Verdiso nefiltrované, "Verdi" IGT, Conegliano, Borgo Antico 11%, 0,75L

Značka: Borgo Antico
309 Kč 412 Kč / 1 l
Skladem (9 ks)
Můžeme doručit do:
2.4.2025
Možnosti doručení

Nefiltrované perlivé víno tradiční metodou zrání v lahvi po dobu 3-4měsíců z oblasti Conegliano. Vyrobeno z ručně sbíraných autochtonní odrůdy Verdiso, v limitované sérii pouze 2000lahví. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

 Jedná se o klasickou metodu zrání v lahvi.  Shodně jako u metody Charmat se vychází ze základu tichého vína. U klasické metody zrání v lahvi probíhá následné sekundární kvašení v lahvi. Toto víno není filtrované, vždy na dně lahve je sedlina s odumřelými kvasinkami. Vůně připomíná zelené tóny listů rajčat a citrusových květů, chuť je svěží, příjemně ovocná s tóny kyselého jablka . Na jaře, kdy přijde teplo, začnou kvasinky, které zůstali  v lahvi kvasit a přeměňovat to málo cukru, které v lahvi zůstalo na alkohol a oxid uhličitý, ze kterého se uvnitř lahve vytvoří bublinky. Každá láhev má proto samostatný originální život a fermentace pokračuje, dokud nejsou cukry spotřebované kvasinkami, které následně zemřou a usadí se na dně láhve. Výsledkem je zcela suché, šumivé víno s kvasinkovými sedimenty. 

Odrůda Verdiso je pěstována na kopcích Treviso, podloží je morénové až jílovité. Nadmořská výška je 120 m.n.m. Stáří vinice je mezi 15-20lety. Hustota vysázení je 3300rostlin na ha. Systém vedení vinice je Guyot. Vinifikace probíhá měkkým lisováním celých hroznů se začátkem kvašení vybranými kvasinkami při kontrolované teplotě po dobu 10-12 dnů. Na konci kvašení, po odstranění hrubších kalů ve 2/3 stáčení, se aplikuje technika denní batonáže, která vínu dodá objem, vůni a trvanlivost. Druhotné kvašení: Druhé kvašení probíhá v lahvi, po kterém můžete zjistit přítomnost usazeniny v láhvi. Zrání v lahvi je 3-4měsíce. Výsledkem je slámově žlutá barva se zelenkavými odlesky. Chuť je příjemně kyselá, nezralého jablka. Zrání: v láhvi 3-4 měsíce. Verdiso zaznamenalo  svůj okamžik největšího rozšíření a využití během osmnáctého století, kdy po hrozném mrazu v únoru 1709 se začala relativně často vysazovat v Benátsku na obnovu vinohradnictví místo méně produktivních odrůd. Verdiso je preferováno právě pro svoji schopnost přinést vínu vyšší kyselost a svěžest i během teplejších let spolu s odrůdou  Glera, se kterou se velmi často kombinuje  Je zapsána v národním registru odrůd od roku 1971.

Proč nám chutná?

Ocení příznivci nefiltrovaných velmi suchých vín z autochtonních odrůd. Doporučujeme zkusit  se dnem promíchat spící kvasinky přítomné na dně láhve a víno vám dodá nové emoce.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Šumivá vína
Hmotnost: 1.5 kg
Objem: 0,75L
Alkohol: 11%
Odrůda: Verdiso
Region: Veneto
Zbytkový cukr: extra brut
Označení vína: IGT
Pro jakou příležitost: oslavy, rodinný oběd, večer s přáteli, chvíle odpočinku
Párování: bílé maso, první chody, přípitek