Představujeme italská vína z oblasti LUGANA
Lugana je malá oblast v severní Itálii, která se nachází na hranici regionů Lombardie a Veneto. Oblast je známá především pro své bílé víno, které se vyrábí z odrůdy Trebbiano di Lugana, která roste pouze v této oblasti.
Historie oblasti sahá až do doby Římanů, kteří zde pěstovali révu a vyráběli víno. První písemné záznamy o vinařství v oblasti Lugana pocházejí ze 13. století, kdy byly zmíněny vinice v okolí města Sirmione. V té době bylo víno Lugana známé jako "Vinum Pocale", což znamená "pohárové víno".
V 16. století se vinařství v oblasti Lugana rozvíjelo díky benediktinským mnichům, kteří se zde usadili a začali pěstovat révu a vyrábět víno. V té době se víno Lugana dováželo do Benátek a bylo velmi ceněno pro svou kvalitu.
V 19. století se vinařství v oblasti Lugana stalo součástí obchodních vztahů s Anglií a Spojenými státy, což pomohlo zvýšit povědomí o vínech z této oblasti. V roce 1967 byla oblast Lugana oficiálně uznána jako vinařská oblast a o pět let později získala status DOC, což znamená "Denominazione di Origine Controllata", což je italský systém kontroly původu a kvality vín.
V současné době se víno Lugana těší mezinárodnímu uznání a je vyhledávané pro svou kvalitu a chuťové vlastnosti. Oblast Lugana zahrnuje 5 obcí v Lombardii a 1 obec v Venetu, kde se nachází více než 1000 vinic.
V oblasti Lugana se může používat pouze jedna odrůda, a to Trebbiano di Lugana, která se také nazývá Turbiana. Tato odrůda je původní pro oblast Lugana a vyskytuje se zde již po staletí. Víno z této odrůdy má typickou světlou slámovou barvu, jemnou vůni s ovocnými tóny a příjemnou chutí s nádechem minerálních prvků. Díky těmto charakteristikám se víno z Trebbiano di Lugana stalo velmi populárním a vyhledávaným po celém světě.
Zde jsou některé zajímavosti a tipy na výlety v oblasti Lugana:
-
Sirmione - malebné historické město na pobřeží jezera Garda, které je proslulé svými termálními prameny a hradem Scaliger.
-
Vinařská stezka Lugana - cyklistická trasa, která vede kolem vinic v oblasti Lugana a nabízí nádherné výhledy na jezero Garda.
-
Santuario della Madonna della Corona - unikátní klášterní kostel postavený vysoko v horách, který nabízí krásné výhledy na okolní krajinu.
-
Peschiera del Garda - další malebné město na pobřeží jezera Garda, které je obklopené hradbami a nabízí mnoho historických památek a restaurací s tradiční italskou kuchyní.
-
Muzeum vinařství v oblasti Lugana - muzeum věnované historii a tradicím vinařství v oblasti Lugana, které nabízí degustace vína a prohlídky vinic.
-
Vodopády Varone - spektakulární vodopády nacházející se v blízkosti jezera Garda, které nabízí neuvěřitelné výhledy a zážitek pro celou rodinu.
-
Tržnice v Desenzanu del Garda - tržiště nabízející místní produkty, jako jsou sýry, vína, ovoce a zelenina, stejně jako řemeslné výrobky a suvenýry.
-
Jezero Garda - největší jezero v Itálii nabízející mnoho aktivit, jako jsou plavby po jezeře, windsurfing, cykloturistika a turistika.
V oblasti Lugana se podávají mnohé lahodné pokrmy, které jsou typické pro italskou kuchyni a místní suroviny. Některé z těchto specialit zahrnují:
-
Rissoto s rybami z jezera Garda - rýžový pokrm vařený s místními rybami, jako je kapr nebo štika, s přídavkem zeleniny a výborných místních bylin.
-
Pappardelle s ragú z divočáka - široké těstoviny s hustým a sytým ragú z divočáka, které je typické pro venkovskou kuchyni.
-
Polenta s klobásou - tradiční pokrm z oblasti Lombardie, který se skládá z husté kukuřičné kaše a pečené klobásy.
-
Saláta Caprese - jednoduchá saláta s čerstvými rajčaty, kvalitní mozzarellou a čerstvou bazalkou, zalitá olivovým olejem.
-
Římský artičok - klasické jídlo z oblasti Říma, které se skládá z celého artičoku, vařeného a servírovaného se sádlem, česnekem a bylinkami.
-
Tiramisu - sladký dezert z vrstev piškotů namočených v kávě a krému z mascarpone, cukru a vaječného žloutku.
-
Prosciutto di Parma - lahodná šunka z oblasti Parma, která se často podává s kvalitním italským chlebem a sýrem.
-
Grana Padano - tvrdý sýr z oblasti Emilia-Romagna, který se používá jako přísada do mnoha italských pokrmů a také jako samostatné občerstvení s olivovým olejem a čerstvým chlebem.