Casanova
Farma Leonardi má své kořeny v 18. století, ale od druhé poloviny 19. století se věnuje výhradně výrobě vysoce kvalitního balzamikového octa z vlastních surovin. Ve skutečnosti se podnik rozkládá na 10 hektarech půdy, na níž se pěstují vinice, především Trebbiano di Modena (bílé hrozny) a Lambrusco (červené hrozny) v kvalitě Sorbara, Castelvetro a Ancellotta. Je proto definován jako podnik s uzavřeným cyklem nebo krátkým řetězcem, protože všechny fáze výroby probíhají v místě sklizně.
Balzamikový ocet je jedinečné dochucovadlo, které se vyrábí v omezeném množství, protože je historicky spjato s provinciemi Modena a Reggio Emilia. Zdá se totiž, že mikroklima těchto oblastí s velmi vysokými teplotními výkyvy mezi horkými léty a krutými zimami umožňuje, aby Mosti optimálně kvasilo a zrálo podle tradičních výrobních postupů. Tato tradice je stále živá v rodině Leonardi, která s trpělivostí a pečlivostí opakuje rok co rok výrobní cyklus balzamikového octa z Modeny, a to gesty, která se opakují již po staletí a která vyvolávají stále nové emoce.
Giovanni, Clelia, Francesco a Clara Leonardiovi, obklopeni zkušenými a starostlivými spolupracovníky, vás přivítají na rodinné farmě Antica Corte dei Campi Macri, aby vám přiblížili dlouhou a fascinující životní cestu ušlechtilého balzamikového octa.
Balsamikový ocet Casanova se narodil v oblasti Formigine Modena, zemi, která po staletí dává všem milovníkům dobrého jídla jedním z hlavních produktů z italské kuchyně, tradiční octem balsamico z Modeny. Vyrábí se z vařeného moštu z vybraných hroznů vinné révy Lambrusco a Trebbiano pěstovaných na kopcích Emilie podle starých rodinných tajemství. Zraje v sudech z ušlechtilého dřeva, aby získalo aromatickou a chuťovou komplexnost, je ručně vyráběno s pečlivostí a oddaností.
Geniální literát a neúnavný cestovatel Giacomo Casanova je považován za největšího svůdníka všech dob. Své milostné dobyvatele, kterým rád dával ampulku vynikajícího balzámu Balsamico, v té době uznávaného pro své afrodiziakální účinky, uměl chytit pod krkem. Už v 18. století byl totiž balsamico považován za ceněný elixír, který dokázal svádět chuťové buňky svými vůněmi, chutěmi a vůněmi a byl oceňován i jako vynikající digestiv.
Výběr moštu z typických modenských hroznů, dlouhé zrání v drahých dřevěných sudech, čas a lidská trpělivost jsou tajnými ingrediencemi pro získání vznešeného balzamikového octa, který se vyznačuje typickou tmavě hnědou barvou, komplexní, harmonickou a pronikavou vůní a sametovou sladkokyselou chutí.
Tradiční balzamikový ocet Casanova z Modeny CHOP je jemné jídlo, které svými jedinečnými vlastnostmi lahodí všem smyslům. Má tmavě hnědou barvu, intenzivní a pronikavou vůni, hustou a krémovou konzistenci a sametovou sladkokyselou chuť, která si podmaní chuťové buňky. Tajemství jeho jedinečnosti spočívá v pomalém zrání hroznového moštu vařeného ve vzácných dřevěných sudech podle řemeslné tradice, která se řídí pomalým rytmem ročních období. Čistá vášeň pro tato gesta předávaná z generace na generaci, která jsou schopna dát život jednomu z nejúchvatnějších koření v současné kuchyni.
Přirozeně rafinovaný a elegantní tradiční balzamikový ocet Modena CHOP je ikonou ve světě gastronomie. Pouze z hroznů Trebbiano a Lambrusco pěstovaných v provincii Modena může vzniknout tak výjimečné koření. Při každém ochutnání se nabízí neodolatelný buket chutí, který se vyznačuje smyslností svých intenzivních a obklopujících tónů. Každý pokrm, od předkrmu až po dezert, je obohacen o nové chuťové nuance díky harmonickému spojení se vznešeným balzamikovým octem. Balsamico Casanova uchovává historii tradičního balzamikového octa a předává vášeň pro tuto gastronomickou dokonalost spojenou se starobylými rodinnými znalostmi a láskou ke své zemi. Prvním tajemstvím jedinečnosti tradičního balzamikového octa Modena CHOP je surovina: vařený mošt získaný z místních hroznů. Balzamikový ocet Casanova se rodí z plodů naší štědré země a celý proces jeho výroby probíhá právě zde, s respektem k přirozenému rytmu a starobylým tradicím předávaným po generace. Když horké léto ustoupí barvám podzimu a hrozny dozrají mezi řádky, otevře se opona slavnosti, která se opakuje každý rok: nastává čas sklizně, kdy se pečlivě vybírají nejzralejší a nejvoňavější hrozny a ručně se sbírá každý hrozen, aby se mu dostalo potřebné péče. Hroznový mošt se pomalu vaří na přímém ohni v otevřených kotlích, dokud se jeho objem nezmenší na polovinu. Ani zde není třeba spěchat: oheň je veselý, ale nikdy ne příliš silný, protože mošt se musí trpělivě vařit více než 36 hodin, aby nasál nezaměnitelné aroma a chuť, které po dlouhém zrání v dřevěných sudech učiní naši vzácnou láhev balzamika jedinečnou a výjimečnou. Tak začíná dlouhá cesta moštu různými fázemi, které vedou k tomu, že se po minimálně dvanácti letech stane tradičním balzamikovým octem Modena CHOP „Affinato“ a po minimálně 25 letech CHOP „Extravecchio“. Tradice velí, aby se vařený hroznový mošt nechal zrát v sudech ze vzácných dřevin, jako je dub, kaštan, třešeň, jalovec, jasan, moruše a akácie, jejichž typické vlastnosti dodávají balzamiku rozmanité barevné odstíny a vzácné aromatické tóny. Zrání vždy probíhalo na půdách, kde prudké teplotní výkyvy mezi horkými léty a chladnými zimami přispívají k autentické proměně produktu. Tento pomalý tanec provází Casanova Balsamic i dnes při jeho trpělivém zrání. Každá láhev tradičního balzamikového octa z Modeny s DOP má jedinečné nuance, které svědčí o krocích jeho trpělivé výroby. Od dekantace k dekantaci se balzamikum každý rok přelévá z jednoho sudu do druhého, dokud nedosáhne nejmenšího v řadě. Každý z nich dává zvláštní barvy, vůně a chutě. Nejedná se o pouhé přelévání, ale o zručnou hru dekantování a dolévání pod vedením zručných řemeslných výrobců. Během této dlouhé doby se balzamikový ocet přirozeně zkoncentruje, získá hustou, sametovou konzistenci a sladkokyselou chuť, která potěší chuťové buňky. Tradiční balzamikový ocet z Modeny CHOP prochází přísným testováním, které provádějí mistři degustátoři, aby získal certifikát kvality. Teprve poté může být pečlivě zabalen do exkluzivního kelímku pod pečlivým dohledem certifikačního orgánu a získat pečeť záruky, která je nezaměnitelným znakem originality výrobku. O výjimečnosti tohoto tradičního balzamikového octa z Modeny s chráněným označením původu již není pochyb: chráněné označení původu zaručuje, že byl vyroben při důsledném dodržování norem a postupů kvality kodifikovaných ve výrobních předpisech.
Stránka 1 z 2 - 26 položek celkem