Představujeme italská vína z kraje Piemont
Skvost Italské vína
Kraj Piemont v severní Itálii je považován za jedno z nejlepších vinařských regionů v Itálii a patří mezi nejvýznamnější producenty vína v Evropě. Tento region se vyznačuje velkou rozmanitostí odrůd a technik výroby vína, což umožňuje vinařům vyrábět různé druhy vína, z nichž každé je charakteristické pro daný region.
Odrůdy vína
Kraj Piemont se vyznačuje pestrostí odrůd hroznů, z nichž některé jsou významné i mimo Itálii. Mezi nejznámější patří Nebbiolo, který se používá k výrobě vína Barolo, Barbaresco . Dalšími významnými odrůdami jsou Barbera, Dolcetto a Moscato, které se používají k výrobě různých druhů červeného a bílého vína.
Techniky výroby vína
Vinařství v kraji Piemont používají různé techniky výroby vína, včetně tradičních a moderních postupů. Vinaři se snaží co nejlépe zachovat charakteristické aroma a chuť odrůd, což je v tomto regionu velkou prioritou.
Tradiční metody výroby vína v kraji Piemont se vyznačují velkou pozorností věnovanou zralosti hroznů, kdy se nechávají hrozny na keři co nejdéle, aby dosáhly plné zralosti. Poté jsou hrozny ručně sbírány a pečlivě zpracovány, aby byla zachována co největší kvalita.Moderní metody výroby vína v kraji Piemont jsou založeny na využití moderních technologií, jako jsou nerezové ocelové nádrže a speciální kvasné kultury, které umožňují vinařům vyrábět vína, která jsou svěží, plná chuti a aroma.
Nejznámější vína z kraje Piemont jsou
-
Barolo je červené víno, které se vyrábí v italském regionu Piemont, převážně z odrůdy révy nebbiolo. Barolo je považováno za jedno z nejkvalitnějších vín na světě a je chráněno označením původu DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).Víno Barolo musí být vyrobeno z minimálně 85 % odrůdy nebbiolo, s povoleným přídavkem dalších odrůd, jako jsou Barbera, Dolcetto nebo Freisa. Hrozny se sklízejí ručně a musí být zpracovány velmi opatrně, aby se minimalizovalo množství třísek v moštu.Po fermentaci se víno zraje po dobu nejméně tří let, z toho alespoň dva roky v sudech z dřeva, obvykle dubových. Víno Barolo je tmavé a těžké, s vysokým obsahem tříslovin a kyselin. Jeho aroma je složité a charakteristické, s tóny černého ovoce, koření, tabáku a sušených květin.Víno Barolo se obvykle podává k masovým pokrmům, jako jsou hovězí, jehněčí nebo divočina. Mělo by být podáváno při teplotě kolem 18-20 stupňů Celsia a mělo by být dekantováno, aby se oddělily třísky a zlepšila se chuť vína.Barolo je často považováno za víno s dlouhým skladovacím potenciálem, což znamená, že může zrají v lahvi několik desetiletí a být stále plné chuti a složitosti.
-
Barbaresco je červené víno, které se vyrábí v italském regionu Piemont, převážně z odrůdy révy nebbiolo. Barbaresco je považováno za další z nejkvalitnějších vín na světě a je chráněno označením původu DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Víno Barbaresco musí být vyrobeno z minimálně 90 % odrůdy nebbiolo, s povoleným přídavkem dalších odrůd, jako jsou Barbera, Dolcetto nebo Freisa. Hrozny se sklízejí ručně a musí být zpracovány velmi opatrně, aby se minimalizovalo množství třísek v moštu.Po fermentaci se víno zraje po dobu nejméně dvou let, z toho alespoň jeden rok v sudech z dřeva, obvykle dubových. Víno Barbaresco je světlejší a jemnější než Barolo, s nižším obsahem tříslovin a kyselin. Jeho aroma je také charakteristické, s tóny černého ovoce, koření, tabáku a sušených květin. Víno Barbaresco se obvykle podává k lehčím masovým pokrmům, jako jsou kuřecí, krůtí nebo vepřové pokrmy. Mělo by být podáváno při teplotě kolem 16-18 stupňů Celsia a může být dekantováno, aby se oddělily třísky a zlepšila se chuť vína.Podobně jako Barolo, i Barbaresco je považováno za víno s dlouhým skladovacím potenciálem. Je však obvykle přístupnější a dříve pitelné než Barolo. Může být skladováno po dobu několika desetiletí a získávat na složitosti a jemnosti.
