![Jablečný ocet, Emilia Romagna, Itálie, Výrobce Acetaia Casanova 500ml Jablečný ocet, Emilia Romagna, Itálie, Výrobce Acetaia Casanova 500ml](https://img.bevande.cz/images/Balzamikov%c3%a9%20octy/B-CS0433.jpg?vid=1&tid=34&r=D)
Barva balsamikového octu je zrzavá, způsobená zpracováním jablek. Vůně je svěží, sladkokyselá. Chuť je sladkokyselá, výborně se hodí na zeleninové saláty, rizotto.
"SABA" je komplexní sladidlo s kulatým a jemnějším chuťovým profilem. SABA je 36hodin vařený hroznový mošt, získaná z hroznů odrůdy Lambrusco a Trebbiano. Výrobce Acetaia Leonardi, používá pro základ všech balzamikových octů dvě odrůdy Trebbiano a Lambrusco v poměru 2/3 a 1/3. Smíchaná hroznová štáva z obou odrůd se dá do velkého kotle, kde se zahřívá po dobu 36hodin. Tímto vařením v otevřeném kotli se voda vypařuje, tekutina začíná houstnout a barva se mění v hodně černou.
Tento produkt se v názvosloví balzamikových octů jmenuje "SABA". Slouží základ pro všechny balzamikové octy Acetaia Leonardi. "SABA" se může nalahvovat a použít v kuchyni jako dochucovadlo do sladkých dezertů, pro dochucení zeleninových salátů. VYNIKAJÍCÍ a hodně jednoduchý recept je na přípravu DOMÁCÍ LIMONÁDY
DOPORUČENÝ RECEPT domácí limonáda LAMBRUSCO & TREBBIANO :
25ml "SABA"
200ml soda
kostky ledu nebo ledová drť, ozdobit nakrájenými hrozny
Další využití v kuchyni:
do zeleninových salátů, na ovoce, na zmrzlinu (někdy lepší než balsamico, jelikož nemá tolik kyselosti), na palačinky, k sýrům, na typický pokrm Modeny "gnocco fritto"
Odrůdové složení: 1/3 Lambrusco , 2/3 Trebbiano
Oblast: Emilia Romagna
CO JE TO "SABA"
"SABA" někdy taky "SAPA" je tradiční sladidlo používané v kraji Emilia Romagna, Marche, Apulii a na Sardinii. Je to sirup z hroznů, který se získává z moštu hned vylisované z bílých a červených odrůd. Saba je také označení pro vařený most, vařené víno a nebo označení jako hroznový med.
Saba je hotová, jakmile vařením sníží zhruba o třetinu svůj objem. Výsledkem je sladká tekutina, který se dobře uchovává díky vyššímu podílu cukru.
"SABA" někdy taky "SAPA" pochází ze slova sàpa, které vychází z latinského výrazu sapor. Jednalo se o přírodní sladidlo našich předků, protože třtinový nebo řepný cukr byl tenkrát neznámý.
TYPICKÝ POKRM MODENY "GNOCCO FRITTO "
Hodnotilo 0 uživatelů
Vážení zákazníci, připravili jsme pro Vás přehled doručovacích metod použitelných na našem e-shopu.
Pokud jste starší 18 let, klikněte na "Ano"