Zajímavá sicilská červená odrůda. Barva vína je rubínově červená s purpurovými odlesky. Vůně je velice ovocná s tóny třešní a jahod. Chuť je intenzivní, výrazná vytrvalá.
Syrah , Adhara, Sicílie, IGT, Vinařství Feudo Disisa, 0,75 l
- Kód
- SPF051606750I
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 359,00 Kč/ks15,28 €
- Množstevní sleva
- od 6 ks sleva 5 %
Popis
Barva vína je rubínově červená s violkovými odlesky. Silná ovocná vůně je velice třešní a malin. Chuť je intenzivní, výrazná vytrvalá.
Doporučujeme podávat k masitým pokrmům, k pečeni, k silným omáčkám, k tučnějším pokrmům
Odrůdové složení: 100% Syrah
Oblast: Sicílie
Kategorie: IGT
Cukr: suché
Ročník: 2021
Alkohol: 14 %
- Nadmořská výška vinice Grisi - Monreale 480m.n.m.
- Hustota osázení: 5 000 kusů
- Výsledky z 1 ha: 70q.li/ha,
- Půda: písčitě-jílovitá, s velkým nalezištěm odumřelých částí
- Sběr: polovina září
- Macerace po dobu 15 dní
- Fermentace: nerezovém tanku při kontrolované teplotě 27°C. Malolaktická fermentace v nerezovém tanku
- Zrání: 30% ve francouzských barikových sudech a 70% v nerezovém tanku po dobu 6 měsíců a následně 120dní v lahvi
Doporučujeme podávat při teplotě 18°C.
Odrůda Syrah
Syrah nebo také Shiraz je červená odrůda, která pochází hlavně ze severní části údoli Rhôny ve Francii , odkud se rozšířila do teplých oblastí celého světa. Podle výzkumu z roku 2014 je šestou nejpěstovanější odrůdou. Význačnými producenty jsou Austrálie dále Nový Zéland, USA , Jihoafrická republika, Chile, Argentina, Španělsko, Itálie, Švýcarsko a Řecko.
Označení Shiraz, které stejně jako francouzské Syrah odkazuje k městu Šíráz, jež bylo ve starověku jedním ze středisek vinařství. Legenda, že tato odrůda pochází ze staré Persie, se však nezakládá na pravdě: analýza DNA provedená v roce 1999 prokázala, že Syrah vznikl v jihovýchodní Francii zkřížením místních odrůd Dureza a Mondeuse blanche.
Syrah má středně veliké a poměrně kompaktní hrozny cylindrického tvaru, bobule jsou černomodré barvy, drobnější, s pevnou slupkou. Je odrůdou středně pozdního zrání, ale obtížně snáší chladné a deštivé počasí. Víno má sytě tmavou barvu a intenzivní vůni připomínající fialky. Pro svou robustní chuť a vyšší obsah alkoholu se doporučuje k delší archivaci. Je viskózní, bohaté na třísloviny a taniny, s dlouhou dochutí. Chutná po ovoci (rybíz, borůvky, ostružiny) s tóny připomínajícími v závislosti na terroir zelený pepř, mátu nebo lékořici. Podává se při teplotě 18 °C, doporučuje se k němu hovězí maso nebo zvěřina.
Parametry
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů