Správný výběr grappy

Správný výběr grappy
Poradíme Vám, jak se orientovat při správném výběru grappy.
Grappa je 40% destilát z vinné matoliny. Jelikož výrobce Premiata Distilleria G. Bertagnolli používá velmi kvalitní alembiky, nabízí se nám jedinečná příležitost široké nabídky grappy.

Ze základního dělení je grappa bianca x grappa barikovaná. V Itálii jsou preference pití grappy dány i oblastí, kde se nacházíte. V severní části Itálii určitě převládá grappa bianca, jedná se o čirou grappu vyráběnou z jedné nebo více druhů vinné matoliny. Jelikož i na severu Itálie dávají přednost vínům lehčím, ovocnějším, svěžím, tak tyto prefernce přetrvávají i při výběru grappy. Směrem od Říma jižněji je hlavně konzumováno víno barikové, víno s výššími třislovinami, víno "těžší", strukturálnější. Naleznete zde více zastoupenou grappu barikovanou, která zraje určitou dubu v sudu, většinou vyrobeného z francouzského sudu.


V Čechách tyto prefernce výběru grappy  dle geografického dělení nejsou tak jednoznačné. Mnohem lepší je se orientovat podle chutí daného spotřebitele.

Máte-li rádi destiláty těžší, strukturálnější, které zrajou v sudu určitou dobu, určitě dávejte přednost grappě barikované.


Milujete-li limitované série různých druhů destilátu, doporučíme Vám hlavně kategorii grappy stařené. Naleznete zde krásné exempláře ve velmi limitovaných číslovaných sérií.

Pro ty z Vás, kteří dávají přednost čistotě, jasnosti původní suroviny, doporučujeme vybírat hlavně z kategorie jednodruhové grappy a vícedruhové grappy.

Každá grappa má samozřejmě svoje kouzlo, svojí jedinečnost, kterou jsme se snažili popsat u každého produktu. Nezapomeňte grappu vychtnávat po douškách v krásných skleničkách "grappovka".

                                                                                                                                    Zpět do kategorie GRAPPA

Odeslat článek známému   Vytisknout

Produkty