je sušší s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.
V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech Veneto a Friuli po stovky let. Je to hrozen s vysokou kyselostí, díky čemuž je dokonalý.
Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské.
Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne.
Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
Ročník: | 2015 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 12,5% |
Odrůda: | Chardonnay |
Region: | Franciacorta |
Teplota servírování: | 6-8°C |
Zbytkový cukr: | 0g/l |
Označení vína: | DOCG |
Pro jakou příležitost: | oslavy, slavnostní večeře, významný oběd |
Párování: | aperitiv, antipasto, sýry parmezánového typu |