Syrah , Adhara, Sicílie, IGT, vinařství Feudo Disisa, 0,75 l
Související produkty
Detailní popis produktu
Intenzivní rubínově červená barva s fialovými odlesky. Vůně je silná s tóny třešní, lékořice a kakaa. Chuť je plná, vytrvalá, harmonická. Syrah je pěstován na vinicích o rozloze 8ha v oblasti Grisi, Monreale s nadmořskou výškou 480 m.n.m. , kde hustota osázení je 4500keřů/ha. Výtěžnost je nižší, 70q/ha. Podloží je písčito-jílovíté s velkými nalezišti odumřelých částí. Vybrané hrozny se fermentují při kontrolované teplotě 25-27°C, následuje macerace 15dní a pak dochází k jablečno-mléčné kvašení v nerezovém tanku. Následuje zrání v barikovém sudu (30%), a zbytek vína se nechává zrát v nerezovém tanku po dobu 6ti měsíců. Následně 120dní v lahvi.
Syrah nebo také Shiraz je červená odrůda, která pochází hlavně ze severní části údolí Rhôny ve Francii , odkud se rozšířila do teplých oblastí celého světa. Podle výzkumu z roku 2014 je šestou nejpěstovanější odrůdou. Význačnými producenty jsou Austrálie dále Nový Zéland, USA , Jihoafrická republika, Chile, Argentina, Španělsko, Itálie, Švýcarsko a Řecko. Označení Shiraz, které stejně jako francouzské Syrah odkazuje k městu Šíráz, jež bylo ve starověku jedním ze středisek vinařství. Legenda, že tato odrůda pochází ze staré Persie, se však nezakládá na pravdě: analýza DNA provedená v roce 1999 prokázala, že Syrah vznikl v jihovýchodní Francii zkřížením místních odrůd Dureza a Mondeuse blanche. Syrah má středně veliké a poměrně kompaktní hrozny cylindrického tvaru, bobule jsou černomodré barvy, drobnější, s pevnou slupkou. Je odrůdou středně pozdního zrání, ale obtížně snáší chladné a deštivé počasí. Víno má sytě tmavou barvu a intenzivní vůni připomínající fialky. Pro svou robustní chuť a vyšší obsah alkoholu se doporučuje k delší archivaci. Je viskózní, bohaté na třísloviny a taniny, s dlouhou dochutí. Chutná po ovoci (rybíz, borůvky, ostružiny) s tóny připomínajícími v závislosti na terroir zelený pepř, mátu nebo lékořici. Podává se při teplotě 18 °C, doporučuje se k němu hovězí maso nebo zvěřina
Označení Shiraz, které stejně jako francouzské Syrah odkazuje k městu Šíráz, jež bylo ve starověku jedním ze středisek vinařství. Legenda, že tato odrůda pochází ze staré Persie, se však nezakládá na pravdě: analýza DNA provedená v roce 1999 prokázala, že Syrah vznikl v jihovýchodní Francii zkřížením místních odrůd Dureza a Mondeuse blanche. Syrah má středně veliké a poměrně kompaktní hrozny cylindrického tvaru, bobule jsou černomodré barvy, drobnější, s pevnouslupkou. Je odrůdou středně pozdního zrání, ale obtížně snáší chladné a deštivé počasí. Víno má sytě tmavou barvu a intenzivní vůni připomínající fialky. Pro svou robustní chuť a vyšší obsah alkoholu se doporučuje k delší archivaci. Je viskózní, bohaté na třísloviny a taniny, s dlouhou dochutí. Chutná po ovoci (rybíz, borůvky, ostružiny) s tóny připomínajícími v závislosti na terroir zelený pepř, mátu nebo lékořici. Podává se při teplotě 18 °C, doporučuje se k němu hovězí maso nebo zvěřina.
Proč nám chutná?
Zaujme svojí bohatou ale jemnou tříslovinou, robustní chutí .
Výrobce
Rodina Di Lorenzo, anglického původu, dorazila na Sicílii pod plukem krále Rogera, když se Silvestre Di Lorenzo, vikomt z Antony ve vévodství Nottuberland, usadil na území Val di Noto. Na konci 16. století se část rodiny přestěhovala do Gibelliny. O dvě století později, v roce 1803, byl Nicola Di Lorenzo oceněn titulem markýze z Castelluccia, na základě ústupku krále Ferdinanda IV. V roce 1867, několik let po vyhlášení Italského království, koupil arcikněz Santi Di Lorenzo, velký milovník zemědělství, bývalou Feudo Disisa a odkázal ji svému synovci Nicolò Di Lorenzo, bývalému starostovi Gibelliny a poslanci Italského království pro dva volební období v letech 1904 až 1909. Ctihodný Nicolò Di Lorenzo se oženil s Annou Emanuele di Villabianca, neteří slavného učence sicilské historie a kultury, který byl velmi podrobně popsán v jeho četných dílech.
Ve 30. letech jeho syn Mario Di Lorenzo, po absolvování zemědělství na univerzitě v Portici začal na plný úvazek věnovat rodinnému statku a rozšířil pěstování vinné révy i olivovníků. Okamžitě se totiž rozhodl vysadit 150 hektarů vinic a 70 hektarů olivových hájů a zahájil výstavbu prvního sklepa určeného k výrobě míchacího vína. Nová struktura byla dokončena v roce 1935, kdy spatřila světlo světa první sklizeň pro prodej sudového vína určeného pro trhy severní Itálie a Francie. Společnost tak zaznamenává svou první zásadní proměnu, která radikálně mění tvář okolí, a to jak z hlediska zemědělského, tak i z hlediska hospodářsko-sociálního. V roce 1980 bylo staré vinařství uzavřeno a rodina začala hrozny dodávat do družstevních vinařství v oblasti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.2 kg |
Ročník: | 2021 |
Objem: | 0,75L |
Alkohol: | 14% |
Odrůda: | Syrah |
Region: | Sicílie |
Alergeny: | SO2 |
Teplota servírování: | 16-18°C |
Zbytkový cukr: | suché |
Označení vína: | IGT |
Pro jakou příležitost: | gastronomie, večer s přáteli, chvíle odpočinku |
Párování: | vepřové maso, hovězí maso, ragů, vyzrálé sýry |