Cantina Rodáno
Vinařství Rodáno je velmi malé vinařství v srdci oblasti Chianti Classico.
Vinařství Rodáno je menší vinařství nacházející se v oblasti Castellina in Chianti , směrem k řece Elsa, která pak protéka celou oblastí. Nadmořská výška je zde mezi 200-300 m.n.m.. Castellina in Chianti se rozprostírá okolo města Siena, kde se vyrábí víno, olivový olej a chovají divoká praseta
Enrico Pozzesi je současný majitel společnosti. Vinařství vstoupilo do Consorzioa di Chianti Classico v 70.letech. Od roku 2007 výroba splňuje všechny předpoklady a povinnosti pro bio vinařství. Vinařství Rodáno se nachází v západní části oblasti Chianti Classico, kde svahy jsou více otevřená a tím dochází více k proudění přímořského vzduchu.
HISTORIE RODINNÉHO VINAŘSTVÍ
Je těžké najít historické informace o RODÁNO: jediné poznání, které jsme dosáhli, , zapadá do středověku, kdy začaly poutě do Říma a které jsou velmi blízko městečku San Gimignana a Monteriggioni, na trase Via Francigena.
V Rodanu se nacházelo benediktinské osídlení, místo vítání poutníků, kteří se tam zastavili, s dobytkem, který se pak pásl na pastvinách.
Naše znalosti jsou založeny na příbězích, které vyprávěli ti, kteří na tomto místě žili , předávali z otce na syna.
Rodano byl majetek vlastněný rodinou Pozzesi až do počátku dvacátého století. Na tomto místě se i narodil Carlo Pozzesi, člověk, který poté začal transpormaci Rodano na vinařství. Carlo byl doktor, který vyrostl v Castellině, Sieně a Florencii, kde dokončil studium medicíny.
Ti, kdo ho znali, hovoří o jeho velké profesionalitě a dovednostech, stejně jako o silném spojení s místem, kde se narodil, takže odmítl atraktivní pracovní nabídky. Ve skutečnosti byl vynikajícím chirurgem známým v sienských kruzích. Castellinesi si ho pamatují s oddaností a náklonností, mnozí z nich se narodili nebo žili díky Dr. Pozzesimu.
Ale lék nebyl jeho vášní, stejně jako lov. Carlo dobře znal území Castelliny a jakmile se dozvěděl o prodeji Rodana, neváhal a koupil ho v roce 1958.
Vznikl velký zájem o zemědělství a výrobu vína, ropy a pšenice.
V té době, zde žily rodiny, které pracovaly v Rodáno a každá rodina měla na starosti péči a vinici. Vinice Gambassi, vinice Perugino, Fontani jsou stále zmiňovány.
Ti, kteří se starali o farmu, byli stejní rolníci, kteří se o ni starali a milovali ji, jako by to bylo jejich vlastní. Dokror Pozzesi byl velkorysý a měl velmi rád obyvatelé Rodáno.
Vittorio Pozzesi
Carlo mu předal svou lásku k lovu a zemědělství svému prvnímu synovi Vittoriovi, ale ne pro medicínu. Vittorio studoval strojírenství v Miláně
Ačkoli jeho rodina a práce ho drželi dál od Castelliny, jeho hluboká vazba na tuto zemi Chianti ho donutila vrátit se do prázdnin nebo prázdnin.
V roce 1968 Carlo opustil Rodano a zanechal v jeho dědictví Rodáno jeho dvěma synům Vittorio a Franca.
Vittorio se začne starat o farmu a přeměníl ji na skutečnou farmu.
Postaral se o výsadbu nových vinic na počátku sedmdesátých let, čímž se zvýšila plocha vinic.
Rozrostla se oblast pro pěstování oliv a postupně opustiil produkci na orné půdě a více se specializoval na výrobu vína.
Koncem šedesátých let byly zrekonstruovány sklepy a domy.
V roce 1986 se Vittorio stal inženýrem v důchodu a aktivním zemědělcem, který se o společnost staral o 360 stupňů: od výroby až po realizaci všech byrokratických a legislativních funkcí společnosti.
Tento zájem ho vedl k rozšíření znalostí v zemědělství a k plnění stále důležitějších úkolů v rámci Consorzio del Chianti Classico. Stal se prvním poradcem a poté v roce 1994 prezidentem Consorzia pro olej a víno Chianti Classico. V této funkci se zdržel po dobu 10let.
Enrico Pozzesi
příběh Rodáno pokračuje: Vittorio předal své znalosti a svou lásku k tomuto místu svému synovi Enrico, který - na podporu svého otce při řízení společnosti - přispěl k jeho zlepšení.
FILOSOFIE RODÁNO
Je nutné se pozastavit nad tím, že VÍNO se rodí lidskou praci, která je přeměňována z hroznů na révu, vinici.
Také vinice pochází z prácí člověka, ale kvalita ovoce, hroznů do značné míry závisí na povaze půdy, na jejím postavení, na mikroklima a na všech těch charakteristikách, které ve francouzštině shrnujeme v jediném slově "terroir".Proto je každá vinice odlišná od ostatních.To je důvod, proč dobrý vinař musí svou práci přizpůsobit terroirům vinice a nesmí předstírat jinak.
Muž, vinař Vztah mezi člověkem a vinicí je tisíciletá historie. Každý vinař tuto kombinaci interpretuje svým vlastním způsobem a víno bude výsledkem zkušeností získaných jeho prací na vinici. Osobně si myslím, že tento vztah může pocházet z hlubokého poznání Země, z pozorného pozorování změn atmosféry, ze studie o mikrofauně až neustálé a vytrvalé přítomnosti vinaře na poli. Z tohoto vztahu se spouští vztahy mezi těmi, kteří trávili čas prací a snaží se zprostředkovat své znalosti, zkušenosti a svou vášeň
S Rodáno se Enrico zabýval více než 30 let a v posledních letech j měl nějaké štěstí. Štěstí, že začínám s mým otcem, od kterého jsem se naučil poslouchat a respektovat práci druhých a mít tolik odhodlání a zvědavosti, které obohatily mé znalosti. Štěstí práce a čas strávený v Rodáno, kde jsem se naučil vášni pro vinici. .
Štěstí mít Maestra Giulia Gambelliho jako přítele a konzultanta, který mě naučil, jak respektovat to, co pochází z vinice ve sklepě.
Hodně štěstí na setkání s mnoha vinařskými kolegy, s nimiž si vyměňují znalosti a zkušenosti.
Dnes se domnívám, že víno musí být důsledkem nebo spíše odrazem hroznů, z nichž pochází, hroznů, které s sebou přinášejí všechny chutě, které mu vinice dala.
KDE SE NACHÁZÍ LA FATTORIA DI RODÁNO
Najdete ji na cestě od údolí řeky Elsa do městečka Castellina in Chianti. Pár kilometrů od Monteriggioni, od Sieny, od San Gimignano, významná historická místa.
CHIANTI CLASSICO
Geografická oblast pro Classico se datuje od roku 1932. Rozkládá se na 70 tis ha mezi Florencií a Sienou. V roce 2004 bylo v oblasti Chianti Classico obhospodařováno 7 tis ha vinic. Součástí Chianti Classico jsou oblasti Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Gaiole in Chianti, navíc vše v comune di Greve in Chianti a částečně oblast Barberino Val d´Elsa, Castelnuovo Berdenga, Poggibonsi, San Casciano in Val di Pesa a Tavrnelle Val di Pesa.