franciacorta_fergettina_milledi_bevande_la_grapperia.jpg

Šumivé víno, Franciacorta Milledi, DOCG, Metodo Classico, vinařství Ferghettina, 0,75l

(0x)
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách. Barva vína slámově žlutá se zlatými a zelenkavými odlesky. Perlení je jemné a persistentní. Ve vůní tóny bílých květů, citrusů s tóny minerality. Chuť je široká, harmonická, s vynikající mineralitou.
Obsah alkoholu:
12,5%
Objem láhve:
0,75L
Odrůda:
Chardonnay
Doba zrání
36 měsíců na kvasinkách v lahvi
Oblast:
Franciacorta
Barva:
Bílé
Cukr:
Ročník:
2019
Kód
Milledi
Hmotnost
1 kg
Dostupnost
Skladem
Naše cena s DPH
1 070,00 Kč/ks45,53 
Množstevní sleva
od 6 ks sleva 5 %
ks

Popis

Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách. Barva vína slámově žlutá se zlatými a zelenkavými odlesky. Perlení je jemné a persistentní. Ve vůní tóny bílých květů, citrusů a s tony minerality. Chuť je široká, harmonická, s vynikající mineralitou. 

Franiacorta Milledi je výrazem minerality a chuti.

Pro toto víno jsou vybírány odrůdy Chardonnay z 12 různých vinic, které se nacházejí v 8 obcích Franciacorty. 

Při výrobě se lisují celé hrozny pneumatickým lisem velmi jemně. Během vinifikace se mošt rozděluje na dvě frakce. Květinový mošt, který má nejlepší jakostní vlastnosti a používá se k výrobě Franciacorty a druhý lisovací mošt, který není určen pro Franciacortu. Alkoholické kvašení se provádí v ocelových nádržích při kontrolované teplotě mezi 16 - 18 °C. Základní víno spočívá v nerezovém tanku až do jara od sklizně. 

Každá láhev je zabalena na speciálního obalu, který pohlcuje UV paprsky. 

Odrůdové složení: 100 % Chardonnay, 

Oblast: Lombardie, vinařská oblast Franciacorta 

Nadmořská výška: 250 m.n.m.

Sběr: polovina srpna, ruční

Výtěžnost: 90-95 t/ha

Dozážní likér: 4 gr/l

Kategorie: DOCG

Cukr: suché 

Alkohol: 12,5 %

 

Oblast Franciacorta

Oblast Franciacorta se nachází kousek od provincie Brescia, v kraji Lombardie, v blízkosti jezera Lago Iseo a řeky Oglio. Geografie zvlněných kopců byla formována ledovcovým působením. Půda, ledovcové morény se skládají ze štěrku a písku, nad ním je vápenec, který dobře odvodňuje a proto je to ideální podloží pro pěstování révy. 

Počasí je mírné, konstantní díky poloze na jihu ohraničeno úpatím Alp a přítomností velkých jezer. 

Oblast DOCG Franciacorta zahrnuje 2200 ha vinic ve složení: 85 % Chardonnay, 10 % Pinot Nero a 5 % Pinot Bianco. 

Legislativa vína Franciacorta spočívá ve zrání minimálně 18 měsíců na kvasinkách v lahvi, v porovnání s 15 měsíci u Champagne.

Franciacorta Vintage nebo Millesimato nesmí jít do prodeje dříve než je 37 měsíců od sklizně a z toho 30 měsíců musí být na kvasinkách v lahvi.

Franciacorta Rosé musí obsahovat alespoň 15 % Pinot Nero

Franciacorta Satén musí být vyrobena pouze Chardonnay a musí mít pouze 4,5 atmosfér v lahvi místo 6.

Povolené dozážní likér je shodný jako pro Champagne Pas dosé, nebo Dosage zéro, Pas opéré, or nature: maximálně 2 g/l zbytkového cukru.

Dělení podle zbytkového cukru: 

Extra brut: 6 g/l;

Brut: 15 g/l; 

Extra dry: 12–20 g/l; 

Sec: 17–35 g/l;

Demi-sec: 33–50 g/l.

Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta? 

V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda. 

U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se šumivé víno již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.

Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží,  se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je sušší s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.

V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech Veneto a Friuli po stovky let. Je to hrozen s vysokou kyselostí, díky čemuž je dokonalý. 

Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské. 

Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne. 

Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.

 

Parametry

Parametry produktu  Šumivé víno, Franciacorta Milledi, DOCG, Metodo Classico, vinařství Ferghettina, 0,75l

Obsah alkoholu:
12,5%
Objem láhve:
0,75L
Odrůda:
Chardonnay
Doba zrání
36 měsíců na kvasinkách v lahvi
Oblast:
Franciacorta
Barva:
Bílé
Cukr:
Ročník:
2019

Soubory ke stažení

Odkazy a videa

Komentáře

Hodnocení

0

Hodnotilo 0 uživatelů

5
4
3
2
1

Články

Výrobce

Alternativní zboží