
Ročníkové víno z nejprestižnější vinice Rive di Collalto z oblasti Conegliano Valdobbiadene. Víno získalo ocenění Luca Maroni 2018 a řazeno tak k nejlepším italským vínům s 92body.
Podobně jako ve Francii, kde dává vinařská oblast název významnému vínu a svoji tvář, je tomu i v Itálii. Oblast Prosecco propůjčuje jméno významnému vinu, které je oblíbené po celém světě a zřejmě i u Vás doma.
Prosecco je název vína a základem tohoto vína je odrůda Glera, která se v Itálii pěstuje více než 300 let.
Historicky nejvýznamnější oblastí je Connegliano Valdobiadene. První zmínky o této vinařské oblasti jsou už od roku 1772.
Proč je tato oblast tak významná?
Jsou to tři důležité faktory: příroda, historie, kultura.
Víte kolik hodin práce vynaloží vinař průměrné na 1ha vinice? Je to 600 hodin tvrdé práce...
Kam nejvíce proudí těch 440 milionů lahví ročně?
Je až překvapující, že pouze 25 % Prosecco se prodá v Itálii a 75 % jde na export.
Proč je tomu tak?
S největší pravděpodobností je to tím, že Italové v každém regionu dávají přednost vínu, které se pro tu danou oblast pěstuje. A tak na Sicílii je to Grillo, v Kampánii je to Falanghina, v Marche je to Verdicchio, v Piemonte je to Gavi, na Sardinii je to Vermentino, v Emilia Romana je to Lambrusco, v Trentino je to Trento DOC a v Abruzzo je to Pecorino.
Jaký je rozdíl mezi Prosecco (metoda autoclave) a šumivé víno s označením metodo classico?
Shodně u obou produktů dojde k ručnímu sběru, následné selekci hroznů, odstranění stopek a následuje jemné lisování hroznů.
První fermentace probíhá v nerezovém tanku, kde se přidané kvasinky s přítomností cukru ve šťávě přeměňují na alkohol a CO2.
Další krok, což je 2. fermentace je odlišný. U Prosecco vzniká ve speciálním tanku zvaném autoclave, kde přidáním dalších selektivních kvasinek dojde ke spuštění druhotného kvašení a vytvoření perlení.
U metodo classico tento proces již probíhá v lahvi a tudíž i délka je odlišná od typu produktu: 18 až 36 měsíců. Poté vzniká víno pro náročnější spotřebitele, kteří si na kvalitu rádi počkají.
Pokud jste starší 18 let, klikněte na "Ano"