Mluvíme o Primitivo di Manduria, velkém apulském víně, které patří mezi pět nejoblíbenějších a nejvíce exportovaných vín na mezinárodní vinařské scéně.
Existují tři jeho typy: Primitivo di Manduria DOC, Primitivo di Manduria DOC Riserva a Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG.
Je to meditační víno par excellence díky své dokonalé rovnováze mezi různými složkami: kyselostí, sušinou, alkoholem, vůní a barvou.
Primitivo di Manduria je oblíbené, protože vzniká ze setkání vnitrozemí a moře a v sobě nese esenci dvou světů: vápencové a jílovité půdy červené země a slané vody Jónského moře. Nezaměnitelná je jeho vůně divokého mastku, rostliny, která se vyskytuje ve vinicích a je součástí středomořské vegetace.
Terroir e territorio
Odrůda Primitivo se strategicky přizpůsobila oblasti produkce DOP Manduria, kde dokáže vyjádřit své výjimečné vlastnosti. Její časné zrání ve srovnání s ostatními odrůdami v této oblasti inspirovalo její název. Réva má průměrnou vitalitu, pětilaločné listy s vroubkovaným okrajem a hrozny, které mohou být jak křídlaté, tak kompaktní. Hrozny se vyznačují tenkou slupkou a sladkou chutí, zejména při plné zralosti, obohacenou o antokyany, které dodávají Primitivo di Manduria jeho charakteristickou sytou barvu.
Odrůda se vyznačuje mírnou produktivitou, což umožňuje hroznům vyvinout silnou aromatičnost. Víno má intenzivní červenou barvu, která v mládí tenduje k jasně purpurové. Vůně připomíná červené a lesní ovoce, obohacenou o kořeněný podtón. Chuť je bohatá, hřejivá a hluboká, s ovocnými aroma, dobrou strukturou taninů a vyváženou svěžestí. Překvapivá je dlouhá dochuť, charakteristická pro víno této struktury.
Označení Primitivo di Manduria zahrnuje více než 5 000 hektarů vinic v 18 obcích mezi Tarantem a Brindisi, které produkují toto ceněné víno: Manduria, San Giorgio Jonico, Carosino, Monteparano, Leporano, Pulsano, Faggiano, Roccaforzata, Lizzano, Fragagnano, San Marzano di San Giuseppe, Sava, Torricella, Maruggio, Avetrana a v provincii Brindisi Oria, Erchie a Torre Santa Susanna.
Alberello mezi zemí a mořem
Půda Primitivo di Manduria se liší od červené barvy železa přítomného v železném skeletu s vápencovými výstupky v podzemí až po písek v oblastech blíže k moři. Právě tato interakce mezi zemí a vodou dělá z Primitivo di Manduria komplexní víno, které evokuje intenzivní chutě středomořské vegetace.
V této zemi omývané nádhernými vodami Jónského moře, bohaté na příběhy a legendy, se réva Primitivo daří i při pěstování na stromku, nejstarším způsobu pěstování révy, kdy se réva rozvíjí na třech ramenech a nedosahuje výšky více než jeden a půl metru. Rostlina, která je obecně odolná a nenáročná na ošetření, těží z ideálního mikroklimatu pobřeží Jónského moře a Salentina. Díky slunci, větru a moři se odrůda dobře přizpůsobuje nedávným klimatickým změnám a těží ze sucha, které koncentruje cukry a činí víno sladším a ceněnějším.
Primitivo di Manduria DOC
Plně vyjadřuje ovocné a květinové aroma. Mladá ročníky překvapují svou svěžestí a vyznačují se ovocnou vůní a výraznými taniny. Primitivo di Manduria není jen víno s dobrou strukturou. Je to víno, které překvapuje: každý doušek je jiný. Vůně je intenzivní a zralá s tóny švestek, třešní, ostružin a lesních plodů. Chuť je bohatá, hřejivá, hluboká, s ovocnými aroma, dobrou strukturou taninů a vyváženou svěžestí, stejně jako překvapivou perzistencí v ústech.
Hlavně se hodí k typickým místním pokrmům, jako jsou orecchiette s omáčkou z cacioricotta, ale lze ho kombinovat i s pokrmy střední struktury, jako jsou masové ragú a rybí polévky s rajčaty. Velmi se také cení v kombinaci s pokrmy asijské kuchyně bohatými na koření a aroma.
Primitivo di Manduria DOC Riserva
Zrání v dřevěných sudech, které je stanoveno v předpisech, zvyšuje komplexnost vůně a jemnost na patře. Víno s velkou strukturou, intenzivní a komplexní, plné a s výraznou perzistencí. Zralé, teplé, s jemnými a elegantními taniny. Riserva má jasnou sytě rubínovou barvu. Intenzivní bouquet, který se uvolňuje do nosu, je charakteristický balzamickými, mentolovými, pikantními, tabákovými, praženými, kořeněnými a ovocnými vůněmi. Víno jako by chtělo ukázat svou sílu a moc, ale jeho exuberance je okamžitě zmírněna expresivními jemnými tóny a zralým, voňavým ovocem.
Zvěřina, pečená masa a grilované pokrmy: toto víno je dokonalým doplňkem k významným obědům a večeřím, které chtějí zanechat v paměti těch, kteří je pijí, nesmazatelnou stopu.
Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG
Primitivo di Manduria Dolce Naturale je první DOCG uznané v Apulii (2011) a jediné ze čtyř DOCG věnované výhradně sladkému červenému vínu. Navzdory úspěchu svých „suchých bratrů“ Primitivo di Manduria DOC a Primitivo di Manduria DOC Riserva si drží zvláštní místo mezi italskými víny. Díky své kolosální struktuře má šarm, charakter a zajímavou sladkost. Skutečné kouzlo, které začíná již ve vinici, díky sušení na keři a ruční sklizni, které jsou nezbytné pro zachování celistvosti bobulí. Tento úžasný jev se vyskytuje pouze na území Primitivo di Manduria: hrozny dosáhnou správné úrovně přirozeného sušení díky slunci a proudům Jónského moře a ztratí přibližně 50 % své vody. Primitivo di Manduria DOCG je výsledkem sušení hroznů na keři, nikoli na sušárnách, jak je tomu u sušených vín. Vyniká svou intenzivní červenou barvou s granátovými odstíny, vůní se vyznačuje bohatým, komplexním aroma, někdy s tóny marmelády a sušených fíků. Tato jeho bohatost se potvrzuje i v chuti, která je sladká, sametová a charakteristická.
Je to dezertní víno, které se hodí k suchému pečivu, ale také k hořké čokoládě. Je perfektní k ochutnávce s modrými sýry a sýry zrajícími déle než 36 měsíců. Vynikající víno k meditaci.