-
Nebbiolo je považováno za jednu z nejkvalitnějších a nejvýznamnějších v celé Itálii a je základem pro vína Barolo, Barbaresco a Nebbiolo d'Alba. Nebbiolo se vyznačuje velmi vysokým obsahem tříslovin a kyselin, což z ní činí velmi tříslovité víno. Víno z nebbiolo je nemá až tak tmavou barvu, ale dosahuje vysokého obsah alkoholu. Jeho vůně je složitá. Nebbiolo je poměrně náročná odrůda na pěstování a má poměrně nízký výnos. Odrůda potřebuje dlouhé a suché léto a chráněné polohy, aby dosáhla své plné zralosti. Její hrozny jsou obvykle sklízeny až v pozdním období, často až v říjnu. Vína vyrobená z odrůdy nebbiolo jsou často velmi drahá a jsou považována za některá z nejlepších vín na světě. Kromě vína z Barolo a Barbaresco se z nebbiolo vyrábí také víno Gattinara, Ghemme a Spanna, která jsou méně známá, ale stále kvalitní.
-
Dolcetto je další odrůda z Piemontu, ze které se vyrábí červené víno. Toto víno má nízký obsah tříslovin a kyselin a má příjemnou chuť po černých třešních a švestkách.
-
Barbera jedná se o révu, která dosahuje relativně rychle přírůstků. Proto během pěstování musí být k ní opatrně přistupováno pro svůj vegetativní rozvoj. Zrání hroznu je velmi nepravidelné, ve své zralosti má hrozen modrou barvu. Je to odrůda bohatá na cukry, kyselinky a pigmenty.
-
Moscato d'Asti : Moscato je sladké bílé víno z Piemontu, které je vyrobeno z odrůdy Moscato Bianco. Toto víno má výrazné aroma po fialkách, broskvích a hroznech a je velmi populární jako aperitiv nebo k dezertům.
-
Gavi di Gavi: Víno Gavi di Gavi je světlé a svěží, s jemnými tóny citrusového ovoce a květinovými podtóny, které mu dávají charakteristickou chuť. Víno se často pije jako aperitiv nebo se podává ke světlým jídlům, jako jsou těstoviny, mořské plody nebo zelenina. Odrůda je velmi populární a rozšířená v Piemonte, alespoň tak jedno století. V podstatě byla již známa v 17. století, kde se o ní hovoří v různých kronikách. Někdy byla nazývana jako Cortese Bianco nebo Corteis, Courtesia, Courteis. Cortese není rozšířena do dalších regionů Itálie, soustředí se hlavně pro oblast Piemonte. Obyvatelé Piemonte dávají velkou pozornost této pro ně velmi důležité odrůdě. V osmdesátych letech byla tato odrůda dána trochu do pozadí, jelikož to bylo období hlavně mezinárodních odrůd a tak pro Piemonte to bylo hlavně Chardonnay. Cortese bylo zapsáno do Registro Nazionale delle Varieta di Vite v roce 1970
-
Roero Arneis: Arneis je odrůda pěstována v Piemonte, již od roku 1478. V 18. století byla odrůda rozšířena po celé oblasti Roero. Avšak ve vinifikaci se nejednalo o víno jaké známe nyní, bílé suché víno, nicméně víno sladké, jelikož bylo velmi žádané pro dané období. Nejenom to: na vinicích docházelo ke střídání bílé révy Arneis s červenou révou Nebbiolo, což mělo za důsledek odlákat tak ptáky z vinici, kde byla pouze červená odrůda a tím zamezit škodám na vinicích. Obchodní úspěch odrůdy Arneis se datuje již ve 30.letech, chuť spotřebitelů se začíná orientovat na bílá suchá vína, svěží, ovocná a dobře pitelná. Hrozen Arneis je střední - menší, pyramidového tvaru, s jedním dvěma křidélky, kompaktní, zelenožluté barvy nebo žluto - šedivé, podle orientace ke slunci. Maturace je zhruba ve třetí dekádě září. Víno je náročné hlavně pro svoji vinifikaci. Slámově žlutá barva, s vůní květin, bylin, bílého ovoce, v chuti plné, s výraznou kyselinkou, v závěru může být tóny hořkých mandlí. V minulosti bylo přidáváno do červeného vína Barbera nebo Nebbiolo pro zjemnění chuti.
