Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro…
Barolo Cru, DOCG , 2016, Vigna La Rosa , Vinařství Fontanafredda , 14,5%, 0,75l
- Kód
- 80516206
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 3 500,00 Kč/ks148,94 €
Popis
V srdci Fontanafredda je nejhistoričtější a nejreprezentativnější vinice. Své jméno má podle dámy Bella Rosina a není to náhoda, že tento pás země bohatý na písek, vápenec a modrou opuku typicky pro Serralungu připomíná květinové vůně růže. Dáma "Bella Rosina" byla milenkou Vittorio Emanuela Vittoria II.
Hrozny skljzené během dne jsou dodávany do vinařství v malých 20kg perforovaných bednách, zbavené stopek a nerozdrcené, aby nedošlo k poškození slupky, která je u odrůdy Nebbiolo velmi jemná. Fermentace pak začíná v tepelně upravených ocelových tancích s domácími kvasinkami při teplotě mezi 28-30°C. Na konci fermentace se provádá nácvik slepování, které zajistí, že uzávěr slupek zůstane zcela ponořen po dobu 15dnů, aby se ze samotné kůry vytěžilo, co nejvíce ušlechtilých látek, které přispějí k bohatosti hotového výrobku.
Zrání: jakmile se hrubší pevné látky usadí na dně tanku, odkud bylo víno staženo, je dekantováno do středně velkých dubových sudů (30-50hl), ve kterých zraje 24měsíců dále pak je nalahvováno a zde zraje dalších 12měsíců.
Jasně granátová červená barva, ve vůní jsou náznaky středomořských křovin, tymiánu, jalovce. Na patře je víno harmonické, bohaté, s ovocnými tóny.
Ideální párovat k důležitým masitým pokrmům, ke středně a dlouhozrajícím sýrům.
Oblast LA ROSA
La Rosa je v srdci Fontanafredda, nejhistoričtější a nejreprezentativnější vinice Fontanafreddy. Své jméno má podle Bella Rosina a není náhoda, že tento pás země bohatý na písek, vápenec a modrou opuku typický pro Serralungu připomíná květinové vůně růže. Hluboké, dlouhé a teplé Barolo.
VÍNO BAROLO: Toto je podle definice velkého italského vína, které se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo. Barolo víno pochází z vesnice ve stejnojmenné vesnici Langa několik kilometrů jižně od Alby. Nyní se vyrábí v jedenácti „obcích“ nebo na vesnických územích, které se nacházejí na malebných kopcích Langa formovaných staletím pěstování révy a dominují jim středověké hrady - včetně vlastního Barola. Díky zemědělskému géniovi hraběte Camilla Benso z Cavour (který byl také prvním italským předsedou vlády) a díky intuici Giulie Colbert Falletti, posledního markýzy z Barola, se víno Barolo začalo vyrábět zhruba v polovině 19. století. Toto víno, obzvláště bohaté a harmonické, se stalo nejlepším velvyslancem Savoy Family, který zastupuje Piemont na všech královských dvorech v Evropě. Spolu s Barbaresco vidělo Barolo v průběhu 20. století vzestup mnoha sdružení ve svůj prospěch, počínaje „Pro-Barolo“ a vrcholící založením Konsorcia a přisuzováním DOC a poté DOCG statusu a nakonec v 2005, kontrolní plán pro certifikaci požadovaný Evropskou unií. Tyto podmanivé vlastnosti vedly šlechtu 19. století k tomu, aby jí dala titul „král vín a víno králů“.
Barolo musí být ponecháno po dobu nejméně tří let, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se zrání prodlouží o pět let, víno získá titul „Riserva“.
Vinice pro oblast Barolo DOCG jsou La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d’Alba, Cherasco a Roddi.
Barva vína je plná a intenzivní granátově červená a vůně jsou ovocné i kořeněné. V nose i v ústech jsou přítomny červené bobule, třešně v likéru a džem, spolu s růžemi, vybledlými fialkami, skořicí, pepřem, muškátovým oříškem, vanilkou a občas lékořicí, kakaem, tabákem a kůží.
Jedním z posledních a nejdůležitějších výzkumů Barolo bylo shromáždění „cru list“ nebo dalších geografických definic a jejich zahrnutí do disciplinárních předpisů v roce 2010.
Parametry
Parametry produktu Barolo Cru, DOCG , 2016, Vigna La Rosa , Vinařství Fontanafredda , 14,5%, 0,75l
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů