Jaký druh vína je Grillo

Jaký druh vína je Grillo

Grillo je bílé víno, které pochází z Itálie, konkrétně ze Sicílie. Víno Grillo je známé pro jeho štiplavý kyselost, jemnou chuť a aromatické poznatky, které připomínají citróny, zeleninu a květiny. Často se popisuje jako chladné a snadno pitelné víno, vhodné pro období letní nebo jako aperitiv. Víno se produkce v sicilské regionu, kde se mísí s dalšími bílími odrůdami vína, aby vytvořilo jedinečné a chutné víno

 

Jaký druh vína je Grillo? Historie a charakteristika

 Grillo je jednou z nejreprezentativnějších sicilských bílých odrůd, ze které se vyrábějí elegantní, svěží a minerální bílá vína. Její historie sahá až do 19. století, kdy vznikla přirozeným křížením dvou dalších typických sicilských odrůd, Catarratto a Zibibibbo (neboli Moscato d'Alessandria). Po dlouhou dobu se Grillo používalo především k výrobě alkoholizovaného vína Marsala DOC, a to díky své schopnosti dosáhnout vysokého obsahu cukru při zachování dobré kyselosti.

Od 90. let 20. století však někteří prozíraví výrobci začali využívat potenciál této odrůdy pro čistou vinifikaci, což vedlo k výrobě suchých bílých vín vysoké hodnoty. Dnes je Grillo jednou z nejrozšířenějších sicilských odrůd a dává jméno vínu Denominazione di Origine Controllata vyráběnému v celém regionu. Hrozny odrůdy Grillo se mohou pěstovat na všech územích s DOC Sicilia a musí tvořit nejméně 85 % vín, která nesou na etiketě tento typ odrůdy.

Nejlepší vinice Grillo se nacházejí v kopcovitých, větraných a světlých oblastech západní Sicílie. Vybírají se půdy se střední strukturou, které nejsou ani příliš vlhké, ani příliš suché. Vinná réva se pěstuje převážně jako špalírová nebo keřová, s hustotou výsadby nejméně 3 200 keřů na hektar. Maximální výnos povolený výrobními předpisy je 13 tun hroznů (což odpovídá 91 hektolitrům vína) na hektar.

Vinifikace vína Grillo DOC Sicilia probíhá jemným lisováním hroznů a kvašením při kontrolované teplotě (kolem 18 °C) v nerezových tancích. V některých modernějších a komplexnějších interpretacích může část vína projít fermentací nebo zráním v sudech z francouzského dubu, čímž se obohatí o rozvinutější nuance.

Ve sklenici má víno Grillo víceméně intenzivní slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Ve vůni se uvolňují jemné květinové a ovocné vůně s tóny citrusových plodů (citron, grapefruit), bílé broskve, zlatého jablka, košťálu, jasmínu a středomořských bylin, jako je tymián a rozmarýn. V ústech je svěží, pikantní a harmonické, s jemnou minerální žilkou a dlouhým, uspokojivým závěrem. Minimální obsah alkoholu stanovený ve specifikaci je 11,5 % obj.

S čím ji kombinovat?

Víno Grillo ze sicilské oblasti DOC je díky své univerzálnosti ideální pro různé příležitosti. Je ideální jako aperitiv, třeba v kombinaci se zeleninovými pokrmy, čerstvými sýry nebo syrovými měkkýši. U stolu je ideálním spojencem typických sicilských rybích pokrmů, od syrových krevet z Mazara del Vallo až po rybí polévky, jako je mušlová a škeblová polévka a smažené ryby. Hodí se také k jemným rizotům, bílým masům, jako je sicilské kuře, a středně starým sýrům, jako je Nebrodi provola nebo sicilské pecorino.

Grillo Sicilia DOC je zkrátka moderní bílé víno s výraznou identitou a průřezovým charakterem. Je autentickým enologickým vyjádřením Sicílie a dokáže vyprávět o světle a středomořských vůních tohoto nádherného ostrova. Je to víno, které oslovuje různorodou veřejnost, od nejnáročnějších milovníků vína až po mladé spotřebitele, kteří hledají etikety spojené s územím, ale snadno pitelné a univerzální v kombinaci s jídlem. Není proto divu, že v posledních letech obliba Grilla v Itálii i v zahraničí neustále roste a pomáhá tak propagovat image sicilského vína DOC a sicilské enologie po celém světě.

Odeslat článek známému   Vytisknout