Prosecco charakteristika
Prosecco se považuje za přijemné, jednoduché pití k osvěžení, které neslouží k hlubokým filosofickým úvahám při řešení politických nebo hospodářských problémů světa.
U nás pijeme celou řadu sektů vyrobených převážně Charmatovou metodou plnění pod tlakem ve velkém tanku, ale někteří odvážlivci se pustili do výroby i klasickou metodou jako v Champagne. Jsou to hrdinové. Naše sekty nejsou jednoodrůdové jako je Prosecco, skládají se ze dvou či tří kultivarů a dosahují větší komplexity, bohatší chutě a těla.
Oslavovat šampaňským začali před pár set lety ve Francii v Remeši. Zvyk se přenesl do Anglie a potom do celého světa. Je dnes jedno, co oslavujeme, ale ať je to cokoliv, láhev bublinek důležitost okamžiku pozvedne.
Cena nerozhoduje a někdy ani není důležite, jak chutná, například při sportovním vítězsttví, kdy prostě stříká nebo křtení lodi, kdy se o kýl za velkého jásotu láhev rozbije. Ale znám také několik bohatých, kteří pijí opravdové šampaňské ke všemu a stále, zvláště při funkcích a akcích - zejména jeho výrobci. Mají to samozřejmě v náplni práce.
Pokud oslavujeme doma nebo v restauraci, jméno sektu či šumivého vína, cena a chuť důležité jsou. Je zvykem vybírat někde urpostřed, něco decentního, abychom si neudělali ostudu, ale zároveň nejdeme po nejdražším, abychom to finančně ustáli. Obvykle paltí, že cena je úměrná kvalitě i chuti. Za průměrnou cenu dostaneme průměrnou kvalitu, ale zážitek může být skutečně vcholový. Ani nejdražší opravdové šampaňské by nemohlo chutnant lépe, udělat událost slavnostnější. Například svatbu nebo křtiny, promoci, slavností večeři ve dvou. Právě sekty a šumivá vína do 300Kč za láhev jsou ideální pro takové příležitosti.
Šumivé Prosecco splňuje předpoklady - je univerzální, má poměrně nízký alkohol, trošku zbytkového cukru a přijemné kyselinky.