Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay a Pinot Noir, po dobu 36 měsíců . Barva vína slámově žlutá se stálým a jemným perlením. Perlení je trvalé, elegantní.…
Šumivé víno, Franciacorta Rosé DOCG, Metodo Classico, vinařství Fergettina, 0,75l
- Kód
- Rose
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 1 030,00 Kč/ks43,83 €
- Množstevní sleva
- od 6 ks sleva 5 %
Popis
Barva vína je starorůžová, s jemnou a perzistentní perláží. Aroma je velmi elegantní s tóny malin a ostružin.
Oblast Franciacorta se nachází kousek od provincie Brescia, v kraji Lombardie, v blízkosti jezera Lago Iseo a řeky Oglio. Geografie zvlněných kopců byla formována ledovcovým působením. Půda, ledovcové morény se skládají ze štěrku a písku, nad ním je vápenec, který dobře odvodňuje a proto je to ideální podloží pro pěstování révy.
Počasí je mírné, konstantní, díky poloze na jihu ohraničeno úpatím Alp a přítomností velkých jezer.
Odrůdové složení: 100 % Pinot Nero
Oblast: Lombardie, vinařská oblast Franciacorta
Nadmořská výška: 250 m.n.m.
Sběr: polovina srpna, ruční
Výtěžnost: 90-95 t/ha
Dozážní likér: 4 gr/l
Kategorie: DOCG
Cukr: suché
Alkohol: 12,5 %
Oblast Franciacorta
Oblast Franciacorta se nachází kousek od provincie Brescia, v kraji Lombardie, v blízkosti jezera Lago Iseo a řeky Oglio. Geografie zvlněných kopců byla formována ledovcovým působením. Půda, ledovcové morény se skládají ze štěrku a písku, nad ním je vápenec, který dobře odvodňuje a proto je to ideální podloží pro pěstování révy.
Počasí je mírné, konstantní díky poloze na jihu ohraničeno úpatím Alp a přítomností velkých jezer.
Oblast DOCG Franciacorta zahrnuje 2200 ha vinic ve složení: 85 % Chardonnay, 10 % Pinot Nero a 5 % Pinot Bianco.
Legislativa vína Franciacorta spočívá ve zrání minimálně 18 měsíců na kvasinkách v lahvi, v porovnání s 15 měsíci u Champagne.
Franciacorta Vintage nebo Millesimato nesmí jít do prodeje dříve než je 37 měsíců od sklizně a z toho 30 měsíců musí být na kvasinkách v lahvi.
Franciacorta Rosé musí obsahovat alespoň 15 % odrůdy Pinot Nero.
Franciacorta Satén musí být vyrobena pouze Chardonnay a musí mít pouze 4,5 atmosfér v lahvi místo 6.
Povolené dozážní likér je shodný jako pro Champagne Pas dosé, nebo Dosage zéro, Pas opéré, or nature: maximálně 2 g/l zbytkového cukru.
Dělení podle zbytkového cukru:
Extra brut: 6 g/l;
Brut: 15 g/l;
Extra dry: 12–20 g/l;
Sec: 17–35 g/l;
Demi-sec: 33–50 g/l.
Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta?
V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda.
U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se šumivé víno již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.
Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží, se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je sušší s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.
V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech Veneto a Friuli po stovky let. Je to hrozen s vysokou kyselostí, díky čemuž je dokonalý.
Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské.
Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne.
Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.
Parametry
Parametry produktu Šumivé víno, Franciacorta Rosé DOCG, Metodo Classico, vinařství Fergettina, 0,75l
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů
Články
Alternativní zboží
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách. Barva vína slámově žlutá se zlatými a zelenkavými odlesky. Perlení je…
Šumivé víno, Franciacorta Milledi, DOCG, Metodo Classico, vinařství…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách. Barva vína slámově žlutá se zlatými odlesky. Perlení je jemné a…
Šumivé víno, Franciacorta Satén, DOCG, Metodo Classico, Vinařství…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Pinot Nero, 84 měsíců zrání v lahvi . Intenzivní zlatavě žlutá barva s jantarovými odlesky. Jemné perzistentní perlení. Velmi…
Šumivé víno tradiční metoda Franciacorta Extra Brut, Eronero DOCG, Pinot…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay. Riserva 33 je „assemblaggio di assemblaggio“, základní víno před druhou fermentací, ve skutečnosti je tvořeno 33%…