. Vynikající červené víno v DOC kvalitě z oblasti Abruzzo, jedinečný projekt mít kvalitní víno v zajímavém obalu bag in box. Barva vína je červená, s fialkovými odlesky, příjemná vůně s tóny lesního…
NOVELLO di Ripa D'Abruzzo, IGT, BAG IN BOX 2024 3L , Vinařství Novaripa,
- Kód
- 16024
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 549,00 Kč/ks23,36 €
- Množstevní sleva
- od 6 ks sleva 10 %
Popis
Vino Novello nepatří mezi nejznámější italská vína. Zřejmě proto, že není snadné ho najít, rozhodně nejde o víno, které se vždy najde, ani ve vinotéce, ani v restauraci, ani na pultech obchodů. Vino Novello nevyrábějí všechna vinařství právě z důvodu jeho náročnosti a pouze omezené nabídce.
Proč se toto víno jmenuje Novello?
Vino Novello je nové víno, tedy právě vyrobené, které se pije pár měsíců po sklizni. Rozhodně by se neměl zaměňovat s moštem. Ten je produktem lisování hroznů, které ještě neprošly procesem kvašení a které se mohou pít několik dní po sklizni, než se použijí pro další fáze výroby vína. Víno Novello je výsledkem specifického procesu a je skutečným vínem, které je však na rozdíl od ostatních hotové ve velmi krátké době.
Jak probíhá karbonická macerace?
Po výběru nejlepších hroznů čerstvě sklizených hroznů se vloží do celých ocelových nádob, bez odstopkování a lisování. Tyto nádoby jsou následně nasyceny oxidem uhličitým, takže kvašení hroznů probíhá za naprostého nedostatku kyslíku a následně i metodou odlišnou od tradiční. Tato fermentace má dvě hlavní charakteristiky: je velmi rychlá a zaručuje výjimečnou extrakci aromatických složek hroznů. Ve skutečnosti, pokud tradiční kvašení vyžaduje delší dobu, uhličitá macerace proběhne během několika dní, několika týdnů, a proto vám umožní vychutnat si víno, které je hotové již koncem října. Víno získané uhličitou macerací je lehké, extrémně voňavé a bohaté na aroma, s velmi příjemnou chutí a dobře pitelné. Nemá skvělé tělo ani strukturu, vzhledem k tomu, že tato fermentační metoda nedává čas těm složkám, které jej určují k rozvoji, místo toho upřednostňuje ty „pomíjivé“, jako jsou všechna ovocná a květinová aromata, která charakterizují víno Novello.
Kdy je víno Novello hotové?
To, co umožňuje konzumovat víno velmi krátce po sklizni hroznů, je proces fermentace použitý k jeho vinifikaci: k výrobě Vino Novello se používá metoda uhličité macerace. Tímto procesem proběhne fermentace, odlišná od tradiční, během několika dní. Mezi uhličitou macerací, následným zpracováním a lahvováním lze podle italské legislativy Vino Novello uvádět na trh od 30. října téhož roku, ve kterém byly sklizeny hrozny použité k jeho výrobě. Je zde také datum, opět dle platné legislativy, které označuje konec uvádění tohoto vína na trh, a to 31. prosince téhož roku. Toto datum není stanoveno náhodně, jedná se o časové období, které je považováno za správné pro prodej produktu, který je schopen zachovat si své vlastnosti beze změny.
Proto Vino Novello opustí sklepy výhradně do dvou měsíců. Zjevně to má svůj důvod: víno získané uhličitou macerací je lehké víno, extrémně bohaté na aroma a parfémy, protože tento typ fermentace podporuje extrakci aromatických složek. Zároveň však víno nemá čas ani způsob, jak vyvinout důležitou strukturu, tělo a extrakce tříslovin je minimální: důsledkem je, že získané víno není vůbec vhodné ke zrání. Tento typ fermentace je specificky zvolen k vytvoření vína, ve kterém je aromatická složka nejhlavnější ve srovnání se všemi ostatními. Je to na úkor jeho „trvanlivosti“ v čase.
Vino Novello nabízí chuťové vjemy, které jiná vína vyrobená jinou metodikou poskytnout nemohou; takže je jedno, jestli není dlouhověký. Novello se na krátkou dobu projeví naplno a je potřeba mít trpělivost.
Ochutnat Novello je zážitek, který se rok od roku obnovuje. Proto se prodává jen krátce: Novello je výhradně mladé víno, nikdy nestárne! Víno Novello je za tu krátkou dobu na vrcholu své chuťové kvality, poté už to není Novello, už není dobré. Ne, že bychom se toho 31. prosince museli zbavit: ještě chvíli si to můžeme užít, ale ne dlouho. Na druhé straně síla a zvláštnost Novella spočívá v jeho méně trvanlivých součástech; proto je nejlepší jej ochutnat co nejdříve, bez čekání po zákonem stanovených termínech, které ostatně slouží k ochraně spotřebitele před nákupem a konzumací produktu, který již nemusí být kvalitativně vyhovující.
Novello je na trhu jako každý rok, dle rodinné tradice a v souladu se zákonem, od 30. října do 31. prosince.
Oblast: Abruzzo
Cukr: suché
Doporučujeme podávat při teplotě 18°C.
Odrůda Montepulciano
Montepulciano je název odrůdy hlavně pro centrální Itálii. Dochází však k časté záměně s vínem Nobile di Montepulciano, případně Rosso di Montepulciano. Tyto dvě vína nemají s odrůdou Montepulciano nic společného. Pocházejí z odrůdy Sangiovese, z oblasti Toskánska a patří k významným italským vínům pojmenovaným po stejnojmenné vesnici Montepulciano.
Odrůda Montepulciano je samostatná odrůda se svojí tradicí a původem. Pěstuje se zhruba na 35000ha
Montepulciano má několik vinařských apelací, jednou z nejvýzamějších je Montepulciano D´Abruzzo DOC
Montepulciano je vždy charakteristické s tóny třešní, marasca, s bohatou strukturou, jemnými taniny, málo agresivní.
Parametry
Parametry produktu NOVELLO di Ripa D'Abruzzo, IGT, BAG IN BOX 2024 3L , Vinařství Novaripa,
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů