Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách. Barva vína slámově žlutá se zlatými a zelenkavými odlesky. Perlení je…
Šumivé víno tradiční metoda Franciacorta Extra Brut, Eronero DOCG, Pinot Nero, Vinařství Ferghettina, 0,75l 2015
- Kód
- 270113
- Hmotnost
- 1 kg
- Dostupnost
- Skladem
- Naše cena s DPH
- 1 499,00 Kč/ks63,79 €
- Množstevní sleva
- od 6 ks sleva 5 %
Popis
Intenzivní zlatavě žlutá barva s jantarovými odlesky. Jemné perzistentní perlení. Velmi elegantní vůně s tóny ostružin a malin.
Vinfikace: celé hrozny jsou vinifikovány použitím lisu marmonnier, starobylý lisovací systém, který zaručuje maximální respekt k vlastnostem hroznů odrůdy pinot noir. Z lisu je extrahována pouze volně vytékající štáva. Alkoholové kvašení probíhá v tancích z oceli při kontrolované teplotě mezi 16 a 18°C. Základní víno leží v tanku až do jara.
Doporučujeme podávat pro zvláštní příležitosti, jako aperitiv.
Odrůdové složení: 100 % Pinot noir
Oblast: Lombardie, vinařská oblast Franciacorta
Nadmořská výška: 250 m.n.m.
Sběr: polovina srpna, ruční
Výtěžnost: 90-95 t/ha
Zrání: 84 měsíců na kvasinkách
Dozážní likér: 2 gr/l
Kategorie: DOCG
Cukr: suché
Alkohol: 12,5 %
Roční výroba : 4 tis lahví
Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta?
V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda.
U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se šumivé víno již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.
Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží, se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je sušší s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.
V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech Veneto a Friuli po stovky let. Je to hrozen s vysokou kyselostí, díky čemuž je dokonalý.
Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské.
Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne.
Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.
Pro vína Franciacorta je typické dlouhé zrání na kvasnicích, která vínům propůjčuje typickou bohatost, komplexnost a krémovost v chuti. Minimální doba zrání na kvasnicích je v případě neročníkové Franciacorty 18 měsíců, pro vína Francicacorta Satén a Franciacorta Rosé je to 24 měsíců a nejprestižnější vína Franciacorta Riserva mohou být uvolněna do prodeje po 67 měsících zrání!
Parametry
Parametry produktu Šumivé víno tradiční metoda Franciacorta Extra Brut, Eronero DOCG, Pinot Nero, Vinařství Ferghettina, 0,75l 2015
Soubory ke stažení
Odkazy a videa
Komentáře
Hodnocení
0
Hodnotilo 0 uživatelů
Články
Výrobce
Alternativní zboží
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay, 36 měsíců zraje víno v lahvi na kvasinkách. Barva vína slámově žlutá se zlatými odlesky. Perlení je jemné a…
Šumivé víno, Franciacorta Satén, DOCG, Metodo Classico, Vinařství…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Pinot Nero. Zrání 36 měsíců na kvasinkách v lahvi. Barva vína je starorůžová, s jemnou a perzistentní perlaží. Aroma je velmi…
Šumivé víno, Franciacorta Rosé DOCG, Metodo Classico, vinařství Fergettina,…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay. Riserva 33 je „assemblaggio di assemblaggio“, základní víno před druhou fermentací, ve skutečnosti je tvořeno 33%…
Šumivé víno, Franciacorta Pas Dosè Riserva 33, DOCG, Metodo Classico,…
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay a Pinot Noir, po dobu 36 měsíců . Barva vína slámově žlutá se stálým a jemným perlením. Perlení je trvalé, elegantní.…