Franciacorta Milledi, DOCG, Metodo Classico, Ferghettina, 12,5%, 0,75l
Detailní popis produktu
Franciacorta Milledi je výrazem minerality a chuti. Pro cuveé tohoto Franciacorta Chardonnay se vybírají hrozny z 12 různých vinic nacházejících se v 8 obcích Franciacorty. Lisování celých hroznů probíhá na pneumatickém lisu pod velmi jemným tlakem. Během vinifikace se mošt rozdělí na dvě frakce: mošt z prvního lisování, který má nejlepší jakostní vlastnosti a používá se pro výrobu Franciacorty, a mošt z druhého lisování, který se nepoužívá pro lahvování. Alkoholové kvašení probíhá v ocelových tancích při kontrolované teplotě 16 až 18 °C. Základní víno leží v tancích až do jara následujícího po sklizně.
Proč mi chutná?
Milledi je odrazem dokonalé minerality. Ocení hlavně příznivci minerálních vín.
Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta?
V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda.
U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.
Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží, se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je suš; s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.
V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech
Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské. Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne. Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
Ročník: | 2019 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 12,5% |
Odrůda: | Chardonnay |
Region: | Franciacorta |
Alergeny: | SO2 |
Teplota servírování: | 6-8°C |
Zbytkový cukr: | 4gr |
Označení vína: | DOCG |
Pro jakou příležitost: | oslavy, slavnostní večeře, významný oběd |
Párování: | antipasto, předkrmy, sýry parmezánového typu |