-
V každém případě nevěřím v použití jediného "superklonu", ale spíše "rodin klonů", které reprezentují různé nuance kultivaru, vždy s ohledem na místo vinice a požadované vlastnosti hotového vína. Moje preferovaná podnož je známá jako 420A. Líbí se mi pro jeho nízkou vitalitu, která umožňuje ovoci delší dobu zrání na rostlině a pozdější dobu sklizně. Na panství Bra, které se nachází v oblasti Roero, přesně na kopci, který je vidět z města Bra, jsem místo toho vyvinul inovativní filozofii spojenou s novými odrůdami, které mohou spolu s tradičními odrůdami vytěžit to nejlepší z této mořské písčité půdy. Kromě výběru rostlinných materiálů jsem navíc vyvinul specifické kultivační techniky pro každou fázi vegetativního cyklu révy a svůj vlastní styl hospodaření s půdou. Nové systémy prořezávání, rychlá a pečlivá péče a zelené sklizně jsou příklady způsobu, jakým "vedu" naše vinice. Ve vinařství vinifikuji naše hrozny bez pomoci přílišné technologie. Nemám rotační fermentory, koncentrátory moštu, filtry pro reverzní osmózu, Nemám rotační fermentory, koncentrátory moštu, filtry pro reverzní osmózu, mikrooxygenátory a podobné vybavení. Nemám ani velkého externího konzultanta. Chci, případně udělat své vlastní chyby. - Alta Langa Jedná se o oblast v Piemonte, která je určena pro výrobu šumivého vína. Malé pojmenování s velmi dlouhou historií. Bylo to první víno vyrobeno tradiční metodou zrání v lahvi již v polovině 19. stolení v UNESCO jako světové dědictví. Používají se zde hrozny Pinot Noir a Chardonnay a to buď ve 100% a nebo v proměnlivých procentech. Můžou být varianty bílý, růžový, brut, pas dosé, zrání na kalech minimálně 30měsíců při dodržení velmi přísných výrobních předpisů. Vyznačuje se barvou od světle slámově žluté až po tmavě zlatavou připomínající původní hrozny, citrusové plody, doprovázené vůní křupavého chleba. Harmonický pocit v ústech je jemně pikantní. Šumivé víno vyráběné tradiční metodou zrání v lahvi má zlatavou barvu se zelenými odlesky. Perlení je velmi jemné a velmi vytrvalé. Ve vůni má vysokou intenzitu, složitost s tóny hlavně ovoce s bílou dužinou jako je hruška, broskev, následně i opečený sušený a i čerstvý chléb. V ústech vyniká typická struktura odrůdy Pinot Noir, který se dobře kombinuje se svěží kyselinkou.
- Langhe Riesling Víno má jasnou slámově žlutou barvu se svěžími tóny bílých broskví, citrusů a rozmarýnu. Vynikající kyselost, která doplňuje výrazně Riesling a pomáhá tak dotvářet příjemnou sapiditu. Hrozny jsou sklízeny do 20kg přepravek, které jsou dodávány přímo k získání moštu. Po 24hod statické dekantaci při teplotě 10°C jsou předány k alkoholickému kvašení. Zrání je prováděno na kalech, následně víno zraje ještě následujících 12-15 měsíců rok v lahvi před uvedením do prodeje. Ideální párovat s rybími pokrmy, k rizottu a nebo těstovinám, rizoto a těstoviny