Nardini

Nardini, úžasná historie více jak 240 let. Od roku 1779 je společnost Nardini vždy rodinným podnikem, který se zařadil do exkluzivního klubu rodinných podniků s dvouletou tradicí „Les Henokiens“. Život zasvěcený zvelebování svého území, kolébky vzácného produktu, je i dnes, po více než dvou staletích, stále živ. Dnes je to již sedmá generace, která pokračuje v rodinné tradici a šíří kulturu italské ikony po celém světě: Grappa Nardini.

1. lihovar v Itálii. 

Nechte se ohromit 200letou historií rodiny, jejíž jméno se během staletí a generací stalo synonymem pro výrobek, který je ikonou celého národa. 

1739 se narodil Bortolo Nardini.

Bortolo Nardini, syn Bortola Nardiniho a Marie Maddaleny Giacomuzziové, se narodil 25. května 1739 v Segonzanu (Tn) v údolí Cembra. V městečku se starobylou enologickou tradicí byla destilace matolin rozšířenou praxí jako zdroj příjmů a obživy. V té době chodili lihovarníci od domu k domu s pojízdnou palírnou, aby destilovali matoliny z výroby vína „na objednávku třetích osob“, a Bortolo Nardini, který se tohoto „řemesla“ ujal, došel až do Bassana del Grappa.

1779  První italská grappa

Po cestě až do Bassana del Grappa měl Bortolo Nardini nehodu, která ho donutila zůstat ve městě. Během rekonvalescence mohl Bassano lépe poznat a pochopit jeho strategický význam jako obchodní křižovatky mezi Valsuganou a Benátkami. Měl jasnou vizi a houževnatou vůli proměnit ji ve skutečnost, a tak koupil restauraci Osteria al Ponte, dnes „Grapperia Nardini“, aby zde vyráběl grappu ve stálé destilační lázni a dále ji prodával. Poprvé to již nebyl lihovarník se svým mobilním destilačním přístrojem, kdo jezdil k farmářům destilovat, ale sami farmáři, kteří mu dávali matoliny k výrobě grappy. Bortolo nazývá svou grappu „Aquavite di vinaccia“, po latinsku bez „c“, čímž si hraje s etymologií, která ji někdy nazývá „aqua di vita“ (voda života) nebo „aqua della vite“ (voda z vinné révy). Zrodila se první italská grappa, Grappa Nardini.

 1860 Parní destilace
Od konce osmnáctého do začátku devatenáctého století se grappa Nardini destilovala v tradičních destilačních přístrojích s přímým ohněm a destilát se uchovával ve velkých měděných nádobách, které jsou dodnes vystaveny v Grapperia al Ponte. V roce 1860 však rodina zavedla velkou inovaci v procesu destilace grappy: parní destilační přístroj. Použití páry umožnilo výrazně zlepšit kvalitu grappy ve srovnání s destilačními přístroji s přímým ohněm a umožnilo zachovat kvalitu výlisků, aniž by došlo k jejich spálení. Dnes je to jedna z nejrozšířenějších metod v celé výrobě grappy.

1910 Grappa riserva
Nová generace Nardini: Bortolo, Orazio, Mario, přináší významnou inovaci: grappa riserva,“. Zrání v dubových sudech na způsob koňaku“. Grappa Nardini Riserva je na světě.

1919 Dvojí rektifikace
Na počátku poválečného období zavedla rodina Nardiniů další inovaci v procesu destilace, techniku dvojité rektifikace, která zajistila vyšší čistotu produktu, protože umožnila pracovat s větší přesností při výběru alkoholů, což zlepšilo kvalitu konečného výsledku.

1963 Vakuová parní destilace
V roce 1963 zavedla rodina Nardini vakuovou parní destilaci, inovaci zaměřenou na neustálé hledání kvalitativní dokonalosti svých výrobků. Tato nová technika umožňuje odpařování alkoholů působením nižších teplot, díky čemuž zůstávají organoleptické vlastnosti suroviny nezměněny a Grappa Nardini se vyznačuje nezaměnitelným květinovým buketem.

2006 Grappa při míchání
Od počátku roku 2000 Nardini, vedena svým průkopnickým duchem, spolupracuje s nejlepšími mezinárodními barmany na propagaci kultury míchání grappy. Nový způsob konzumace národního destilátu, který byl v roce 2006 oslaven prvním vydáním knihy obsahující více než 40 receptů na koktejly na bázi grappy: „The Grappa Handbook“, jejímž autorem je Marcin Miller.

2019 Naše první single cask grappa
U příležitosti 240. výročí založení palírny uvádí rodina Nardini na trh Grappa Riserva 22 Anni Single Cask Selezione Bortolo Nardini, významnou novinku ve světě grappy Nardini: poprvé se jedná o finální produkt, který se stáčí do jediného sudu a před lahvováním se nechává zrát 22 let, a nikoliv jako cuvée sestavené po sudovém období zrání.

 

Cena

5808500
15808500
13 položek celkem
NARDINI bianca 0,35
580 Kč
NAR350B50
Bitter, Distilleria Nardini,  1,0l, 24% Vol.
820 Kč
NAR1BITT
Mandorla
970 Kč
NAR700MA
Nardini Bianca 50
999 Kč
NAR700B50
Nardini RISERVA 3Y 50
1 099 Kč
NAR700R50
NARDINI RISERVA 7Y
2 250 Kč
NAR700R07AN
Akční set 3xBitter Nardini 1,0l, 24% + 6 skleniček Bitter zdarma NAR1BITT_B6F32CSET
NARDINI RISERVA 7Y box II NAR700R07ANW
NARDINI RISERVA 15y
3 690 Kč
NAR700R15AN

Stránka 1 z 1 - 13 položek celkem