Matteo Soria

Vinařství Soria se dnes rozkládá na 40 hektarech, které se rozvětvují do všech směrů kolem vinařství a pyšní se výsadbou s pečlivým výběrem klonů vybraných z těch nejlepších, aby se všechny vlastnosti půdy proměnily ve skvělé hrozny bohaté na kyselost a vůni. Od počátku 19. století začaly první aktivity vinařství Soria v oblasti pěstování vinné révy, které vedla rodina Eugenia Sorii (pradědeček Mattea), zakladatele vinařství, který se naučil všechny techniky a tajemství produkce vynikajícího hroznu, což je základní podmínka pro získání vynikajícího vína. Na počátku 20. století převzal podnik Giovanni Soria ( dědeček Mattea), kterému rodina pomohla zvýšit produkci lahvového vína a zakoupit nové pozemky v San Martinu. V 70. a 80. letech se Sergio ( otec Mattea), který dokončil studium enologie, připojil k Giovannimu při vedení podniku a od svého otce se naučil všechny techniky vedení vinic a sklepů. V roce 2006 se Matteo, kterému bylo pouhých 21 let, připojil ke svému otci ve vedení společnosti a v roce 2008, po dalším rozšíření sklepa, se zvýšily objemy volně loženého moštu a lahvového vína a společnost se stala lídrem ve výrobě a lahvování Moscato d'asti.  V průběhu času dosáhla naše společnost mimořádné úrovně kvality díky rozšíření moderních enologických technologií. Zejména té spojené s chladicím řetězcem, která umožnila zachovat ve víně vůně a chutě hroznů a zároveň stabilizovat produkt tím, že umožňuje jeho skladování a přepravu. Hrozny odrůdy Moscato bianco mají dlouho historii napříč italským poloostrove. Pěstují se od staletí, ještě z doby Římanů.  Jméno Muscat pochází z termínu muskus nebo pižmo, na počest  vyšší aromatice muškátu. Moscato lze nalézt v jiných částech Itálie, například na jižním ostrově Pantelleria, známých jako „Moscato di Pantelleria“ a na  Sicílii známých jako „Moscato di Siracusa“, a dokonce i v jiných částech světa. Co odlišuje Moscato Bianco od jiných odrůd hroznů? Důležité je podloží, ideální je i barva půdy, který by měla být bělejší, právě pro čistší barvu v hroznech, dále pak i nadmořská výška, mírné teploty,  které pomáhají při sklizni. Jemná, unikátní chuť, která je lehká a temperamentní a zdůrazňuje sladké a ovocné chutě. Moscato Bianco může být vyráběno suché, ale sladká verze je mnohem populárnější. Když navštěvujete severozápadní Itálii, jsou skvělé šance, že uvidíte vinice, která pěstuje toto víno. Moscato bianco je čtvrtá nejvíce vysazená bílá hroznová odrůda v Itálii,  přibližně 30 000 hektary půdy věnované této plodině. Víno Moscato d'Asti má bohatou historii, která sahá až do starověku, kdy bylo toto víno považováno za oblíbené mezi antickými Řeky a Římany. Tradičně se Moscato d'Asti vyrábí v regionu Piemont v severozápadní Itálii, kde se nachází město Asti. Výroba Moscato d'Asti se datuje až do 13. století, kdy bylo toto víno poprvé zmíněno v historických dokumentech. V té době bylo víno vyráběno ze stejnojmenné odrůdy hroznů Moscato, která byla v této oblasti pěstována již po mnoho let. V 19. století se výroba Moscato d'Asti rozšířila a víno se stalo populárním mezi šlechtou a aristokracií. V té době se víno také začalo exportovat do zahraničí, zejména do Spojených států a Velké Británie. Během 20. století se Moscato d'Asti stalo oblíbeným víne u široké veřejnosti. Víno získalo reputaci jako sladké, aromatické a osvěžující, ideální pro konzumaci jako aperitiv nebo s dezerty. Dnes se Moscato d'Asti vyrábí pod přísnými pravidly a specifikacemi, které zajišťují kvalitu a autenticitu tohoto vína. Víno je vyráběno z odrůdy hroznů Moscato Bianco, které jsou pečlivě sklízeny ručně a zpracovávány v malých dávkách, aby byla zachována jejich chuť a aroma. Díky své bohaté historii a charakteristickému profilu chuti a vůně se Moscato d'Asti stalo jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších italských vín po celém světě.

 

Cena

269270
1269270
1 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem