Brunello di Montalcino, Toskánsko, DOCG Vinařství Capanne Ricci , 14,5%
- Kód
- BDM CR
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 1 299,00 Kč/ks55,28 €
- Množstevní sleva
- od 6 ks sleva 5 %
Popis
Barva vína je rubínově červená. Vůně je intenzivní, jemná, kořeněná. Chuť je suchá, s výraznou strukturou, velmi dlouhý závěr. Doporučená archivace 15let.
Doporučujeme podávat s toskánskými pokrmy, pečeným masem, grilovaným masem, vyzrálými sýry,
Odrůdové složení: 85 % Sangiovese + 10 % ostatní červené odrůdy (Canaiolo Nero) + 5 % Ciliegiolo
Oblast: Toskánsko
Kategorie: DOCG
Cukr: suché
Alkohol: 14,5 %
- Nadmořská výška vinice Montalcino: 300 - 350m, Toskánská apelace MONTALCINO nacházející se v západní části ve výše položené nadmořské výšce je celosvětově známá hlavně díky vyhledávanému vínu BRUNELLO di MONTALCINO. Každoročně se uskutečňuje v městečku MONTALCINO událost pod názvem ANTEPRIMA BRUNELLO, kde se ochutnávají nové ročníky tohoto skvělého vína, které teprve půjde do prodeje. Hodnotí se kvalita nových ročník. Je to událost, kterou nejen Italové milují.
- Způsob vedení: Gujot
- Sběr: ruční sběr, polovina října
- Fermentace: 10-12 dní a následná macerace na slupkách.
- Zrání: 24 měsíců v dubových sudech o různých velikostech a následně nejméně 4 měsíce v lahvi.
Doporučujeme podávat při teplotě 18 - 20 °C.
Odrůda Sangiovese
Sangiovese patří mezi jedny významnější italské odrůdy, antický původ vychází ze jména sanguis Jovis (sangue di Giove = Jupiterova krev), odkud vychází myšlenka Sangiovese. První zmínky o odrůdě jsou z roku 550 n.l., Svědčí o tom důkaz, že kořeny jsou jistě starší hlavně v té centrální části Itálie včetně Umbrie, Marche, Romagna, Toskánsko. Není možné přesně stanovit oblast původu, pravděpodobně mezi Toskánskem a Romagna.
První zápisky o této odrůdě jsou z roku 1590, nazývaného jako Sangioveto nebo Sangiogheto. V roce 1876 se začíná odlišovat Sangioveto pěstované v oblasti Chianti mezi Brunello pěstované v Montalcino. Proto byl ustálen výraz Sangioveto Piccolo a Sangiovesse Grosso, kde hlavní odlišnosti jsou ve velikosti bobule zda je větší nebo menší. V posledním století je více jak 50 druhů Sangiovese pro vysvětlení různých biotipů shodné odrůdy. V roce 1970 je odrůda Sangiovese zapsána do Registro Nazionale delle Varieta di Vite, která se rozkládá na zrhruba 70 000 ha a zaujímá 10% v Itálii.
Sangiovese naleznete v těchto krajích Itálie: Toskánsko, Romagna, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata a i na Sicílii a Sardinii, v Campanii. Na severu Itálie už jen ojediněle v provincii Torino, Brescia, Mantova a La Spezia. Je zde zhruba 100oblasti s ozačením D.O.C. a 8 oblastí s označením D.O.C.G. (Chianti, Brunello di Montalcino, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano, Montecucco Sangiovese, Morellino di Scansano, Val di Cornia Rosso, Suvereto)
Vinná réva Sangiovese hrozen je střední až menší velikosti nebo střední až větší velikosti, tvar je spíše cylindrický-pyramidový, veden jeden až dvěmi třapinami.
Parametry
Parametry produktu Brunello di Montalcino, Toskánsko, DOCG Vinařství Capanne Ricci , 14,5%
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů