Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay a Pinot Noir, po dobu 36 měsíců . Barva vína slámově žlutá se stálým a jemným perlením. Perlení je trvalé, elegantní.…
Šumivé víno, Franciacorta Satén, DOCG, Metodo Classico, Vinařství Ferghettina, 0,75l
- Kód
- Saten
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 1 030,00 Kč/ks43,83 €
- Množstevní sleva
- od 6 ks sleva 5 %
Popis
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách .
Barva vína slámově žlutá se zlatými odlesky.
Perlení je jemné a persistentní. Ve vůní tóny mandlí, bílé květy, vanilka. V chuti trvalá, elegantní. Elegantní šumivé víno s tóny ovoce, bílých květů. Chuť je široká, harmonická, krémová s vytrvalou aromatikou.
Nejprve jsou celé hrozny bez třapin lisovány v pneumatickém lisu, kde se extrahuje vinná šťáva, která během vinifikace je rozdělena na dvě frakce: free-run mošt je ta nejlepší vinná šťáva, která se použije na produkci produktů Franciacorta. Šťáva z druhého lisu, není určena k plnění do lahví. Alkoholické kvašení se provádí v nerezových nádržích při průměrné teplotě 16 - 18 ° C. Toto víno zůstane v tancích až do jara. Doporučujeme podávat pro zvláštní příležitost, jako aperitiv.
Franciacorta Saten obsahuje jedinečnou eleganci a krémovost, která je výrazem nejlepších a nejjemnějších vinic ve vinařství. Pro toto víno vybrali hrozny z 20 různých vinic, která se nacházejí v 6 obcích Franciacorta.
Oblast Franciacorta se nachází kousek od provincie Brescia, v kraji Lombardie, v blízkosti jezera Lago Iseo a řeky Oglio. Geografie zvlněných kopců byla formována ledovcovým působením. Půda, ledovcové morény se skládají ze štěrku a písku, nad ním je vápenec, který dobře odvodňuje a proto je to ideální podloží pro pěstování révy.
Počasí je mírné, konstantní díky poloze na jihu ohraničeno úpatím Alp a přítomností velkých jezer.
Odrůdové složení: 100 % Chardonnay,
Oblast: Lombardie, vinařská oblast Franciacorta
Nadmořská výška: 250 m.n.m.
Kategorie: DOCG
Cukr: suché
Alkohol: 12,5 %
Sběr: polovina srpna, ručníVýtěžnost: 90-95 t/ha
Dozážní likér: 6 gr/l
Oblast Franciacorta
Oblast Franciacorta se nachází kousek od provincie Brescia, v kraji Lombardie, v blízkosti jezera Lago Iseo a řeky Oglio. Geografie zvlněných kopců byla formována ledovcovým působením. Půda, ledovcové morény se skládají ze štěrku a písku, nad ním je vápenec, který dobře odvodňuje a proto je to ideální podloží pro pěstování révy.
Počasí je mírné, konstantní díky poloze na jihu ohraničeno úpatím Alp a přítomností velkých jezer.
Oblast DOCG Franciacorta zahrnuje 2200 ha vinic složených z: 85 % Chardonnay, 10 % Pinot Nero a 5 % Pinot Bianco.
Legislativa vína Franciacorta spočívá ve zrání minimálně 18 měsíců na kvasinkách v lahvi, v porovnání s 15 měsíci u Champagne.
Franciacorta Vintage nebo Millesimato nesmí jít do prodeje dříve než je 37 měsíců od sklizně a z toho 30 měsíců musí být na kvasinkách v lahvi.
Franciacorta Rosé musí obsahovat alespoň 15 % Pinot Nero.
Franciacorta Satén musí být vyrobena pouze z odrůdy Chardonnay a musí mít pouze 4,5 atmosfér v lahvi místo 6.
Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta?
V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda.
U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se šumivé víno již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.
Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží, se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je sušší s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.
V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech Veneto a Friuli po stovky let. Je to hrozen s vysokou kyselostí, díky čemuž je dokonalý.
Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské.
Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne.
Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.
JAKÉ ODRŮDY PRO FRANCIACORTA ?
CHARDONNAY, PINOT NERO, PINOT BIANCO (MAX. 50%), ERBAMAT (MAX.10%)
KDY SE SKLÍZÍ ODRŮDY PRO FRANCIACORTA ?
OD 10. 8 - DO 10.9.
POSTUP PRO VÝROBU FRANCIACORTA ?
NÁSLEDUJE JEMNÉ LISOVÁNÍ HROZNŮ - PRVNÍ FERMENTACE MOŠTU V NEREZOVÉM TANKU - ASEMBLÁŽ (CUVEÉ) POVOLENÝCH - ODRŮD A RŮZNÝCH ROČNÍKŮ - LAHVOVÁNÍ, DO LAHVÍ JSOU PŘIDÁNY I VYBRANÉ KVASINKY A LÁHEV JE ZAZÁTKOVÁNA PIVNÍ ZÁTKOU A LÁHEV SE UKLÁDÁ DO HORIZONTÁLNÍ POLOHY.
DRUHOTNÉ KVAŠENÍ PROBÍHÁ V LAHVI, KDY SE UVOLŇUJE CO2. DOCHÁZÍ KE ZVYŠOVÁNÍ TLAKU
PRO PRODUKT SATÉN JE TLAK V LAHVI 5ATM, PRO PRODUKT 5-6,5ATM
ROZDĚLENÍ PRODUKTŮ DLE STÁŘÍ
MIN 18 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA
MIN 24 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA ROSÉ, FRANCIACORTA SATÉN
MIN 30 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA MILLESIMATO, FRANCIACORTA ROSÉ MILLESIMATO, FRANCIACORTA SATÉN MILLESIMATO
MIN 60 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA RISERVA, FRANCIACORTA ROSÉ RISERVA, FRANCIACORTA SATÉN RISERVA
PODMÍNKY PRO OTÁČENÍ LÁHVE BĚHEM ZRÁNÍ
ZAČÍNÁ SE HRDLEM V ÚHLU 90°A POSTUPEM ČASU SE UBÍRÁ NA ÚHLU A ZAROVEŇ SE LÁHEV OTÁČÍ KOLEM SVÉ OSY 360°.
PRAVIDLO JE ŽE 1/8 CESTY ZA 1 DEN
ZMRAŽENÍ PIVNÍ ZÁTKY A HRDLA LÁHVE ,
"SBOCCATURA" ODZÁTKOVÁNÍ, TLAKEM UVNITŘ LAHVE DOJDE K UVOLNĚNÍ KVASINEK Z VÍNA. KVASINKY JSOU NAHROMADĚNY U HRDLA LAHVE.
" RABOCCO" DOPLNĚNÍ CHYBĚJÍCÍHO VÍNA V LAHVI NĚKOLIKA ZPŮSOBY A ROZDĚLENÍ DLE ZBYTKOVÉHO CUKRU
do 3gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = NON DOSATO
do 6gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = EXTRA BRUT
do 12gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = BRUT
12-17gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = EXTRA DRY
17-32gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = DRY
32-50gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = DEMI SEC
PRODUKT JE ZAZÁTKOVÁN HŘIBOVITÝM KORKEM A OPATŘEN KOVOVÝM DRÁTKEM
KAŽDÝ PRODUKT JE OPATŘEN KOLKEM DOCG
Parametry
Parametry produktu Šumivé víno, Franciacorta Satén, DOCG, Metodo Classico, Vinařství Ferghettina, 0,75l
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů
Články
Výrobce
Alternativní zboží
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách. Barva vína slámově žlutá se zlatými a zelenkavými odlesky. Perlení je…
Šumivé víno, Franciacorta Milledi, DOCG, Metodo Classico, vinařství…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Pinot Nero. Zrání 36 měsíců na kvasinkách v lahvi. Barva vína je starorůžová, s jemnou a perzistentní perlaží. Aroma je velmi…
Šumivé víno, Franciacorta Rosé DOCG, Metodo Classico, vinařství Fergettina,…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Pinot Nero, 84 měsíců zrání v lahvi . Intenzivní zlatavě žlutá barva s jantarovými odlesky. Jemné perzistentní perlení. Velmi…
Šumivé víno tradiční metoda Franciacorta Extra Brut, Eronero DOCG, Pinot…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay. Riserva 33 je „assemblaggio di assemblaggio“, základní víno před druhou fermentací, ve skutečnosti je tvořeno 33%…